JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kirppisryhmissä pikakauppoja syntyy erityisesti kausitavaroista. Viimeviikkoina suosittuja ovat olleet hiihto- ja luisteluvarusteet.

Kirppisryhmissä pikakauppoja syntyy erityisesti kausitavaroista. Viimeviikkoina suosittuja ovat olleet hiihto- ja luisteluvarusteet.

Ekoteko-hanke

Uutiset
17.2.2022 7.35

Lahjoita, vastaanota, myy ja osta – kestävämpää kuluttamista paikallisesti netissä

Yh­del­lä on hy­vä­kun­tois­ta ta­va­raa, jos­ta ha­lu­aa pääs­tä eroon –  toi­sel­la sitä ei ole ja ha­lu­aa sen mie­luum­min käy­tet­ty­nä hank­kia. Tätä tar­koi­tus­ta var­ten on in­ter­ne­tis­sä pai­kal­li­sia ryh­miä, jois­sa ta­va­ra vaih­taa omis­ta­jaa il­man vä­li­kä­siä tai vä­li­tys­palk­ki­o­ta. Tämä on sa­mal­la mai­nio tapa vä­hen­tää oman ku­lut­ta­mi­sen ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia ja lait­taa hyvä kier­tä­mään.

Ne­tin pai­kal­li­set ryh­mät toi­mi­vat yleen­sä Fa­ce­boo­kis­sa. Jo­kai­ses­sa pie­nes­sä­kin kun­nas­sa on vä­hin­tään yk­si se­ka­ta­va­ra­ryh­mä, mut­ta par­haim­mil­laan on eri­kois­ryh­mät ja alu­eel­li­set kirp­pik­set mu­kaan las­ket­tu­na kym­men­kun­ta tar­jon­nal­taan toi­sis­taan poik­ke­a­vaa myyn­ti­ryh­mää. Fa­ce­boo­kis­sa on kirp­pu­to­ri­ryh­miä, jois­sa ih­mi­set myy­vät ja os­ta­vat ta­va­raa; sekä ns. ros­ka­la­va- tai lah­joi­te­taan ryh­miä, jois­sa ta­va­roi­ta an­ne­taan il­mai­sek­si.

– Pal­jon myy­dään las­ten­vaat­tei­ta, le­lu­ja, huo­ne­ka­lu­ja ja ur­hei­lu­vä­li­nei­tä. Lap­si­per­heet lie­ne­vät ah­ke­rim­pia myy­jiä sekä os­ta­jia, ku­vai­lee Ukin seu­dun kirp­pu­to­ri -ryh­män yl­lä­pi­tä­jä Riik­ka Rii­hi­jär­vi.

Läh­tö­koh­ta­na Ukin seu­dun kirp­pu­to­ris­sa on, et­tä kau­pat voi­daan teh­dä hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti, ei vaik­ka pos­tin vä­li­tyk­sel­lä.

– Moni hoi­taa täl­lä het­kel­lä myyn­nin esi­mer­kik­si pi­hal­la, tai myy­tä­vä tuo­te jä­te­tään te­ras­sil­le, os­ta­ja nou­taa sen siel­tä ja lait­taa ra­han ti­lal­le tai mak­saa esi­mer­kik­si Mo­bi­le Pay:n kaut­ta, ku­vai­lee Rii­hi­jär­vi kau­pan­te­koa.

Kul­la­kin ryh­mäl­lä on omat sään­tön­sä, jot­ka on laa­dit­tu sitä var­ten, et­tä kau­pan­käyn­ti tai ta­va­roi­den vaih­to on kai­kil­le osa­puo­lil­le su­ju­vaa ja mu­ka­vaa. Ryh­miä yl­lä­pi­de­tään va­paa­eh­tois­työl­lä, ei­kä yl­lä­pi­to­kaan vie pal­jon ai­kaa, kun sään­nöt ovat sel­ke­ät.

Kirp­pu­to­ri­ryh­mis­sä toi­mi­taan lain mu­kaan sekä myy­tä­vien ar­tik­ke­lei­den, et­tä kau­pan­te­on ja kai­ken muun­kin toi­min­nan osal­ta. Han­ka­luuk­sia tu­lee vas­taan to­del­la har­voin. Jois­sa­kin ryh­mis­sä on ol­lut on­gel­mia al­ko­ho­lin, tu­pa­kan, lääk­kei­den, pi­raat­ti­tuot­tei­den ja vä­li­tys­toi­min­nan kans­sa.

Myös pie­nil­lä maa­seu­tu­pai­koil­la on omia Fa­ce­book-ryh­miä, esi­mer­kik­si Li­von­saa­ren ja Vel­ku­an ky­lien kier­rä­tys­ryh­mä, jos­sa myy­dään, vaih­de­taan ja an­ne­taan ta­va­roi­ta. Ryh­mään pää­sy edel­lyt­tää, et­tä on alu­een va­ki­tui­nen tai va­paa-ajan asu­kas.

On tär­ke­ää, et­tä ta­va­rat voi kier­rät­tää pai­kal­li­ses­ti. Uut­ta ta­va­raa tuo­te­taan maa­il­mas­sa jat­ku­vas­ti lii­kaa. Täs­sä ryh­mäs­sä val­ta­o­sa ta­va­rois­ta lah­joi­te­taan il­mai­sek­si.  Muu­ta­ma soh­va ja vuo­de lie­nee vaih­ta­nut paik­kaa use­am­man­kin ker­ran. Pa­ras jut­tu on, et­tä kaik­ki sääs­ty­vät pit­kil­tä kul­je­tus­reis­suil­ta kau­pun­kiin, ki­teyt­tää Li­von­saa­ri ja Vel­kua kier­rät­tää -ryh­män yl­lä­pi­tä­jä In­ke­ri Au­la.

Au­la ko­ros­taa, et­tä täs­sä ryh­mäs­sä osal­lis­tu­jien vuo­ro­vai­ku­tus on mut­ka­ton­ta:

– Ryh­mäs­sä käyt­täy­dy­tään en­si­luok­kai­sen koh­te­li­aas­ti. Näi­den vuo­sien ai­ka­na olen vain yh­den ai­no­an jul­kai­sun jou­tu­nut pois­ta­maan ai­hee­seen kuu­lu­mat­to­ma­na. It­se olen pi­tä­nyt tär­ke­ä­nä, et­tä ryh­mään pää­see vain vas­taa­mal­la jä­se­nyys­ky­sy­myk­siin, näin ol­laan väl­tyt­ty häi­ri­öil­tä. Ryh­mä on ak­tii­vi­nen, ja se toi­mii it­ses­tään omal­la pai­nol­laan.

Ryh­mien toi­min­nan tu­lok­se­na tar­ve uu­te­na os­tet­ta­van ta­va­ran mää­rään vä­he­nee ja moni ta­va­ra pää­tyy kaa­to­pai­kan si­jaan uu­teen ko­tiin. Kier­rät­tä­mi­nen, ta­va­roi­den lah­joit­ta­mi­nen ja vas­taa­not­ta­mi­sen tuo mo­nen­lais­ta iloa.

– It­se sain vii­mek­si lah­joi­tuk­se­na käy­tös­tä pois jää­neen työ­tuo­lin, joka tuli heti käyt­töön. Kä­vin ha­ke­mas­sa sen kä­vel­len, kun mat­ka oli ly­hyt. Pa­luu­mat­kal­la kä­vin kah­vil­la ky­lä­kau­pas­sa ja park­kee­ra­sin tuo­lin sii­hen kau­pan pi­haan – se he­rät­ti hu­vit­tu­nei­ta kom­ment­te­ja, ker­too In­ke­ri Au­la.

Tii­na Saa­res­ran­ta ja Tuu­li Jans­son

Eko­Te­ko-han­ke, Le­a­der Ra­vak­ka

Fak­ta

Myy­jä: Ker­ro mitä myyt, ku­vai­le riit­tä­vän yk­si­tyis­koh­tai­ses­ti sekä mää­rit­te­le hin­ta, mak­su- ja toi­mi­tus­ta­pa. Täy­den­nä il­moi­tus ku­val­la myy­tä­väs­tä tuot­tees­ta. Jul­kai­se il­moi­tus va­lit­se­mas­sa­si ryh­mäs­sä sen sään­tö­jen mu­kaan esim. sei­näl­lä tai kan­si­os­sa. Muis­ta päi­vit­tää il­moi­tus­ta tar­vit­ta­es­sa, vas­taa tuot­tees­ta tul­lei­siin ky­se­lyi­hin ja lo­pul­ta muis­ta pois­taa myyn­ti-il­moi­tus.

Os­ta­ja: Ker­ro os­to­ha­luk­kuu­te­si kom­men­toi­mal­la myyn­ti-il­moi­tus­ta. Tar­vit­ta­es­sa va­raa tuo­te alus­ta­vas­ti (=av), mut­ta hy­väk­sy sa­mal­la et­tä ryh­män sään­tö­jen tai myy­jän niin mää­ri­tel­les­sä joku toi­nen voi jo os­taa ja nou­taa tuot­teen en­nen si­nua. Toi­mi myy­jän an­ta­mien oh­jei­den mu­kaan, ole ta­voi­tet­ta­vis­sa, mak­sa sut­ja­kas­ti ja nou­da tuo­te so­vi­tus­ti.

Näköislehdet

Kysely