JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
29.8.2021 10.30

Kotimaisen kalan syöminen on terveellinen ympäristöteko

Ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten mu­kaan ka­laa tu­li­si syö­dä 2–3 ker­taa vii­kos­sa vaih­del­len eri ka­la­la­je­ja. Kala on mai­nio pro­tei­i­nin, mo­ni­tyy­dyt­tä­mät­tö­mien ras­vo­jen ja D-vi­ta­mii­nin läh­de. Ter­veys­hyö­ty­jen li­säk­si kala on ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­ys­tä­väl­li­nen vaih­to­eh­to. Ko­ti­mai­sen ka­lan suo­si­mi­nen on myös ve­sien­suo­je­lu­te­ko, sil­lä ka­lan­saa­liin mu­ka­na ve­sis­töis­tä pois­tuu re­he­vöit­tä­viä ra­vin­tei­ta.

Val­ti­o­neu­vos­ton hei­nä­kuus­sa hy­väk­sy­män uu­den ko­ti­mai­sen ka­lan edis­tä­mi­soh­jel­man ta­voit­tee­na on ko­ti­mai­sen ka­lan ku­lu­tuk­sen kak­sin­ker­tais­ta­mi­nen vuo­teen 2035 men­nes­sä. Ny­kyi­sin vain pa­ri­kym­men­tä pro­sent­tia ku­lu­te­tus­ta ka­las­ta on ko­ti­mais­ta.

Hyvä kei­no li­sä­tä ko­ti­mai­sen ka­lan ku­lu­tus­ta oli­si si­la­kan elin­tar­vi­ke­käy­tön li­sää­mi­nen, sil­lä val­ta­o­sa si­lak­ka­saa­lis­ta pää­tyy ny­kyi­sin re­huk­si. Ar­vi­oi­den mu­kaan si­la­kan käyt­töä elin­tar­vik­kee­na voi­tai­siin jopa kym­men­ker­tais­taa.

Toi­meen on myös tar­tut­tu ke­hit­tä­mis­ra­hoi­tuk­sel­la, jon­ka tur­vin kuu­si ko­ti­mais­ta yri­tys­tä ke­hit­tää nyt uu­sia tuot­tei­ta va­jaas­ti hyö­dyn­net­tä­vis­tä ka­lois­ta – tu­le­vi­na vuo­si­na mark­ki­noil­le odo­te­taan esi­mer­kik­si uu­sia vä­li­pa­la- ja kui­va­tuot­tei­ta, min­kä li­säk­si pie­nen ka­lan pak­kaa­mis­ta ke­hi­te­tään myös suur­keit­ti­öil­le so­pi­vam­paan muo­toon.

Va­jaas­ti hyö­dyn­net­ty­jen ko­ti­mais­ten ka­la­la­jien käyt­töä on nä­ky­väs­ti py­rit­ty­kin vii­me vuo­si­na li­sää­mään. Kaup­poi­hin on tul­lut tar­jol­le muun mu­as­sa eri­lai­sia sär­ki­ka­lois­ta val­mis­tet­tu­ja säi­lyk­kei­tä ja val­mi­sa­te­ri­oi­ta. Esi­mer­kik­si piz­zois­sa ja pas­tois­sa ylei­ses­ti käy­tet­ty ton­ni­ka­la on help­po kor­va­ta ko­ti­mai­sel­la ka­lal­la.

Ko­ti­mai­sen ka­lan tar­jon­ta esi­mer­kik­si ra­vin­to­lois­sa ei kui­ten­kaan kas­va, jos ei ole ky­syn­tää. Voit it­se vai­kut­taa va­lit­se­mal­la ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­ys­tä­väl­li­sen ka­la­vaih­to­eh­don. Va­lit­se siis ko­ti­mai­nen kala sekä ra­vin­to­las­sa et­tä kau­pan ka­la­tis­kil­lä ja pa­kas­te­al­taal­la.

Jan­ne To­lo­nen Va­lo­ni­as­ta