JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Naantalin valtuusto kokoontui hybridisti, osa valtuutetuista oli etäyhteydellä mukana kokouksessa, osa salissa.

Naantalin valtuusto kokoontui hybridisti, osa valtuutetuista oli etäyhteydellä mukana kokouksessa, osa salissa.

Kuvakaappaus Youtubesta

Uutiset
Naantali
18.11.2020 14.24

Kaupun­gin­joh­tajan haku äänestykseen

Tei­ja Uit­to

Naan­ta­lin val­tuus­tos­sa keh­key­tyi uu­den kau­pun­gin­joh­ta­jan va­lin­nas­ta maa­nan­tai­na ai­ka­moi­nen kes­kus­te­lu. Kau­pun­gin­hal­li­tus esit­ti, et­tä val­tuus­to mer­kit­see kau­pun­gin­joh­ta­ja Jou­ni Mu­ta­sen ir­ti­sa­nou­tu­mi­sil­moi­tuk­sen tie­dok­si. Val­tuus­to­sa­lis­sa asia ei eden­nyt näin mut­kat­to­mas­ti.

Mik­ko Rön­n­holm (sd.) jät­ti toi­men­pi­de­a­loit­teen, jon­ka mu­kaan en­nen kau­pun­gin­joh­ta­jan vi­ran au­ki ju­lis­ta­mis­ta kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pi­täi­si tuo­da val­tuus­ton pää­tet­tä­väk­si kau­pun­gin­joh­ta­jan vi­ran kel­poi­suu­seh­dot. Rön­n­hol­min aloi­tet­ta kan­nat­ti Sir­pa Hags­berg (sd.):

Aloi­te he­rät­ti sa­lis­sa nä­rää, sil­lä Rön­n­hol­min aloi­tet­ta pi­det­tiin tak­ti­koin­ti­na. SDP:n tul­kit­tiin pyr­ki­vän vain siir­tä­mään kau­pun­gin­joh­ta­jan va­lin­ta vaa­lien yli.

– Mis­tä täs­tä ha­lu­taan kes­kus­tel­la? Ylem­pi kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­to on jo pä­te­vyys­vaa­ti­muk­se­na. Pä­te­vyys­vaa­ti­muk­sen ko­rot­ta­mi­nen tar­koit­tai­si kah­ta kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­toa, Tero Ta­vio (kok.) sa­nai­li.

Rön­n­holm taas ar­vos­te­li kau­pun­gin­hal­li­tus­ta sii­tä, et­tä se on pyr­ki­nyt ohit­ta­maan val­tuus­ton asi­as­sa.

– Val­tuus­ton pi­täi­si kes­kus­tel­la ja päät­tää kau­pun­gin­joh­ta­mi­sen lin­jas­ta, hän pe­rus­te­li aloi­tet­taan.

Hän myös ko­ros­ti, et­tä kun­ta­lain mu­kaan val­tuus­tol­la pi­täi­si ol­la täs­sä yh­tey­des­sä mah­dol­li­suus ar­vi­oi­da kel­poi­suu­seh­to­ja.

Kau­pun­gin la­ki­mies Tero Jär­vi­nen ker­toi pyyn­nös­tä, et­tä kau­pun­gin­joh­ta­jan vir­kaan on kel­poi­suu­seh­to­na ylem­pi kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­to.

– Val­tuus­to on kel­poi­suu­seh­dois­ta päät­tä­nyt. Tä­män li­säk­si voi­daan esit­tää toi­vei­ta, mitä toi­vo­taan ko­ke­muk­ses­ta tai kou­lu­tuk­ses­ta.

Rön­n­holm muis­tut­ti, et­tä kel­poi­suu­seh­dois­ta on pää­tet­ty kau­pun­gis­sa 20 vuot­ta sit­ten.

– Jo täs­tä syys­tä ne on syy­tä tar­kis­taa uu­des­taan.

