JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kuvituskuva.

Kuvituskuva.

Ely-keskus

Uutiset
5.3.2024 16.01

Kasvu­kun­to­so­pimus tukee kestävää maataloutta

Maan kas­vu­kun­to­so­pi­mus on maa­ta­lous­maan vuok­ra­so­pi­muk­seen lii­tet­tä­vä va­paa­eh­toi­nen li­sä­o­sa, jon­ka avul­la maa­no­mis­ta­ja ja vuok­ra­lai­nen voi­vat so­pia toi­men­pi­teis­tä maan kas­vu­kun­non ja ve­si­ta­lou­den pa­ran­ta­mi­sek­si ja yl­lä­pi­tä­mi­sek­si.

So­pi­mus­poh­ja on val­mis­tel­tu Ely-kes­kuk­ses­sa ja päi­vi­tet­ty laa­jas­sa si­dos­ryh­mäyh­teis­työs­sä vuo­den 2023 ai­ka­na. Sen käy­tös­tä hyö­ty­vät niin vuok­ra­pel­lon vil­je­li­jä, maa­no­mis­ta­ja kuin ym­pä­ris­tö­kin.

Kas­vu­kun­nos­ta on tär­keä pi­tää huol­ta ai­van ku­ten muus­ta­kin omai­suu­des­ta. Maan kas­vu­kun­non yl­lä­pi­tä­mi­ses­tä hyö­ty­vät sekä vuok­ra­lai­nen et­tä vuok­ra­nan­ta­ja: vuok­ra­lai­nen saa vuok­ra­pel­lol­ta suu­rem­paa sa­toa ja vuok­ra­nan­ta­jan omis­tuk­ses­sa ole­va vil­je­lys­maa säi­lyt­tää ar­von­sa. Li­säk­si hy­väs­sä kas­vu­kun­nos­sa ole­va pel­to­maa kes­tää pa­rem­min sään ää­ri-il­mi­öi­tä, ku­ten pit­kä­ai­kais­ta kui­vuut­ta tai sa­tei­suut­ta. Kas­vu­kun­nos­ta huo­leh­ti­mi­nen tu­kee myös ym­pä­ris­tön ti­laa ja kes­tä­vää maa­ta­lout­ta.

Maan kas­vu­kun­to­so­pi­muk­ses­sa ote­taan huo­mi­oon toi­men­pi­tei­tä maan kas­vu­kun­non ja ve­si­ta­lou­den pa­ran­ta­mi­sek­si ja yl­lä­pi­tä­mi­sek­si. So­pi­mus­poh­jas­sa kä­si­tel­lään maan­pa­ran­nu­sai­nei­ta, ku­ten kalk­kia ja kip­siä, sekä toi­men­pi­tei­tä, ku­ten or­gaa­nis­ten lan­noit­tei­den käyt­töä, nur­mien vil­je­lyä, suo­ja­vyö­hyk­kei­tä ja sa­la­o­ji­tus­ta. Vil­je­li­jä voi va­li­ta omil­le loh­koil­leen so­pi­vat toi­men­pi­teet. So­pi­muk­ses­ta löy­tyy myös oh­jei­ta maan kas­vu­kun­nos­ta huo­leh­ti­mi­seen.

On kaik­kien etu, et­tä vuok­ra­pel­to­jen kas­vu­kun­nos­ta pi­de­tään huol­ta. Täl­lä het­kel­lä erot vuok­ra­pel­to­jen ja maan omis­ta­jan vil­je­lyk­ses­sä ole­vien loh­ko­jen vä­lil­lä ovat kui­ten­kin huo­mat­ta­vat.

– On tut­kit­tu, et­tä esi­mer­kik­si vuok­ra­pel­to­jen pH-ar­vo on huo­mat­ta­vas­ti ma­ta­lam­pi kuin vil­je­li­jän omis­tuk­ses­sa ole­vil­la loh­koil­la. Lii­an al­hai­sen pH:n vuok­si kas­vit ei­vät saa otet­tua maas­ta ra­vin­tei­ta, jol­loin ne huuh­tou­tu­vat her­kem­min sa­tei­den mu­ka­na ve­sis­töi­hin, ker­too ke­hit­tä­mi­sa­si­an­tun­ti­ja Mai­lis Sa­ve­la Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­ses­ta.

Maan kas­vu­kun­non pa­ran­ta­mi­nen on pit­kä­jän­teis­tä työ­tä, ei­kä kaik­kia vai­ku­tuk­sia ole ha­vait­ta­vis­sa ly­hy­el­lä ai­ka­vä­lil­lä. Pi­dem­mäl­lä vuok­ra-ajal­la vuok­ra­lai­nen hyö­tyi­si mah­dol­li­sim­man pal­jon te­ke­mis­tään si­joi­tuk­sis­ta maan kas­vu­kun­toon. Pel­to­maan kas­vu­kun­nos­ta huo­leh­ti­mi­nen on myös hyvä pe­rus­te vuok­ra­so­pi­muk­sen jat­ka­mi­sel­le.

Kas­vu­kun­to­so­pi­mus löy­tyy Ely-kes­kuk­sen verk­ko­si­vuil­ta. Jos vuok­ra­so­pi­muk­seen kir­ja­taan eh­to­ja, jot­ka ai­heut­ta­vat kus­tan­nuk­sia vuok­ra­lai­sel­le, on hyvä löy­tää komp­ro­mis­si kus­tan­nus­ten ja­ka­mi­ses­ta. Kus­tan­nus­ten ja­ka­mi­ses­ta tu­lee so­pia kir­jal­li­ses­ti vuok­ra­so­pi­mus­ta laa­dit­ta­es­sa. Esi­merk­ke­jä kus­tan­nus­ten ja­ka­mi­ses­ta löy­tyy so­pi­muk­sen lo­pus­ta.

Maan kas­vu­kun­to­so­pi­mus laa­dit­tiin alun pe­rin Ra­vin­ne­neut­raa­lit kun­nat (RAN­KU) -hank­kees­sa Tu­run kau­pun­gin toi­men­pi­tee­nä. Päi­vi­tet­ty so­pi­mus on val­mis­tel­tu Ely-kes­kuk­ses­sa ja päi­vi­tet­ty laa­jas­sa si­dos­ryh­mäyh­teis­työs­sä, jo­hon osal­lis­tui­vat muun mu­as­sa Bal­tic Sea Ac­ti­on Group, MTK Var­si­nais-Suo­mi, Lie­don maa­seu­tu­pal­ve­lut ja Va­lo­nia.

Näköislehdet

Kysely