JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Laurin koulun saneerauksen ensimmäisessä vaiheessa kohteena on ruokala ja keittiö, sekä päiväkotiin (kuvassa oik.) rakennettava yhdyskäytävä.

Laurin koulun saneerauksen ensimmäisessä vaiheessa kohteena on ruokala ja keittiö, sekä päiväkotiin (kuvassa oik.) rakennettava yhdyskäytävä.

Sari Honkasalo

Uutiset
Mynämäki
25.11.2020 16.04

Laurin koulu Mynämäen seuraava isompi puristus

Sari Hon­ka­sa­lo

My­nä­mä­en en­si vuo­den ta­lou­sar­vi­os­sa in­ves­toin­ti­ta­so pa­lau­tuu lä­hel­le ta­voi­tet­ta, jon­ka mu­kaan kun­ta in­ves­toi vuo­des­sa pois­to­jen ver­ran eli noin pa­ril­la mil­joo­nal­la. En­si vuon­na sitä pi­tää vie­lä kui­ten­kin vä­hän kor­ke­am­mal­la suu­rin yk­sit­täi­nen in­ves­toin­ti, al­ka­va Lau­rin kou­lun sa­nee­raus.

Ku­lu­va­na vuon­na kun­nan in­ves­toin­nit ovat nous­seet huip­pu­ta­sol­le kah­dek­saan mil­joo­naan iso­jen hank­kei­den ku­ten uu­den ter­veys­kes­kuk­sen ja Vaah­te­ra­mä­en päi­vä­ko­din myö­tä.

Ta­lous­suun­ni­tel­mas­sa Lau­rin kou­lun 5,5 mil­joo­nan eu­ron re­mont­ti ja­kau­tuu nel­jäl­le vuo­del­le. En­si vuo­del­le bud­je­toi­daan 1,5 mil­joo­naa, jol­la to­teu­te­taan kes­kus­keit­tiö, ruo­ka­la ja yh­dys­käy­tä­vä Pik­ku-Lau­rin päi­vä­ko­tiin.

Kun­nan­hal­li­tus kä­sit­te­li bud­je­tin ja vuo­sien 2022–2023 ta­lous­suun­ni­tel­man omal­ta osal­taan maa­nan­tai­na, ja esit­tää sitä 7.12. ko­koon­tu­van val­tuus­ton hy­väk­syt­tä­väk­si.

Toi­sek­si suu­rin in­ves­toin­ti on Ase­man­tien ke­vy­en lii­ken­teen väy­län vii­mei­nen osuus Ku­ri­nan­tiel­tä en­ti­sel­le Ase­man kau­pal­le. Sen kus­tan­nu­sar­vio on kaik­ki­neen noin 400 000 eu­roa.

– Po­si­tii­vis­ta täs­sä on se, et­tä saim­me sen MAL-hank­keek­si, jol­loin saa­daan Elyl­tä suu­rem­pi avus­tus, 50 pro­sent­tia, to­te­aa My­nä­mä­en tek­ni­nen joh­ta­ja Vesa-Mat­ti Eu­ra.

Hank­kees­sa odo­te­taan par­hail­laan Tra­fi­co­mil­ta tie­suun­ni­tel­ma­pää­tös­tä.

Eu­ra to­te­aa bud­jet­tie­si­tyk­sen en­si vuo­den in­ves­toin­neis­ta ai­no­as­taan Ase­man­tien ke­vy­en lii­ken­teen väy­län ja muu­ta­man ka­tuo­suu­den ole­van uu­di­sin­ves­toin­ti, muut ovat sa­nee­rau­sin­ves­toin­te­ja eli ny­kyi­sen omai­suu­den kun­nos­sa pi­tä­mis­tä.

Uut­ta ka­tua ra­ken­ne­taan Ruot­sin­pel­lon uu­del­le kaa­va-alu­eel­le. Siel­tä teh­dään Veh­maan­tiel­le uu­si liit­ty­mä, jo­hon yh­dis­te­tään Kar­ta­non­tie ja uu­si Hää­vuo­ren suun­taan vie­vä yh­teys, joka ai­ka­naan yh­dis­tyy Pik­ku-Lau­rin päi­vä­ko­din luo Ko­ti­pel­lon­tiel­le. Näi­hin Ni­hat­tu­lan alu­ee­seen kuu­lu­viin töi­hin esi­te­tään en­si vuo­del­le 100 000 eu­roa ja 300 000 vuo­del­le 2023.

Rouk­ku­lin te­ol­li­suu­sa­lu­een laa­jen­nuk­sel­le teh­dään tie­yh­tey­det ny­kyi­sil­tä teil­tä. Sii­hen esi­te­tään 150 000 en­si vuo­del­le.

Vi­ras­to­tien ja Luh­ta­tien ris­teyk­ses­tä pois­te­taan kol­mi­ot ja ra­ken­ne­taan ko­ro­tet­tu ris­teys suo­ja­tei­neen. Sii­hen esi­te­tään 17 000 eu­roa.

Kun­nan­vi­ras­to on muut­ta­mas­sa en­ti­sen käsi- ja tai­de­te­ol­li­suu­so­pis­ton ti­loi­hin, ja bud­jet­tiin esi­te­tään va­rat­ta­vak­si 100 000 eu­roa ar­kis­to­ti­lo­jen jär­jes­tä­mi­seen sin­ne. Ny­kyi­sin ar­kis­tot on ha­jau­tet­tu use­aan paik­kaan.

Vaah­te­ra­mä­en päi­vä­ko­din ra­ken­ta­mi­seen tar­vi­taan vie­lä en­si vuon­na 250 000 eu­roa.

Ur­hei­lu­kes­kuk­ses­sa kor­ja­taan pu­ru­ra­taa, jo­hon esi­te­tään 120 000 eu­ron mää­rä­ra­haa, sekä lei­jo­na­puis­ton kun­nos­tuk­seen 50 000. Näi­hin ol­laan tek­ni­sen joh­ta­jan mu­kaan myös ha­ke­mas­sa avus­tus­ta.

In­ves­toin­ti­lis­ta si­säl­tää myös muun mu­as­sa katu- ja sil­ta­sa­nee­rauk­sia, ka­tu­va­lais­tuk­sen uu­si­mis­ta ja tie­lii­ken­ne­lain vaa­ti­mia muu­tok­sia, eli pää­a­si­as­sa lii­ken­ne­merk­kien vaih­ta­mis­ta uu­den lain mu­kai­sik­si.

Kun­nan­hal­li­tuk­sen ko­kouk­ses­sa ta­lous­suun­ni­tel­maan teh­tiin in­ves­toin­tei­hin yk­si li­säys.

Aap­po Kon­tu (kesk.) eh­dot­ti Pet­ri Var­jo­sen (sd.) vuo­del­le 2022 li­sät­tä­väk­si Hie­ta­mä­en­tien ka­tu­va­lo­jen ra­ken­ta­mi­seen 80 000 eu­roa. Eh­do­tus hy­väk­syt­tiin ää­nin 7–4.

 Kun­ta­lais­ten pal­ve­lui­hin bud­jet­tie­si­tys it­ses­sään ei ole tuo­mas­sa juu­ri­kaan muu­tok­sia. Kun­nan­joh­ta­ja Sei­ja Ös­ter­berg to­te­aa kui­ten­kin kat­sauk­ses­saan, et­tä ta­lous­ti­lan­teen en­nus­ta­mi­nen on ny­ky­ti­lan­tees­sa en­tis­tä­kin vai­ke­am­paa, ei­kä al­ku­syk­sys­tä pää­tet­ty ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mi­soh­jel­ma tule riit­tä­mään ta­lou­den va­kaut­ta­mi­sek­si.

Te­hos­ta­mis­toi­mia on hä­nen mu­kaan­sa vält­tä­mä­tön­tä et­siä ak­tii­vi­ses­ti jat­kos­sa­kin.

Kun­nan­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Pek­ka Myl­ly­mä­ki (kesk.) to­te­aa My­nä­mä­en saa­neen pe­rus­tel­lus­ti 1 050 000 eu­roa har­kin­nan­va­rais­ta val­ti­o­no­suut­ta voi­mak­kaas­ti kas­va­nei­siin sote -me­noi­hin­sa, jon­ka li­säk­si tuli val­ti­on ko­ro­na­tu­kea.

– Ne yh­des­sä nos­ta­vat kun­tam­me vuo­den 2020 vuo­si­kat­teen hy­väl­le ta­sol­le. 2021 bud­je­tin ta­sa­pai­noa aut­taa eri­tyi­ses­ti My­nä­mä­en val­tuus­ton hy­väk­sy­mä ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mi­soh­jel­ma, mut­ta se yk­si­nään ei ole riit­tä­vä tur­vaa­maan tä­män vuo­den kal­tais­ta hy­vää tu­los­ta. Ve­ron­ko­ro­tus­pai­net­ta jää tä­män 2021 bud­je­tin jäl­keen – va­li­tet­ta­vas­ti, Myl­ly­mä­ki to­te­aa.

Ker­ta­luon­tei­sek­si pää­te­tyis­tä lo­mau­tuk­sis­ta puo­let si­säl­tyy en­si vuo­den bud­jet­tiin.

– Kun­nan työn­te­ki­jöil­le tämä on ol­lut ras­kas taak­ka, mut­ta us­kon sen myös tur­vaa­van työ­paik­ko­jen säi­ly­mi­sen ja suo­jaa­van tu­le­vai­suu­des­sa vie­lä ra­jum­mil­ta toi­mil­ta.

Myl­ly­mä­ki muis­tut­taa, et­tä yk­si­tyi­sel­tä toi­mi­jal­ta os­tet­tu uu­si 45-paik­kai­nen te­hos­te­tun pal­ve­lu­a­su­mi­sen yk­sik­kö ja jou­lu­kuus­sa avau­tu­va 8-tien uu­de­nai­kai­sin ter­veys­kes­kus var­mis­ta­vat kat­ta­vat so­si­aa­li-.ja ter­veys­pal­ve­lui­den toi­mi­pis­teet My­nä­mä­en alu­eel­la, myös vuo­den 2023 sote-muu­tok­sen jäl­keen.

Vaik­ka ta­lou­den haas­teet jat­ku­vat seu­raa­val­la­kin val­tuus­to­kau­del­la, Myl­ly­mä­ki nä­kee po­si­tii­vi­se­na asi­a­na sen, et­tä asu­kas­mää­rä ja syn­ty­vyys ovat läh­te­neet kas­vuun, tont­tien ky­syn­tä on el­py­nyt ja yri­tys­tont­tien sekä toi­mi­ti­lo­jen ky­syn­tä on sel­ke­äs­ti li­sään­ty­nyt.

– Hy­vät lii­ken­neyh­tey­det ja ko­ro­nan vai­ku­tuk­ses­ta kas­vuun läh­te­nyt etä­työ maa­seu­tu­ym­pä­ris­tös­sä ovat vuo­den 2021 mah­dol­li­nen suu­ri yl­lä­tys. Odo­tan in­nol­la Ga­do­lin äly­ky­lä -hank­keen liik­keel­le­läh­töä ja uu­sia asuk­kai­ta kun­taam­me, Myl­ly­mä­ki to­te­aa, ja us­koo, et­tä nyt teh­dyil­lä kun­nan ja val­ti­on toi­men­pi­teil­lä My­nä­mä­en pito- ja ve­to­voi­ma li­sään­tyy.

Fak­ta

Tu­lo­ve­rop­ro­sent­ti: 21,25 %

Lai­naa/asu­kas (kun­ta): noin 4 360 eu­roa/as

Lai­naa/asu­kas (kun­ta­kon­ser­ni): 4 886 e/as (TP 2019)

Net­toin­ves­toin­nit: 3 282 000 e

Ti­li­kau­den ali­jää­mä (kun­ta): -1.615.739 e

Vuo­si­ka­te: -37.739 e 

Näköislehdet

Kysely