Li­säk­si hän nos­ti esil­le, et­tä kau­pun­gis­sa voi­tai­siin teh­dä toi­sen­lai­nen­kin rat­kai­su, siir­tyä esi­mer­kik­si por­mes­ta­ri­mal­liin tai va­li­ta kau­pun­gin­joh­ta­ja vain mää­rä­ai­kai­ses­ti.

Vil­helm Jun­ni­la (ps.) to­te­si, et­tä hän on har­voin sa­maa miel­tä Rön­n­hol­min kans­sa, mut­ta täl­lä ker­taa on:

– Kun on iso­ja asi­oi­ta pää­tet­tä­vä­nä, ku­ten uu­den kau­pun­gin­joh­ta­jan haku, en ym­mär­rä sitä läh­tö­koh­taa, et­tei ha­lut­tai­si kes­kus­tel­la.

Jun­ni­la ar­ve­li, et­tä kes­kus­te­lu eh­dit­täi­siin käy­dä hy­vin­kin niin, et­tä uu­si kau­pun­gin­joh­ta­ja pää­si­si aloit­ta­maan työs­sään en­nen hei­nä­kuun hel­tei­tä.

– Rai­sio sai puol­ta ly­hy­em­mäs­sä ai­ka­tau­lus­sa va­lit­tua uu­den kau­pun­gin­joh­ta­jan, hän ver­ta­si.

Jun­ni­la myös ar­ve­li, et­tä ta­lou­sar­vi­o­ta on eh­dit­ty joka ta­pauk­ses­sa poh­jus­taa jo en­nen uu­den kau­pun­gin­joh­ta­jan va­lin­taa.'

– Niin oli sil­loin­kin, kun Mu­ta­nen va­lit­tiin maa­lis­kuus­sa 2014.

Myös Jark­ko Ka­ner­va (vihr.) toi­voi asi­an kä­sit­te­lyyn avoi­muut­ta.

Jan Lindst­röm (kok.) to­te­si, et­tä ku­kaan ei ole ky­see­na­lais­ta­nut kel­poi­suu­seh­to­ja.

Har­ri Pa­lo­mä­ki (vas.) huo­maut­ti, et­tei vi­ran var­si­nai­siin kel­poi­suu­seh­toi­hin edes voi­si teh­dä muu­tok­sia.

– Ylem­pi kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­to on se, jol­la Suo­mes­sa joh­ta­vat vir­ka­mie­het va­li­taan. Muut ovat vain toi­vei­ta.

Pa­lo­mä­ki myös huo­maut­ti, et­tä sil­ti kau­pun­gin­joh­ta­jan va­lin­nas­ta oli­si voi­nut kes­kus­tel­la jo ai­kai­sem­mas­sa vai­hees­sa val­tuus­tos­sa.

Las­se Val­to­nen (kesk.) huo­maut­ti, et­tä Mu­ta­nen on ir­ti­sa­nou­tu­nut tie­tyn ai­ka­tau­lun mu­kaan ja kau­pun­gin pi­tää saa­da vi­ran täyt­tö vi­reil­le.

– Olen kuun­nel­lut nyt pit­kän to­vin val­tuus­ton kes­kus­te­lua täs­tä asi­as­ta. Nyt­hän se en­sim­mäi­sen vai­heen kes­kus­te­lu on käy­ty, Mark­ku Tuu­na (kok.) to­te­si, ja Rön­n­holm vas­ta­si sii­hen vä­lit­tö­mäs­ti:

– Nyt kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen edus­ta­jat ke­hu­vat kes­kus­te­lua, vaik­ka kau­pun­gin­hal­li­tus ei oli­si ha­lun­nut tuo­da kes­kus­te­lua val­tuus­toon.

Rön­n­hol­min aloit­tees­ta ää­nes­tet­tiin lo­pul­ta. Rön­n­hol­min toi­men­pi­de­a­loi­te kaa­tui ää­nin 16– 27.

Näköislehdet

Kysely