JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
8.8.2021 17.25

Kehitystä raiteilla

Juna on ym­pä­ris­tön kan­nal­ta suo­si­tel­ta­va kul­ku­vä­li­ne, mut­ta rai­teil­le mat­kus­ta­jia hou­kut­te­lee myös mu­ka­vuus: ju­nan kyy­dis­sä voit ihail­la mai­se­mia vaik­ka­pa ra­vin­to­la­vau­nus­sa kah­vi­kup­po­sen ää­rel­lä. Etä­työs­ken­te­ly­kin on­nis­tuu ju­nas­sa yleen­sä miel­lyt­tä­väm­min kuin esi­mer­kik­si bus­sis­sa. Vuo­teen 2020 as­ti rai­de­lii­ken­teen mat­kus­ta­ja­mää­rät oli­vat­kin ta­sai­ses­sa kas­vus­sa niin kau­ko- kuin lä­hi­lii­ken­tees­sä­kin. Kol­men­kym­me­nen vuo­den ai­ka­na mat­kus­ta­ja­mää­rä on kas­va­nut rei­lus­ti yli 40 mil­joo­nal­la.

Rai­de­lii­ken­ne ke­hit­tyy vauh­dil­la niin meil­lä kuin maa­il­mal­la­kin. Kes­ki- ja Ete­lä-Eu­roo­pas­sa on jo no­pei­ta ju­nia, jot­ka kul­ke­vat noin 300 ki­lo­met­rin tun­ti­vauh­tia. Mat­ka suur­ten kau­pun­kien vä­lil­lä tait­tuu miel­lyt­tä­väs­ti maa­ta pit­kin il­man pit­kiä läh­tö­sel­vi­tys- tai tur­va­tar­kas­tus­jo­no­ja. Tu­run ja Hel­sin­gin vä­lil­le taas on suun­nit­teil­la niin kut­sut­tu tun­nin juna, joka oi­kai­si­si Sa­los­ta Loh­jan kaut­ta pää­kau­pun­kiin. Jos Ku­pit­taal­ta Pa­si­laan pää­see tu­le­vai­suu­des­sa tun­nis­sa, laa­je­nee pää­kau­pun­ki­seu­dun työs­sä­käyn­ti­a­lue myös Var­si­nais-Suo­meen.

Var­si­nais-Suo­men si­säi­seen lii­ken­tee­seen on puo­les­taan vi­si­oi­tu pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­teen käyn­nis­tä­mis­tä. Pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­ne toi­si uu­den­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia lä­hi­mat­kai­luun sekä asui­na­lu­ei­den ke­hit­ty­mi­seen. Ju­nal­la voi­si siis tu­le­vai­suu­des­sa pääs­tä jäl­leen vaik­ka­pa Nou­si­ai­siin, Au­raan tai Pai­mi­oon. Var­si­nais-Suo­men liit­to teet­ti tänä ke­vää­nä tar­kem­man ase­ma­paik­ka­sel­vi­tyk­sen suun­nit­te­lu­työn tu­ek­si. Ra­ta­o­suuk­sil­la Tu­rus­ta Loi­maal­le, Sa­loon, Uu­teen­kau­pun­kiin sekä Naan­ta­liin hyö­dyn­net­täi­siin pää­o­sin van­ho­ja ase­ma­paik­ko­ja, joi­den käyt­töö­not­to vaa­ti­si käy­tän­nös­sä lai­tu­rin uu­dis­ta­mis­ta ja va­rus­te­lua – ra­ta­verk­koon tu­li­si 25 uut­ta ju­nan py­säh­dys­paik­kaa.

Ko­ti­maan mat­kai­lu rai­teil­la ke­hit­tyy pait­si ra­ta­verk­koa uu­dis­ta­mal­la, myös eri­lais­ten lip­pu­tyyp­pien myö­tä. VR tar­jo­aa täl­lä het­kel­lä ko­ti­maan Lo­ma­lip­pu-vaih­to­eh­toa, jol­la voi in­ter­rail-tyyp­pi­ses­ti mat­kus­taa ra­jat­to­mas­ti vii­den, seit­se­män tai yh­dek­sän päi­vän ajan. Suo­mes­sa on yli 200 ase­ma­paik­kaa, jos­sa juna py­säh­tyy. Lo­ma­li­pun an­si­os­ta voit hel­pos­ti hy­pä­tä pois pie­nem­mil­lä­kin pai­koil­la, viet­tää päi­vän paik­ka­kun­nal­la vaik­ka­pa kirp­pis­kier­rok­sel­la ja jat­kaa taas il­lal­la eteen­päin. Kun otat ju­naan mu­kaan pol­ku­pyö­rän, voit hel­pos­ti laa­jen­taa pyö­rä­ret­ki­ä­si uu­den­lai­siin mai­se­miin!

Mar­ja Tom­mo­la Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely