JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Naantali
23.5.2022 12.31

Lähija­ke­lu­pis­teessä kiinnostaa joustavuus ja tavaranvaihto – Nyt Naantalissa etsinnässä sopiva paikka

Sari Hon­ka­sa­lo

Va­lo­nia ja Naan­ta­lin kau­pun­ki sai­vat 158 vas­taus­ta ky­se­lyyn, jos­sa kar­toi­tet­tiin uu­den­lai­seen lä­hi­ja­ke­lu­pis­tee­seen liit­ty­viä tar­pei­ta ja toi­vei­ta.

Lä­hi­ja­ke­lu­pis­tei­den esi­sel­vi­tys- ja ko­kei­lu­hank­keen seu­raa­va­na ta­voit­tee­na on löy­tää so­pi­va paik­ka, jos­sa kon­sep­tia voi­daan ko­keil­la. Ko­kei­lus­sa on tar­koi­tuk­se­na tes­ta­ta saa­ta­vil­la ole­vaa tek­niik­kaa, ha­vain­noi­da pal­ve­lun käyt­töä sekä ke­rä­tä asi­a­kas­ko­ke­muk­sia.

Lä­hi­ja­ke­lu­pis­teen tar­koi­tuk­se­na on toi­mia lä­he­tys­ten ly­hy­tai­kai­se­na vä­li­va­ras­to­na, joka mah­dol­lis­taa kul­je­tus­ten ja vas­taa­no­ton jous­ta­vam­mat ai­ka­tau­lut. Pis­te voi­si mah­dol­lis­taa myös jouk­kois­tet­tu­ja lai­naus- ja kul­je­tus­pal­ve­lu­ja.

Ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta 72 oli ikä­ryh­mäs­tä 41–60, ja 59 ikä­ryh­mäs­tä 26–40. Val­ta­o­sa vas­taa­jis­ta asuu Naan­ta­lis­sa va­ki­tui­ses­ti (122). Eni­ten vas­tauk­sia saa­tiin alu­eel­ta Tai­mo– Nuh­ja­la–Liet­sa­la sekä Naan­ta­lin kes­kus­tas­ta, mut­ta myös saa­ris­toi­sem­mil­ta alu­eil­ta Vel­ku­al­ta ja Röö­läs­tä yh­teen­sä yh­dek­sän vas­taus­ta.

Vas­taa­jat ker­toi­vat ole­van­sa ak­tii­vi­sia verk­ko-os­tos­ten te­ki­jöi­tä: 158 vas­taa­jas­ta 100 il­moit­ti te­ke­vän­sä os­tok­sia jon­kin ver­ran, 53 pal­jon ja ai­no­as­taan vii­si ei lain­kaan. Noin kol­ma­so­sa ker­toi käyt­tä­vän­sä kaup­pa­kas­si­pal­ve­lu­ja.

Val­ta­o­sa vas­taa­jis­ta (82 pro­sent­tia) koki, et­tä ny­kyi­set pa­ket­ti­pal­ve­lut toi­mi­vat hy­vin, ja lä­he­tys­ten nou­to­pis­teet si­jait­se­vat val­miik­si so­pi­vis­sa pai­kois­sa. Vä­hän yli puo­let toi­voi kui­ten­kin use­am­pia pis­tei­tä, jois­ta voi­si myös lä­het­tää pa­ket­te­ja.

Suu­rim­mak­si on­gel­mak­si ko­et­tiin nou­to­pis­tei­den keh­no ka­pa­si­teet­ti. Kun lä­hi­pis­teet ovat täyn­nä, lä­he­tyk­set oh­jau­tu­vat muu­al­le. Osas­sa au­ki­o­lo­a­jat voi­vat ol­la han­ka­lia esi­mer­kik­si mök­ki­läi­sil­le. Nou­to­pis­tei­tä toi­vot­tiin­kin kaup­pa­kes­kus­ten si­jaan myös lii­ken­teen ris­teys­koh­tiin.

Vas­taa­jia kiin­nos­ti pa­ket­ti­lä­he­tys­ten li­säk­si pis­teen kaut­ta myös ta­va­ran­vaih­to pai­kal­lis­ten kans­sa sekä lä­hi­ruo­an ja­ke­lu.

79 vas­taa­jaa nou­tai­si ja vä­lit­täi­si Reko-ja­ke­lun lä­hi­ruo­ka­tuot­tei­ta nou­to­pis­teel­tä. Se vaa­ti­si pis­teel­tä mah­dol­li­ses­ti kyl­mä­säi­ly­tys­ka­pa­si­teet­tia. 33 vas­taa­jaa ar­ve­li, et­tä voi­si hyö­dyn­tää pis­tet­tä mat­kai­lu­vä­li­nei­den lai­naa­mi­seen tai vä­lit­tä­mi­seen.

Ta­va­ran­vaih­to pai­kal­lis­ten kans­sa kiin­nos­ti sel­ke­äs­ti eni­ten: jopa 78 pro­sent­tia vas­taa­jia oli täy­sin tai jok­seen­kin sa­maa miel­tä sii­tä, et­tä voi­si hyö­dyn­tää pis­tet­tä esi­mer­kik­si kirp­pis­ta­va­roi­den vaih­toon. Val­ta­o­sa toi­voi, et­tä pis­teel­lä voi­si ol­la myös pak­kaus­tar­vik­kei­ta joko il­mai­sek­si tai myy­tä­vä­nä.

Ky­se­lyyn toi­vot­tu­ja vas­tauk­sia yrit­tä­jil­tä ei juu­ri­kaan saa­tu. Yri­tyk­sen roo­lis­sa ky­se­lyyn vas­ta­si ai­no­as­taan kah­dek­san hen­ki­löä. Näis­tä vii­del­lä ei tois­tai­sek­si ol­lut verk­ko­kaup­paa tai suun­ni­tel­mis­sa pe­rus­taa sel­lais­ta. Kaik­ki yri­tys­vas­taa­jat oli­vat kes­ki­mää­rin tyy­ty­väi­siä ny­kyi­siin pal­ve­lui­hin ja si­jain­tei­hin.

Yri­tys­ten vas­tauk­sis­sa use­am­pi toi­voi uu­sia lä­he­tys­pis­tei­tä, sil­lä yri­tyk­set voi­vat tois­tai­sek­si lä­het­tää pe­ril­le toi­mi­tet­tu­ja lä­he­tyk­siä vain El­le­nin toi­mi­pis­teel­tä. Kol­me vas­taa­jaa kah­dek­sas­ta toi­voi, et­tä pis­teen kaut­ta voi­si toi­mit­taa eri­tyi­sen suu­ri­ko­koi­sia lä­he­tyk­siä, ku­ten ko­din­ko­nei­ta. Kak­si yri­tys­vas­taa­jaa ker­toi, et­tä ha­lu­ai­si toi­mit­taa pis­teen kaut­ta elin­tar­vik­kei­ta.

Jouk­kois­te­tuil­le kul­je­tuk­sil­le ky­se­lyn tu­lok­set näyt­tä­vät vih­re­ää va­loa. 52 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta toi­voi­si kat­ta­vam­pia tai mo­ni­puo­li­sem­pia ko­tiin­kul­je­tus­pal­ve­lui­ta.

Yri­tys­vas­taa­jis­ta vain kak­si voi­si har­ki­ta kul­jet­ta­van­sa pa­ket­te­ja pis­teel­tä osa­na yri­tyk­sen toi­min­taa, mut­ta yk­si­tyis­hen­ki­löi­nä kiin­nos­tus oli laa­jem­paa: jopa 65 pro­sent­tia il­moit­ti, et­tä voi­si har­ki­ta tai mah­dol­li­ses­ti har­ki­ta tar­jo­a­van­sa kul­je­tus­pal­ve­lui­ta kor­vaus­ta vas­taan, jos se oli­si help­poa ja vai­va­ton­ta.

Jouk­kois­tet­tu kul­je­tus­pal­ve­lu vaa­ti­si suun­nit­te­lul­ta tar­koin mie­tit­ty­jä rat­kai­su­ja muun mu­as­sa pa­ke­tin jäl­ji­tyk­sen ja kul­jet­ta­jien tun­nis­tau­tu­mi­sen ja pa­laut­teen suh­teen, mut­ta voi­si toi­mia uu­den­lai­se­na kei­no­na niin sa­no­tun vii­mei­sen mai­lin on­gel­man rat­kai­se­mi­ses­sa.

Mie­lui­sim­mat ta­vat tun­nis­tau­tu­mi­seen oli­si­vat äly­pu­he­li­mel­la toi­mi­va säh­köi­nen luk­ko tai mo­bii­li­var­men­ne tai teks­ti­vies­til­lä toi­mi­tet­ta­va avain­koo­di. Lä­hi­ja­ke­lu­pis­teen toi­min­taa mah­dol­li­ses­ti häi­rit­se­vis­tä ris­keis­tä suu­rim­mak­si vaih­to­eh­dois­ta ko­et­tiin il­ki­val­ta, ul­ko­puo­lis­ten si­sään­pää­sy, ylei­nen epä­jär­jes­tys sekä var­kau­det.

Näköislehdet

Kysely