JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
26.8.2021 11.45

Kulkumuotojen yhdistely ja liityn­tä­py­sä­köinti keventävät autoilijan hiili­ja­lan­jälkeä

Kes­tä­väm­pään liik­ku­mi­seen kan­nus­te­taan ak­tii­vi­ses­ti osa­na il­mas­to­toi­mia. Jul­ki­nen lii­ken­ne toi­mii jou­he­vas­ti suu­ris­sa kau­pun­geis­sa, jois­sa myös ar­jen etäi­syy­det ovat ly­hy­em­piä, mut­ta on sel­vää, et­tä oma au­to on mo­nil­le vält­tä­mä­tön ar­jen toi­mi­vuu­den kan­nal­ta eri­tyi­ses­ti maa­seu­dul­la ja pie­nil­lä paik­ka­kun­nil­la. Yk­si­tyi­sau­toi­li­ja­kin voi kui­ten­kin hyö­dyn­tää jul­kis­ta lii­ken­net­tä osa­na mat­kan­te­koa. Täl­lä voi ol­la po­si­tii­vi­sia vai­ku­tuk­sia ym­pä­ris­tön li­säk­si myös mat­kan­te­on su­ju­vuu­teen ja kus­tan­nuk­siin.

Ko­ti­maan­mat­ko­ja suun­ni­tel­les­sa eri­lai­sia yh­dis­te­ly­vaih­to­eh­to­ja kan­nat­taa tut­kia en­nak­ko­luu­lot­to­mas­ti, vaik­ka au­to oli­si­kin tar­peel­li­nen al­ku- tai lop­pu­mat­kas­ta. Poh­joi­seen kul­jet­ta­es­sa au­to­ju­na voi tuo­da mu­ka­vuut­ta mat­kan­te­koon, tai vaih­to­eh­toi­ses­ti au­ton voi vuok­ra­ta ju­na­mat­kan pää­te­pis­tees­sä. Eri­tyi­ses­ti pää­kau­pun­ki­seu­dul­le suun­na­tes­sa eri lii­ken­ne­vä­li­nei­den yh­dis­te­lyyn on jo mo­ni­puo­li­ses­ti mah­dol­li­suuk­sia. Au­ton voi jät­tää so­pi­val­le lii­tyn­tä­py­sä­köin­ti­pai­kal­le, jos­ta mat­ka jat­kuu jul­ki­sil­la: esi­mer­kik­si Es­poos­ta Län­si­met­rol­la. Pen­de­löi­jän kan­nat­taa na­pa­ta mu­kaan oma fil­la­ri, jota voi kul­jet­taa myös met­rois­sa tai lä­hi­ju­nis­sa il­man li­sä­mak­sua sil­loin, kun niis­sä on ti­laa.

Pää­kau­pun­ki­seu­dul­le suun­taa­val­le au­ton vaih­ta­mi­nen jul­ki­seen kul­ku­neu­voon voi ol­la sekä no­pein et­tä hal­vin vaih­to­eh­to, kun ot­taa huo­mi­oon au­toi­lun kus­tan­nus­ten li­säk­si py­sä­köin­ti­mak­sut. Sa­mal­la sääs­tyy aja­mi­sen vai­val­ta ja mat­kaa­mi­nen on stres­sit­tö­mäm­pää. Park­ki­mak­sun lo­pul­li­nen hin­ta voi kes­kus­ta-alu­eel­la nous­ta kor­ke­ak­si, mut­ta kau­pun­ki­a­lu­een ul­ko­puo­lel­la py­sä­köin­ti­a­lu­eet ovat usein il­mai­sia ja niis­sä on ti­laa. Lii­tyn­tä­py­sä­köin­nit ovat myös kes­kus­taa saa­vu­tet­ta­vam­pia yk­si­tyi­sau­toi­li­jal­le.

Mat­ka­ket­ju­ja ja lii­tyn­tä­py­sä­köin­ti­mah­dol­li­suuk­sia py­ri­tään ke­hit­tä­mään myös Var­si­nais-Suo­mes­sa. Föli-alu­eel­la au­ton lii­tyn­tä­py­sä­köin­ti­mah­dol­li­suus on tois­tai­sek­si vain Lie­dos­sa, mut­ta Fö­lil­le tai omal­le kun­nal­le voi pa­lau­te­pal­ve­lun kaut­ta eh­dot­taa uu­sia lii­tyn­tä­py­sä­köin­ti­paik­ko­ja. Pyö­ril­le lii­tyn­tä­py­säk­ke­jä on jo use­am­man kun­nan alu­eel­la – pol­ku­pyö­räl­lä mat­ka hie­man kau­em­pa­na si­jait­se­val­le bus­si­py­sä­kil­le tait­tuu jou­tui­sam­min kuin ja­lan, mikä voi myös hel­pot­taa jouk­ko­lii­ken­teen hyö­dyn­tä­mis­tä.

Kes­tä­väm­piä va­lin­to­ja poh­ties­sa kan­nat­taa siis muis­taa, et­tä va­lin­to­jen ei tar­vit­se ol­la eh­dot­to­mia, vaan muu­tok­sia voi teh­dä as­teit­tain – kes­tä­väm­piä liik­ku­mis­va­lin­to­ja voi teh­dä mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan, vaik­ka hen­ki­lö­au­tos­ta luo­pu­mi­nen ei oli­si omas­sa ar­jes­sa mah­dol­lis­ta.

Kat­ri Vää­nä­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely