JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Vehmaa
24.11.2020 15.37

Kyllä Vehmaa selviää, Koskinen vakuuttaa

Tei­ja Uit­to

Veh­maan kun­nan­ta­lol­la on tun­nel­ma kuin Aki Kau­ris­mä­en elo­ku­vas­ta Kau­as pil­vet kar­kaa­vat. Elo­ku­va al­kaa syn­kis­sä tun­nel­mis­sa, mut­ta sit­ten elä­mä al­kaa luis­taa.

– Vuo­den 2020 ti­lin­pää­tök­sen ar­vi­oi­daan ole­van noin 600 000 eu­roa yli­jää­mäi­nen, ei­kä tä­hän ole vie­lä las­ket­tu val­ti­o­neu­vos­ton har­kin­nan­va­rais­ta val­ti­o­no­suu­den ko­ro­tus­ta, 350 000 eu­roa, kun­nan­joh­ta­ja Ari Kos­ki­nen my­häi­lee tyy­ty­väi­se­nä.

Kun­nan ti­lan­ne al­kaa näyt­tää lu­paa­val­ta.

– Kyl­lä Veh­maa sel­vi­ää ja pär­jää it­se­näi­se­nä kun­ta­na, Kos­ki­nen va­kuut­taa.

Se edel­lyt­tää kun­nal­ta kui­ten­kin tiuk­kaa ta­lous­ku­ria, sil­lä kun­ta­kon­ser­nin ali­jää­mä on saa­ta­va pai­net­tua al­le 1 000 eu­ron per asu­kas, ja nyt se kiep­puu 1 500 eu­ron paik­keil­la. Kos­ki­nen ar­vi­oi, et­tä jo val­tuus­ton siu­naa­mil­la kiin­teis­tö­ve­ron­ko­ro­tuk­sil­la ta­voit­tee­seen pääs­tään.

Kun­nan­hal­li­tus hy­väk­syi maa­nan­tai­na ta­lou­sar­vi­oe­si­tyk­sen, joka on 183 772 eu­roa yli­jää­mäi­nen. Seu­raa­vi­na suun­ni­tel­ma­vuo­si­na yli­jää­mää ker­tyi­si 162 472 eu­roa vuon­na 2022 ja seu­raa­va­na vuon­na 332 472 eu­roa. Ar­vi­oin­ti­työ­ryh­män ra­por­tis­sa ta­voit­tee­na oli saa­da ta­seen ali­jää­mä ka­tet­tua seu­raa­vien nel­jän vuo­den ai­ka­na.

Pe­rus­pal­ve­lu­joh­ta­ja Ma­ria Sil­ver ker­too, et­tä sote-puo­lel­la on jo teh­ty kaik­ki ne toi­met, joi­ta kon­sult­ti Timo Aron­ky­tö eh­dot­ti vii­me vuon­na krii­si­kun­ta­me­net­te­lys­sä.

– Las­ten­suo­je­luun on pal­kat­tu per­he­työn­te­ki­jä. Sil­lä on ol­lut to­del­la mer­kit­tä­vä vai­ku­tus. Per­hei­tä tu­ke­mal­la pys­ty­tään en­nal­ta­eh­käi­se­mään si­joi­tuk­sia.

– Van­hus­pal­ve­luis­sa pai­no­pis­tet­tä siir­re­tään ko­ti­hoi­toon. Ko­ti­sai­raa­la­toi­min­ta on aloi­tet­tu tänä vuon­na. Ko­ti­hoi­dos­sa li­sä­tään kun­tout­ta­vaa työ­o­tet­ta, hän lu­et­te­li toi­men­pi­tei­tä.

Sil­ver ko­ros­ti, et­tä muu­tos­ten ta­lou­del­li­set tu­lok­set vas­ta pi­dem­mäl­lä ai­ka­vä­lil­lä, mut­ta jo nyt esi­mer­kik­si las­ten si­joi­tuk­set ovat vä­hen­ty­neet.

Kos­ka näis­tä toi­men­pi­teis­tä huo­li­mat­ta näyt­ti sil­tä, et­tei kun­ta pää­se ta­lous­sääs­töis­sään riit­tä­väl­le ta­sol­le, kun­nan­hal­li­tus päät­ti pal­ka­ta eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja Han­nu Lau­ri­lan sel­vit­tä­mään tar­vit­ta­via jat­ko­toi­men­pi­tei­tä. Lau­ri­lan kans­sa laa­dit­tiin myös ta­lou­sar­vi­o­raa­mi. Kos­ki­sen mu­kaan kun­nan­hal­li­tuk­sen hy­väk­sy­mä ta­lou­sar­vi­oe­si­tys nou­dat­taa nyt sitä.

– Suu­rim­mat in­ves­toin­nit kun­nas­sa on jo teh­ty. Uu­si kou­lu oli suu­ri ja mer­kit­tä­vä in­ves­toin­ti, yli kah­dek­san mil­joo­naa eu­roa. Nyt in­ves­toin­ti­lis­tal­la on lä­hin­nä kor­jaa­via ja inf­raa yl­lä­pi­tä­viä in­ves­toin­te­ja. Ta­lous­suun­ni­tel­mas­sa to­de­taan, et­tä vain vält­tä­mät­tö­mät in­ves­toin­nit to­teu­te­taan. Pää­huo­mio ase­te­taan kon­ser­ni­ta­son ve­lan pois­mak­suun

In­ves­toin­tien ko­ko­nais­mää­rä on 398 968 eu­roa. Suu­rin Veh­maan kun­nan in­ves­toin­ti en­si vuon­na on Ki­vi­lin­nan muu­tos- ja maa­lau­su­rak­ka, jol­la en­ti­sen vuo­de­o­sas­ton ti­lat muu­te­taan vi­ras­to­käyt­töön so­pi­vik­si. Ki­vi­lin­nan re­mont­tiin on va­rat­tu en­si vuo­del­le 67 000 eu­roa. Li­säk­si kun­nan­ta­lon il­man­vaih­toon ja Ki­vi­lin­nan säh­kö­töi­hin on va­rat­tu 30 000 eu­roa.

Veh­maa on pe­rus­ta­mas­sa en­si vuon­na yh­den var­hais­kas­va­tus­ryh­män li­sää. Kun­taan on muut­ta­nut uu­sia lap­si­per­hei­tä ja myös sub­jek­tii­vi­nen päi­vä­hoi­to-oi­keus on li­sän­nyt päi­vä­ko­ti­paik­ko­jen ky­syn­tää.

– Suun­nit­teil­la on luon­to­päi­vä­ko­ti­ryh­män pe­rus­ta­mi­nen. Sel­vi­tys­työ on al­ka­mas­sa, mi­ten luon­to­ryh­mä kiin­nos­tai­si. Us­kon, et­tä kiin­nos­tus­ta löy­tyy, kun lä­hi­kun­nis­sa ko­ta­ryh­mät ovat saa­neet suur­ta suo­si­o­ta, Kos­ki­nen sa­noo.

Ko­dan ra­ken­ta­mi­seen ja ryh­män pe­rus­ta­mi­seen on va­rat­tu in­ves­toin­ti­ra­haa 30 000 eu­roa. Hal­lin­to- ja ta­lous­suun­nit­te­li­ja Heli An­ti­kai­nen-Pau­na ker­too, et­tä uut­ta var­hais­kas­va­tus­ryh­mää var­ten pi­tää pal­ka­ta myös kak­si työn­te­ki­jää li­sää.

In­ves­toin­ti­lis­tal­la on va­rat­tu ka­tu­jen va­lai­se­mi­seen ja pääl­lys­tä­mi­seen 40 000 eu­roa, Rau­ti­lan pa­lo­a­se­man läm­mi­tys­jär­jes­tel­mään 30 000 eu­roa, Kir­kon­ky­län päi­vä­ko­din läm­mi­tys­jär­jes­tel­män uu­si­mi­seen 40 000 eu­roa ja lii­kun­ta­hal­lin py­sä­köin­ti­a­lu­een as­fal­toin­tiin 20 000 eu­roa.

Kos­ki­nen sa­noo, et­tä kai­kes­sa toi­min­nas­sa käy­te­tään jat­ku­vaa har­kin­taa.

– Jos esi­mer­kik­si joku työn­te­ki­jä läh­tee, ar­vi­oi­daan, mi­ten teh­tä­vä hoi­de­taan, pi­tää­kö paik­ka täyt­tää.

Veh­maan kun­nan hen­ki­lös­tö­mää­rä on täl­lä het­kel­lä 239, en­si vuon­na sen ar­vi­oi­daan ole­van 235.

So­si­aa­li­puo­lel­la jat­ke­taan van­hus­ten ja vam­mais­ten ko­ti­hoi­don te­hos­ta­mis­ta. Mar­ga­ree­ta-ko­dis­sa on täl­lä het­kel­lä 35 te­hos­te­tun asu­mi­sen pal­ve­lu­a­su­mis­paik­kaa. Sil­ve­rin mu­kaan ta­voit­tee­na on, et­tä paik­ko­ja tar­vi­taan vuon­na 2022 enää 30– 32, muut pai­kat käy­te­tään in­ter­val­li­paik­koi­na.

– Sat­saam­me ko­ti­pal­ve­luun sekä omais­hoi­ta­jien jak­sa­mi­sen tu­ke­mi­seen.

– U-so­ten kans­sa yh­teis­työs­sä otam­me käyt­töön uu­sia pal­ve­lu­ja, jot­ka tuo­vat sääs­tö­jä.

Val­tuus­to päät­tää ta­lou­sar­vi­os­ta ja -suun­ni­tel­mas­ta 7. jou­lu­kuu­ta.

Fak­ta

Ve­rop­ro­sent­ti: 22,25

Lai­naa/asu­kas (kun­ta): 7 419 eu­roa / asu­kas

Lai­naa/asu­kas (kun­ta­kon­ser­ni): 9 125 eu­roa /asu­kas (TP2019)

Net­toin­ves­toin­nit (kun­ta): 398 968 eu­roa

Ti­li­kau­den yli­jää­mä (kun­ta): 183 772 eu­roa

Vuo­si­ka­te: 874 778 eu­roa

Näköislehdet

Kysely