JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uusien kerrostalojen rakentaminen on melko lailla jumissa Vakan alueella.

Uusien kerrostalojen rakentaminen on melko lailla jumissa Vakan alueella.

Vesa Penttilä

Uutiset
21.3.2024 7.00

Kerros­ta­lo­ra­ken­ta­minen sakkaa alueen kunnissa

Ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mi­nen on ai­ka lail­la ju­mis­sa Vak­ka-Suo­men Sa­no­mien le­vik­ki­a­lu­een kun­nis­sa. Leh­ti ky­syi ti­lan­tees­ta kom­ment­te­ja nel­jäl­tä kun­ta­joh­ta­jal­ta.

– My­nä­mä­es­sä on käy­ty kes­kus­te­lu­ja ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mi­ses­ta ja teem­me myös kaa­va­muu­tos­ta, joka maa­no­mis­ta­jan toi­vees­ta mah­dol­lis­tai­si ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mis­ta kes­kus­tas­sa. Ra­ken­nus­lu­pia ei ole nyt vi­reil­lä, My­nä­mä­en kun­nan­joh­ta­ja Ca­ri­ta Mai­si­la sa­noo.

Mai­si­lan mu­kaan ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mi­nen on ol­lut My­nä­mä­es­sä vii­me vuo­si­na mel­ko hil­jais­ta.

– Edel­li­set My­nä­mä­keen val­mis­tu­neet ker­ros­ta­lot ovat kyl­lä mel­ko uu­sia. Tä­män het­ken ra­ken­ta­mi­sen hil­jai­suu­teen var­mas­ti vai­kut­ta­vat ylei­nen yh­teis­kun­nal­li­nen ti­lan­ne, ra­ken­ta­mis­kus­tan­nus­ten kor­keus ja kor­ko­ta­son kor­keus. Yri­tyk­set ja ih­mi­set ovat ko­vin va­ro­vai­sia, kun tu­le­vai­suus näyt­tää epä­var­mal­ta. Val­ta­kun­nal­li­nen ti­lan­ne hei­jas­tuu toki myös meil­le.

Mai­si­lan mu­kaan vi­reil­lä ol­leet ker­ros­ta­lo­hank­keet ovat kaa­tu­neet sii­hen, et­tei riit­tä­vää mää­rää si­to­via va­rauk­sia ole teh­ty en­nen hank­keen käyn­nis­ty­mis­tä.

– Ra­hoit­ta­jien vaa­ti­muk­set va­raus­ta­sos­ta ovat tiu­ken­tu­neet ja se han­ka­loit­taa hank­kei­den käyn­nis­ty­mis­tä. Kun­ta voi toki vauh­dit­taa ker­ros­ta­lo­hank­kei­ta var­mas­ti mo­nin kei­noin: esi­mer­kik­si mah­dol­lis­ta­mal­la jous­ta­vaa ra­ken­ta­mis­ta, tu­ke­mal­la hank­keen mark­ki­noin­nis­sa tai va­raa­mal­la uu­des­ta koh­tees­ta asun­to­ja.

Mai­si­la us­koo, et­tä ri­vi­ta­lo- ja oma­ko­ti­a­sun­to­jen li­säk­si My­nä­mä­es­sä riit­täi­si ky­syn­tää myös ker­ros­ta­lo­a­sun­noil­le.

– Asun­to­ja tie­dus­tel­laan kun­nas­ta pal­jon ja val­miit ko­dit kiin­nos­tai­si­vat täl­lä het­kel­lä enem­män kuin ton­tit.

Uu­den­kau­pun­gin kau­pun­gin­joh­ta­ja At­so Vai­nio ku­vai­lee ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mi­sen ny­ky­ti­lan­net­ta yh­del­lä sa­nal­la: hil­jai­nen.

– Uu­det hank­keet si­joit­tu­vat mil­tei yk­si­no­maan suu­rim­mil­le kau­pun­ki­seu­duil­le. Ra­ken­nus­mark­ki­na on ajau­tu­nut la­maan. Asun­to­jen en­nak­ko­mark­ki­noin­ti ei ole tuot­ta­nut riit­tä­vän hy­vää tu­los­ta. In­ves­to­reil­la on ol­lut myös ra­hoi­tus­vai­keuk­sia, Vai­nio to­te­aa.

