JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Mynämäki
26.1.2024 6.00

Kiertäminen lähestyy

Van­ho­jen Vak­ka-Suo­men Sa­no­mien ar­kis­to­jut­tu­jen kai­ve­lu on si­kä­li ikä­vää, et­tä vas­taan tu­lee mon­ta asi­aa, jois­ta huo­maa, et­tä ei­kö tä­mä­kään han­ke vie­lä ole to­teu­tu­nut, vaik­ka ai­kaa on vie­räh­tä­nyt vuo­sia.

Tie­re­mon­tit ovat usein täl­lai­sia. Vuon­na X on voi­tu ihan re­a­lis­ti­ses­ti aja­tel­len to­de­ta, et­tä tä­män ra­ken­ta­mi­nen läh­tee liik­keel­le vii­meis­tään kah­den vuo­den pääs­tä, mut­ta to­si­a­si­as­sa vii­den­kään vuo­den pääs­tä ei ole mi­tään ta­pah­tu­nut.

Vaik­ka suun­ni­tel­mat ete­ni­si­vät suht ajal­laan il­man va­li­tusp­ro­ses­sia ja ei­kä ra­ha­kaan oli­si on­gel­ma, vii­väs­tyk­siä sil­ti ai­na tu­lee.

Va­kas­sa kir­joi­tet­tiin syk­syl­lä 2021 asi­an­tun­ti­jan kom­men­tis­sa, et­tä My­nä­mä­en Ase­man­tien kier­to­liit­ty­män ra­ken­nus­han­ke voi­si al­kaa ai­kai­sin­taan vuo­den 2022 ke­vääl­lä, jol­loin se oli­si val­mis lop­pu­vuon­na 2022. Suun­ni­tel­ma­han­ke on käyn­nis­tet­ty ke­sä­kuus­sa 2020.

Nyt vuo­den 2024 alus­sa ol­laan sii­nä vai­hees­sa, et­tä tie­suun­ni­tel­ma on val­mis. Par­hail­laan on me­nos­sa ai­ka, jol­loin asi­a­no­sai­set voi­vat jät­tää muis­tu­tuk­sia. Sit­ten Ely-kes­kus esit­tää suun­ni­tel­maa Väy­lä­vi­ras­tol­le, joka puo­les­taan lä­het­tää sen Tra­fi­co­min hy­väk­syt­tä­väk­si. Ai­kaa luon­nol­li­ses­ti ku­luu.

Sen li­säk­si tar­vi­taan tie­tys­ti vie­lä ra­ken­nus­suun­ni­tel­ma, kun­nes koh­de voi­daan kil­pai­lut­taa ja to­teut­taa.

Kier­to­liit­ty­mä to­teu­te­taan lii­ken­ne­tur­val­li­suu­den pa­ran­ta­mi­sek­si. Ky­sei­ses­sä ris­teyk­ses­sä on ruuh­ka-ai­koi­na ko­et­tu vaa­ra­ti­lan­tei­ta, mut­ta on­net­to­muu­det ovat on­nek­si joh­ta­neet vain lie­viin louk­kaan­tu­mi­siin.

Lii­ken­teen su­ju­vuu­des­ta kier­to­liit­ty­mis­sä mo­nel­la on jo ko­ke­muk­sia. Esi­mer­kik­si mi­ten pit­kään pi­ti­kään en­nen odot­taa Mas­kun Sei­ke­län koh­dal­la Kus­ta­vin­tien ylit­tä­mis­tä, saa­ti sit­ten va­sem­mal­le kään­ty­mis­tä, kun nyt ym­py­rän kaut­ta voi su­jah­taa het­kes­sä.

Tur­val­li­suu­den li­säk­si kier­to­liit­ty­mä an­taa My­nä­mä­en kun­nal­le myös mah­dol­li­suu­den to­teut­taa jon­kin­lai­nen näyt­tä­väm­pi "si­sään­tu­lo" kes­kus­taan. Ym­py­röi­den kes­kel­le on mo­nin pai­koin si­joi­tet­tu esi­mer­kik­si tai­det­ta, ja vä­hin­tään­kin kau­nii­ta is­tu­tuk­sia.

Sari Hon­ka­sa­lo

Näköislehdet

Kysely