JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
29.1.2021 18.20

Kansal­lis­puis­toissa ennätysvilkas vuosi

Met­sä­hal­li­tuk­sen hoi­ta­mien kaik­kien val­ti­on suo­je­lu­a­lu­ei­den ja asi­a­kas­pal­ve­lu­pis­tei­den ko­ko­nais­käyn­ti­mää­rä vuon­na 2020 oli 9,2 mil­joo­naa käyn­tiä. Täs­tä kan­sal­lis­puis­to­jen käyn­ti­mää­rä oli lä­hes 4 mil­joo­naa.

Kaik­kien maas­to­koh­tei­den käyn­ti­mää­rä kas­voi edel­li­ses­tä vuo­des­ta 17 pro­sent­tia, ja kan­sal­lis­puis­to­jen 23 pro­sent­tia. Luon­nos­sa vir­kis­täy­ty­mi­nen ja ko­ti­maan mat­kai­lu oli­vat vah­vas­sa nos­tees­sa ko­ro­na­pan­de­mi­an ai­ka­na. Ko­ro­na­pan­de­mia ei kui­ten­kaan ole yk­sin syy luon­nos­sa vir­kis­täy­ty­mi­sen kas­vuun.

Va­kan alu­eel­la kä­vi­jä­mää­rä nou­si sekä Kur­jen­rah­kan et­tä Sel­kä­me­ren kan­sal­lis­puis­tos­sa.

Kur­jen­rah­kan kan­sal­lis­puis­tos­sa kävi vii­me vuon­na 96 000 kä­vi­jää. Vuon­na 2019 siel­lä ar­vi­oi­tiin käy­neen 86 200 ja vuon­na 2018 76 800 hen­ki­löä.

Sel­kä­me­ren kan­sal­lis­puis­tos­sa ti­las­toi­tiin vii­me vuon­na 99 300 kä­vi­jää, kun nii­tä vuon­na 2019 oli ar­vi­ol­ta 82 800 ja vuon­na 2018 90 100 kä­vi­jää.

Muu suo­je­lu tai ret­ki­koh­de­lis­tauk­ses­sa on Va­kan alu­eel­ta Mie­tois­ten­lah­ti, jos­sa ti­las­toi­tiin vii­me vuon­na 6800 kä­vi­jää. Vuon­na 2019 oli ar­vi­ol­ta 6500 ja vuon­na 2018 6500 kä­vi­jää.

Met­sä­hal­li­tus on seu­ran­nut kä­vi­jät­ren­de­jä vuo­des­ta 2001. Ko­ro­na­pan­de­mia vauh­dit­ti niis­tä mo­nia, mut­ta ei ai­heut­ta­nut nii­tä. Esi­mer­kik­si en­si­ker­ta­lais­ten ret­kei­li­jöi­den ja luon­nos­ta mo­nin eri ta­voin naut­ti­vien asi­a­kas­ryh­mien, ku­ten maas­to­pyö­räi­li­jöi­den ja nuor­ten mää­rät ovat kas­va­neet.

Las­ten kans­sa ret­kei­le­vien mää­rä on kas­va­nut, ja luon­nos­sa yö­vy­tään yhä use­am­min. Myös pe­rin­tei­ses­ti syr­jäis­ten tai rau­hal­lis­ten koh­tei­den suo­sio on kas­va­nut. Yh­teis­tä kai­kil­le kä­vi­jöil­le on luon­non­rau­han ha­ke­mi­nen ja kau­niis­ta luon­nos­ta naut­ti­mi­nen.

Luon­to­koh­tei­den pal­ve­lu­ra­ken­tei­den pa­ran­ta­mi­nen ja ke­hit­tä­mi­nen Met­sä­hal­li­tuk­sen Luon­to­pal­ve­lu­jen li­sä­ra­hoi­tuk­sel­la mah­dol­lis­ti sen, et­tä kan­sal­lis­puis­toi­hin ja luon­to­koh­tei­siin voi­tiin vuon­na 2020 vas­taa­not­taa huo­mat­ta­vas­ti kas­va­neet kä­vi­jä­mää­rät.

Ret­kei­ly­neu­von­nal­le on ol­lut kova ky­syn­tä, ja joil­la alu­eil­la so­si­aa­li­nen kes­tä­vyys on ol­lut ko­e­tuk­sel­la. Met­sä­hal­li­tus li­sä­si­kin asi­ak­kai­den neu­von­taa maas­tos­sa, ja tätä ke­hi­tys­tä ha­lu­taan jat­kaa.

Myös luon­nos­sa liik­ku­jia pal­ve­le­vis­sa verk­ko­pal­ve­luis­sa oli hui­ma kas­vu: Ver­rat­tu­na edel­li­seen vuo­teen Luon­toon.fi-pal­ve­lun yk­sit­täis­ten käyt­tä­jien mää­rä kas­voi 49 pro­sent­tia ol­len 3,2 mil­joo­naa yk­sit­täis­tä käyt­tä­jää. Ret­ki­kart­ta.fi-pal­ve­lun käyn­nit puo­les­taan kas­voi­vat 44 pro­sent­tia kaik­ki­aan 3,8 mil­joo­naan käyn­tiin.

Näköislehdet

Kysely