Vai­ni­on myös Uu­del­la­kau­pun­gil­la oli­si mah­dol­li­suuk­sia vauh­dit­taa ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mis­ta.

– Näin voi­daan teh­dä esi­mer­kik­si tar­jo­a­mal­la hy­viä tont­te­ja ra­ken­ta­mis­koh­teik­si. Li­säk­si tu­lee miet­tiä, mil­lä saa­daan ra­ken­nus­liik­keet ja ra­hoit­ta­jat in­ves­toi­maan myös pie­nem­piin asu­tus­kes­kuk­siin, jois­sa suh­dan­ne­vaih­te­le­vuus on suu­rem­paa kuin suu­ris­sa kau­pun­geis­sa.

Vai­nio pi­tää ker­ros­ta­lo­tuo­tan­toa tär­ke­ä­nä.

– Asun­not ovat kau­pun­gin yk­si ve­to­voi­ma­te­ki­jä ja mitä mo­ni­puo­li­sem­pi asun­to­tar­jon­ta on, sitä suu­rem­pi voi ol­la muut­to­ha­luk­kuus tän­ne. Asun­not voi­vat ol­la kes­kei­nen vai­ku­tin kau­pun­kiin muut­ta­mi­ses­sa.

Nou­si­ais­ten kun­nan­joh­ta­jan Tee­mu Hei­no­sen mu­kaan ker­ros­ta­lo­tont­tien ky­syn­tä on ol­lut vä­häis­tä.

– Vä­häis­tä ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mis­ta se­lit­tä­vät toi­min­ta­ym­pä­ris­tön aset­ta­mat haas­teet. Ra­ken­nut­ta­jien nä­kö­kul­mas­ta tämä voi tar­koit­taa esi­mer­kik­si kus­tan­nus­ten nou­sua, ra­hoi­tuk­sen saa­mi­sen haas­tei­ta ja ky­syn­nän vaih­te­lua. Ker­ros­ta­lo­hank­keen to­teut­ta­mi­nen vaa­tii en­nak­ko­va­rauk­sia ja eh­kä­pä ker­ros­ta­lo­a­sun­to­jen hin­nat näyt­täy­ty­vät kor­ke­ah­koi­na vah­vas­ti pien­ta­lo­val­tai­sel­la alu­eel­la, jos­sa ar­vos­te­taan oman piha-alu­een tar­jo­a­maa yk­si­tyi­syyt­tä ja viih­tyi­syyt­tä, Hei­no­nen sa­noo.

– Vi­reil­lä ol­leet hank­keet ovat kaa­tu­neet al­ku­met­reil­lä ra­ken­nut­ta­jien koh­taa­mis­ta haas­teis­ta, esi­mer­kik­si ra­hoi­tuk­ses­ta tai ris­keis­tä joh­tu­en.

Hei­no­sen mu­kaan kun­nan on mah­dol­lis­ta toi­mia it­se ra­ken­nut­ta­ja­na pe­rus­tet­ta­van yh­ti­ön kaut­ta, va­ra­ta yk­sit­täi­siä asun­to­ja, li­sä­tä tont­ti­tar­jon­taa, tar­kas­tel­la ker­ros­ta­lo­tont­tien hin­noit­te­lua ar­vi­o­lau­sun­toon tai tar­jous­kil­pai­luun pe­rus­tu­en tai ke­hit­tää toi­min­to­ja, jot­ka li­sää­vät yk­sit­täi­sen ker­ros­ta­lo­ton­tin kiin­nos­ta­vuut­ta.

– Uu­sil­le ker­ros­ta­lo­a­sun­noil­le on var­mas­ti tar­vet­ta, kun vä­es­tö van­he­nee ja esi­mer­kik­si maa­han­muu­ton li­sään­ty­es­sä vuok­ra­muo­toi­nen asu­mi­nen to­den­nä­köi­ses­ti li­sään­tyy. Ker­ros­ta­lo­muo­toi­nen asu­mi­nen toi­mii par­hail­laan myös hy­vin yh­tei­söl­li­se­nä asu­mi­se­na, jol­le vai­kut­taa ole­van ky­syn­tää vä­es­tön van­he­tes­sa. Ker­ros­ta­lo­a­sun­to­jen hin­noit­te­lun tu­lee kui­ten­kin kes­tää ver­tai­lu mui­hin asun­to­tyyp­pei­hin näh­den. Uu­sia ker­ros­ta­lo­a­sun­to­ja ol­tai­siin val­mii­ta vuok­raa­maan he­ti­kin ja vuok­ra-asun­nois­ta on pu­laa kun­nan alu­eel­la. Haas­tee­na on löy­tää ker­ros­ta­lo­a­sun­noil­le os­ta­jia ja si­joit­ta­jia.

Mas­kus­sa kun­tast­ra­te­gi­an yh­dek­si kes­kei­sek­si pai­no­pis­teek­si on ase­tet­tu asu­mis­muo­to­jen mo­ni­puo­lis­ta­mi­nen. Kun­nan­hal­li­tus käyn­nis­ti vii­me syk­sy­nä Kes­kus­kaa­ren kort­te­lin esi­suun­nit­te­lu­työn, jon­ka tar­koi­tuk­se­na on sel­vit­tää ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mis­ta.

– Mas­kuun ei ole ra­ken­net­tu ker­ros­ta­lo­ja pit­kään ai­kaan. Kor­ko­jen nou­sun, ai­nei­den, tar­vik­kei­den ja ta­va­roi­den hin­nan nou­sun sekä ylei­sen epä­var­muu­den myö­tä yk­si­tyi­sel­lä ra­hal­la to­teu­tet­ta­va ra­ken­ta­mi­nen on ol­lut koko maas­sa py­säh­dyk­sis­sä. Tämä nä­kyy myös Mas­kun ti­las­tois­sa, kun­nan­joh­ta­ja Mii­ra Rais­ki­la to­te­aa.

– Nyt vi­reil­lä ole­va Kes­kus­kaa­ren suun­ni­tel­ma ei ole kaa­tu­nut, mut­ta täl­lai­set hank­keet mah­dol­li­si­ne kaa­voi­tus­tar­pei­neen ot­ta­vat ai­kaa. Ta­ka­vuo­si­na kiin­nos­tu­nei­ta yk­si­tyi­siä ra­ken­nut­ta­jia on ol­lut yh­tey­des­sä kun­taan, mut­ta so­pi­via tont­te­ja ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole löy­ty­nyt. Kes­kus­kaa­ren alue oli­si var­mas­ti hyvä ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mi­sel­le.

Rais­ki­lan mu­kaan kun­nal­la on par­haat mah­dol­li­suu­det vai­kut­taa ker­ros­ta­lo­ra­ken­ta­mi­seen maan­käy­tön suun­nit­te­lul­la.

– Val­miis­sa kaa­vas­sa ole­vat val­miit ton­tit mah­dol­lis­ta­vat ra­ken­ta­mi­sen. Kun­nal­la voi tie­tys­ti myös it­sel­lään ol­la ra­ken­nut­ta­jan roo­lia esi­mer­kik­si oman vuok­ra­ta­lo­yh­ti­ön kaut­ta.

Rais­ki­la muis­tut­taa, et­tä Mas­ku on vah­vas­ti pien­ta­lo­val­tai­sen asu­mi­sen kun­ta.

– Haas­tee­na on ti­las­tois­sa­kin sel­väs­ti nä­ky­vä ikäih­mis­ten muut­to­lii­ke kun­nas­ta pois. Meil­lä ei täl­lä het­kel­lä ole tar­jol­la riit­tä­väs­ti help­po­hoi­toi­sia ja lä­hel­lä pal­ve­lui­ta si­jait­se­via asun­to­ja sii­hen elä­män­vai­hee­seen, kun oma­ko­ti- tai ri­vi­ta­lo­a­su­mi­nen ei enää ole vaih­to­eh­to. Tar­ve ker­ros­ta­lo­a­sun­noil­le on il­man muu­ta ole­mas­sa ikään­ty­vän vä­es­töm­me kes­kuu­des­sa.

Vesa Pent­ti­lä

Näköislehdet

Kysely