JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
20.6.2021 11.00

Kestävää lähimatkailua saaristossa

Ke­sä­lo­ma­kau­si on jäl­leen al­ka­nut, ja mo­net suun­nit­te­le­vat­kin lo­ma­mat­ko­jaan kuu­mei­ses­ti. Var­si­nais-Suo­mes­sa Saa­ris­to­me­ri tar­jo­aa ai­nut­laa­tui­sen mah­dol­li­suu­den lä­hi­mat­kai­luun, jol­la voi ko­kea saa­ris­ton kan­sal­lis­mai­se­mia sekä saa­ris­to­lais­tun­nel­maa. To­del­li­seen saa­ris­to­lais­hen­keen kuu­luu toki ve­nei­ly, mut­ta saa­ris­ton voi kier­tää myös mait­se kul­ke­mal­la saa­ris­ton ren­gas­tie­tä.

Saa­ris­toa kier­tä­mään kan­nat­taa eh­dot­to­mas­ti läh­teä pyö­räl­lä, jon­ka se­läs­tä voi ko­kea ym­pä­röi­vän ke­säi­sen luon­non koko ko­meu­des­saan.

Pyö­räi­lyn olo­suh­tei­ta on pa­ran­net­tu vii­me vuo­si­na osa­na ren­gas­tien ke­hit­tä­mis­suun­ni­tel­maa. Ai­em­min eri­tyi­sen haas­teel­li­se­na pi­det­tyä so­ra­pin­tais­ta ns. pol­ku­tie­tä on pa­ran­net­tu le­ven­tä­mäl­lä ja as­fal­toi­mal­la. Pyö­räi­li­jä pää­see nyt Tu­rus­ta Nau­von los­sil­le as­ti pyö­rä­tei­tä pit­kin. Rei­tin väy­lien laa­tua pa­ran­ne­taan myös uu­sil­la pääl­lys­teil­lä sekä niit­tä­mäl­lä kas­vil­li­suut­ta tei­den reu­noil­ta re­he­vim­pi­nä ke­sä­kuu­kau­si­na. Li­säk­si pyö­räi­lyn vii­toi­tuk­sia uu­si­taan par­hail­laan. Osaan laut­ta­ran­nois­ta on tu­los­sa myös pyö­rän pi­ka­huol­to­pis­teet, jois­ta löy­tyy pump­pu ja pe­rus­työ­ka­lut.

Pyö­räi­lyn reit­ti­merk­ke­jä ol­laan suun­nit­te­le­mas­sa ja to­teut­ta­mas­sa myös ran­nik­koa pit­kin koko Itä­me­ren kier­tä­väl­le Eu­ro­ve­lo 10 -rei­til­le. Jos vä­hem­pi­kin pol­ke­mi­nen riit­tää, saa­ris­ton ren­gas­tie­tä on mah­dol­lis­ta kier­tää yh­dis­te­le­mäl­lä mat­ka­ket­juun eri kul­ku­vä­li­nei­tä. Esi­mer­kik­si Tu­run Au­ra­jo­es­ta Nau­voon kul­ke­vaan ve­si­bus­siin saa pol­ku­pyö­rät mu­kaan. Myös Saa­ris­to­bus­sis­sa on mah­dol­lis­ta kul­jet­taa pol­ku­pyö­riä, jos au­ton rah­ti­ti­laan mah­tuu.

Saa­ris­tos­sa mat­kus­ta­van kan­nat­taa muu­ten­kin va­rau­tua muut­tu­viin olo­suh­tei­siin va­raa­mal­la hy­vin ai­kaa. Myös lii­ken­tees­sä on syy­tä muis­taa, et­tä lii­ken­ne­tur­val­li­suus on yh­teis­pe­liä ja ka­peil­la tie­o­suuk­sil­la on edel­leen toi­si­naan ah­das­ta. Pyö­räi­li­jän on­kin pa­ras­ta pääs­tää laut­ta­ran­nas­sa ai­na au­to­let­ka edel­le, jol­loin it­se voi pol­kais­ta mat­kaan kai­kes­sa rau­has­sa.

Ol­li Haa­pa­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely