JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Anna Sorainen haastatteli muiden muassa Pekka Härköstä ja Raimo Nurmista Turun ensi- ja turvakoti ry:stä.

Anna Sorainen haastatteli muiden muassa Pekka Härköstä ja Raimo Nurmista Turun ensi- ja turvakoti ry:stä.

Kuvakaappaus Onnistuneita alkuja-verkkoseminaarista

Uutiset
Uusikaupunki
6.11.2020 13.03

Lastensuojelun järjes­tö­pal­velut saman oven taakse koonneelle Perhelinjalle toivotaan jatkoa

Sari Hon­ka­sa­lo

Lap­si­per­hei­den en­nal­ta­eh­käi­se­viä pal­ve­lu­ja Uu­teen­kau­pun­kiin­kin jal­kaut­ta­nut Per­he­lin­ja-toi­min­ta­mal­lin ke­hit­tä­mis­han­ke on päät­ty­mäs­sä, ja tu­lok­set oli­vat niin hy­viä, et­tä Var­si­nais-Suo­men las­ten­suo­je­lu­jär­jes­töt ry ha­kee So­si­aa­li- ja ter­veys­jär­jes­tö­jen avus­tus­kes­kuk­sel­ta jat­ko­vuot­ta, jon­ka ai­ka­na toi­min­ta­mal­li saa­tai­siin val­miik­si.

Toi­min­ta muut­tui­si täl­löin myös seu­tu­kun­nal­li­sek­si Loi­maan ja Vak­ka-Suo­men alu­eil­le.

– Toi­min­ta­mal­lia ja sen säh­köi­siä pal­ve­lui­ta ke­hi­te­tään, ja mal­lin pi­täi­si juur­tua sekä jär­jes­tö­jen ja kun­tien ar­ki­työ­hön, ja vuon­na 2022 Per­he­lin­jan pal­ve­lut oli­si­vat kaik­kien var­si­nais­suo­ma­lais­ten lap­si­per­hei­den saa­ta­vis­sa joko lä­hi­pal­ve­lu­na tai etäyh­teyk­sin, ja et­tä Per­he­lin­jan pal­ve­lut oli­si ni­vot­tu so­te­ra­ken­tei­siin esi­mer­kik­si osak­si per­he­kes­kuk­sia, ker­toi hank­keen tu­le­vai­suu­des­ta sen lop­pu­se­mi­naa­ris­sa tors­tai­na Per­he­lin­jan han­ke­työn­te­ki­jä Siru Kai­hua.

Jos jat­ko­vuot­ta ei saa­da, Var­si­nais-Suo­men Las­ten­suo­je­lu­jär­jes­tö­jen suun­ni­tel­mis­sa on ha­kea uut­ta Stean jou­lu­kuus­sa käyn­nis­ty­väs­sä ra­hoi­tus­haus­sa.

Hank­kees­sa on ol­lut mu­ka­na 13 jär­jes­töä, ja niis­tä kol­mi­sen­kym­men­tä työn­te­ki­jää Per­he­lin­jan työs­sä.

Työ­ta­poi­na on ko­keil­tu muun mu­as­sa kier­tä­vää pal­ve­luoh­jaus­bus­sia, ver­tais­ryh­miä, koh­taa­mis­paik­ka­toi­min­taa, verk­ko­lu­en­to­ja ja yk­si­lö­per­he­työn vas­taa­not­toa. Kun­tien am­mat­ti­lai­set ovat voi­neet oh­ja­ta asi­ak­kai­ta per­he­lin­jan pal­ve­lui­hin ja saa­da Per­he­lin­jas­ta työ­pa­rin tai kon­sul­taa­ti­oa­pua asi­a­kas­ta­paa­mi­siin.

Per­he­lin­ja on toi­mi­nut Tu­rus­sa, Ke­mi­ön­saa­rel­la, Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa ja Lai­ti­las­sa. Sen kaut­ta on jal­kau­tet­tu las­ten­suo­je­lu­jär­jes­tö­jen pal­ve­lu­ja ja am­mat­ti­lais­ten asi­an­tun­ti­ja-apua ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä sel­lai­sil­le alu­eil­le, jois­sa ne ei­vät vält­tä­mät­tä muu­ten ole ol­leet saa­ta­vil­la, tai nii­den löy­tä­mi­nen on ol­lut sir­pa­leis­ta.

– Per­he­lin­ja on koon­nut jär­jes­tö­jen pal­ve­lut yh­tei­sen oven taak­se, ja nii­den apua on ol­lut mah­dol­lis­ta saa­da muu­al­la­kin kuin Tu­rus­sa, to­te­aa han­ke­koor­di­naat­to­ri San­na Jo­ki­nen.

Asi­ak­kail­ta saa­dun pa­laut­teen mu­kaan he ovat ko­ke­neet saa­neen­sa apua no­pe­as­ti, ja sen on ko­et­tu esi­mer­kik­si tu­ke­van omaa van­hem­muut­ta. Ryh­mä­toi­min­to­jen kaut­ta on saa­tu myös ver­tais­tu­kea.

– Vah­va sig­naa­li sii­tä, et­tä ke­hit­tä­mis­työs­sä ol­laan oi­keil­la jäl­jil­lä, oli pi­lot­ti­a­lu­ei­den lap­si­per­heil­le teh­ty kun­ta­lais­ky­se­ly, jos­sa 160 per­hees­tä jopa 81 pro­sent­tia oli val­mis ot­ta­maan jär­jes­tö­läh­töis­tä apua, jos sel­lai­nen tar­ve tu­li­si.

Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa koh­de­ryh­mä­nä ovat eri­tyi­ses­ti ol­leet nuo­ret ja maa­han­muut­ta­jat.

Uu­den­kau­pun­gin maa­han­muut­to­koor­di­naat­to­ri Lea Myl­ly­mä­ki to­te­aa Per­he­lin­jan ol­leen hyvä työ­vä­li­ne ta­voit­taa eri­tyi­ses­ti ko­to­na ole­vat nai­set ja lap­set.

– Yleen­sä mie­het ovat tul­leet tuon­ne au­to­teh­taal­le töi­hin ja ovat nii­tä jot­ka hoi­ta­vat per­heen asi­oi­ta, mut­ta ko­to­na ole­via nai­sia ja lap­sia ei tah­do­ta ta­voit­taa muu­toin kuin neu­vo­lan kaut­ta. Per­he­lin­jan kaut­ta tuo­daan pal­ve­luoh­jaus­ta asi­ak­kail­le, ja an­ne­taan myös kas­vo­ja vie­ras­kie­lis­ten pal­ve­luil­le. Jo­kai­nen tie­tää, et­tä on hel­pom­pi ot­taa yh­teyt­tä ih­mi­seen, jon­ka on edes ker­ran näh­nyt.

Tu­run en­si- ja tur­va­ko­ti ry on yk­si mu­ka­na ol­leis­ta jär­jes­töis­tä, jol­la il­man han­ket­ta tus­kin oli­si ol­lut re­surs­se­ja jal­kaut­taa omia pal­ve­lu­jaan maa­kun­taan.

Krii­si- ja vä­ki­val­ta­työn­te­ki­jä Pek­ka Här­kö­nen on teh­nyt yh­teis­työ­tä Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa ja Lai­ti­las­sa so­si­aa­li­toi­men ja kou­lu­jen kans­sa, ja käy­nyt työ­pa­ri­na myös per­he­käyn­neil­lä.

Mo­lem­mis­sa on asi­ak­kail­ta tul­lut po­si­tii­vis­ta pa­lau­tet­ta sii­tä, et­tä Här­kö­nen ei ole kun­nan työn­te­ki­jä.

– Mo­nes­ti kun­nan työn­te­ki­jä saat­taa ol­la naa­pu­ri tai sa­maa har­ras­tus­pii­riä, jol­loin sel­lai­sen ih­mi­sen kans­sa on vai­kea kes­kus­tel­la lä­hi­suh­de- ja per­he­vä­ki­val­las­ta. Kun minä olen muu­al­ta en­kä tun­ne ke­tään, se tie­tyn­lai­nen hä­peä pois­tuu.

Se­mi­naa­ris­sa kes­kus­tel­tiin myös kun­tien ja jär­jes­tö­jen yh­teis­työs­tä ja sen tu­le­vai­suu­des­ta. Jär­jes­tö­so­te­han­ke 113:ssa mu­ka­na ole­va Ja­ni­na An­ders­son nä­kee jär­jes­tö­jen ja kun­tien yh­teis­työn toi­mi­van Var­si­nais-Suo­mes­sa hy­vin. Jär­jes­töt ovat eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­joi­ta, jot­ka tun­te­vat omat asi­ak­kaan­sa hy­vin, ja sit­ten on kun­ta joka huo­leh­tii et­tei ku­kaan jää il­man.

– Mut­ta yk­si suu­ri huo­le­nai­he on, et­tä mi­ten yh­teis­työ jat­kuu tu­le­vas­sa suu­res­sa hy­vin­voin­ti­a­lu­ees­sa. Ke­nel­lä on sii­tä vas­tuu ja kuka sitä joh­taa? On erit­täin suu­ri ris­ki, et­tä so­te­jär­jes­töt pu­to­aa vuo­dek­si­kin pois kai­kis­ta ku­vi­ois­ta, An­ders­son to­te­aa.

Hän toi­voo­kin kaik­kien so­te­val­mis­te­lus­sa mu­ka­na ole­vien pi­tä­vän huo­len, et­tä jär­jes­töt py­sy­vät mu­ka­na. Tu­le­val­le hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­le hän toi­voo val­tuus­ton ja hal­li­tuk­sen li­säk­si myös hy­vin­voin­tia ja ter­veyt­tä edis­tä­vien asi­oi­den ja­os­toa.

– Joku po­ruk­ka ja vir­ka­mies, joka tie­tää et­tä tämä kuu­luu hei­dän vas­tuul­leen. Sit­ten he voi­vat ot­taa mu­kaan mei­dät, jär­jes­töt, kun­nat ja muut. Jos se on ja­et­tu kai­kil­le, ku­kaan ei kan­na vas­tuu­ta.

Huol­ta on myös sii­tä, et­tä en­nal­ta­eh­käi­se­vään työ­hön suun­nat­tu ra­hoi­tus vä­he­nee.

Per­he­lin­ja-toi­min­ta­mal­lin ta­pai­nen työs­ken­te­ly saa An­ders­so­nil­ta kii­tos­ta.

– Asi­an­tun­ti­joi­den ei tar­vit­se asua joka ky­läs­sä mut­ta he ovat lii­ku­tel­ta­vis­sa, on se sit­ten bus­sil­la tai etä­nä. Se voi ol­la hy­vä­kin, et­tä ih­mi­nen saa tar­vit­se­man­sa pal­ve­lun kau­kai­sem­mal­ta ih­mi­sel­tä, jota ei näe kau­pas­sa joka päi­vä. Et­tä voi­daan an­taa pal­ve­lua etääl­tä mut­ta sil­ti tut­ta­val­li­ses­ti, on iso asia.

Näköislehdet

Kysely