JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
5.11.2020 10.39

Kala-alalle lisää työpaikkoja - Kotimaisen kalan edistä­mi­soh­jelma pyrkii hyvään

Tei­ja Uit­to

Ma­ri­nin hal­li­tus pyr­kii li­sää­mään ko­ti­mai­sen ka­lan tar­jon­taa ja luo­maan uu­sia työ­paik­ko­ja kala-alal­le. Oh­jel­ma on nyt eden­nyt lau­sun­to­kier­rok­sel­le.

Oh­jel­ma pa­ran­taa ka­lan­kas­va­tuk­sen ase­maa, mut­ta am­mat­ti­ka­las­ta­jien mie­les­tä se ei huo­mi­oi hei­tä:

– Oh­jel­ma ei ka­las­ta­jia au­ta. Hyl­kei­den ja me­ri­met­so­jen kan­nan pie­nen­tä­mi­seen pi­täi­si saa­da jo­tain kei­no­ja, kus­ta­vi­lai­nen ka­las­ta­ja Jari Nie­mi­nen sa­noo.

Nie­mi­nen on toi­mi­nut am­mat­ti­ka­las­ta­ja­na ko­ko­päi­väi­ses­ti yli 20 vuot­ta ja jo sitä en­nen osa-ai­kai­ses­ti. Kus­ta­vis­sa on enää al­le kym­me­nen ka­las­ta­jaa.

– Vel­jen­poi­ka on nuo­rim­pia ka­las­ta­jia täl­lä alu­eel­la, mut­ta kyl­lä ka­las­ta­jien kes­ki-ikä al­kaa ol­la ai­ka kor­kea.

Nie­mi­nen ar­ve­lee, et­tä alal­le on vai­kea saa­da nuo­ria, kun saa­lis­mää­rät ovat vä­hen­ty­neet.

– Toi­saal­ta on sel­lai­nen olo, et­tei ku­kaan suu­ria saa­lii­ta enää odo­ta­kaan. Ku­ha­fi­le­kään ei tai­da men­nä enää ko­vin hy­vin kau­pak­si. Ei­vät­hän nuo­ret syö luon­non ka­laa, kun ka­lan pi­tää ol­la ruo­do­ton.

Jari Nie­mi­nen käy me­rel­lä joka päi­vä. Yleen­sä ver­kos­sa on hau­kea, ku­haa, sär­keä ja ah­ve­nia.

– Me­ri­met­sot ovat jo läh­te­neet muut­to­mat­kal­le, mut­ta hyl­keet ovat al­ka­neet käy­dä enem­män ver­koil­la, hän ker­too ir­ro­tel­les­saan ka­lo­ja ver­kos­ta.

Ka­lat hän toi­mit­taa lä­hi­seu­duil­le. Täl­lä ker­taa saa­lis pää­tyy Uu­teen­kau­pun­kiin.

Suo­men Ka­lan­kas­vat­ta­ja­lii­ton hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Ir­ja Skytén-Suo­mi­nen Kus­ta­vis­ta nä­kee Ko­ti­mai­sen ka­lan edis­tä­mi­soh­jel­mas­sa pal­jon hy­vää.

– Ko­ti­mai­sen ka­lan edis­tä­mi­soh­jel­mal­la to­del­la­kin ta­voi­tel­laan mer­kit­tä­vää li­säys­tä sekä ko­ti­mai­sen ka­lan tuo­tan­to­mää­riin et­tä tuo­tan­non ar­voon mui­den hyö­ty­jen ohel­la. Ta­voit­teen saa­vut­ta­mi­nen edel­lyt­tää kui­ten­kin mo­nia asi­oi­ta, muun mu­as­sa enem­män työn­te­ki­jöi­tä.

Kala-alal­la kau­si­luon­tei­set ja osa-ai­kai­set työ­suh­teet ovat ta­val­li­sia, pie­nis­sä tuo­tan­to­yk­si­köis­sä ei yleen­sä pys­ty­tä tar­jo­a­maan ko­ko­ai­kai­sia työ­teh­tä­viä. Skytén-Suo­mi­nen sa­noo, et­tä tuo­tan­non li­sää­mi­nen hel­pot­tai­si kau­si­työ­suh­tei­den muut­ta­mis­ta ko­ko­ai­kai­sik­si tai ym­pä­ri­vuo­ti­sik­si.

– Oh­jel­ma tai ta­voi­te it­ses­sään ei kui­ten­kaan syn­ny­tä yh­tään uut­ta työ­paik­kaa. Nii­den mää­rä on si­dok­sis­sa alan ikui­suus­ky­sy­myk­seen eli sii­hen saa­daan­ko ym­pä­ris­tö­lu­pia, jot­ka mah­dol­lis­ta­vat suu­rem­man ka­la­mää­rän kas­va­tuk­sen, hän ko­ros­taa.

Ka­lan­kas­va­tus­lai­tok­sen ym­pä­ris­tö­lu­vi­tus on ny­kyi­sel­lään kal­lis­ta ja ai­kaa vie­vää. Lu­van li­säk­si uu­den tuo­tan­non mark­ki­noil­le saa­mi­nen vie se­kin ai­kan­sa.

– Lain­voi­mai­sen ym­pä­ris­tö­lu­van li­säk­si täy­tyy ra­ken­taa lai­tos ja ruo­ka­ka­lan tuo­tan­to­syk­li­hän kes­tää 2– 3 vuot­ta. Het­kes­sä ei ta­voit­tei­ta saa­vu­te­ta ja vuo­si 2027 on lä­hel­lä, mut­ta eh­kä­pä oh­jel­ma taas vie muu­ta­man as­ke­leen eteen­päin, Skytén-Suo­mi­nen to­te­aa.

Suo­mis­ten Län­nen­puo­len Lohi Oy käy par­hail­laan läpi lu­pap­ro­ses­sia, jot­ta ka­lan­kas­va­tus­ta voi­tai­siin li­sä­tä.

Ir­ja Skytén-Suo­mi­nen muis­tut­taa, et­tä ka­lan­kas­va­tu­sa­la on oma­toi­mi­ses­ti ot­ta­nut laa­jas­sa mi­tas­sa käyt­töön ym­pä­ris­tö­te­hok­kai­ta tek­no­lo­gi­oi­ta ja käy­tän­tei­tä. Hä­nen mie­les­tään on hyvä, et­tä hal­li­tuk­sen oh­jel­mas­sa ym­pä­ris­tö­rat­kai­suil­le luo­daan myös kan­nus­tei­ta.

– Kan­nus­tei­den luo­mi­nen on vir­ka­por­tais­sa vie­lä pa­han ker­ran kes­ken.

Näköislehdet

Kysely