JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
26.8.2023 6.00

Kadonneet kalanpyydykset halutaan pois luonnosta

Maa­lis­kuus­sa 2023 käyn­nis­ty­neen Re:Fish-hank­keen ta­voit­tee­na on vä­hen­tää va­paa-ajan ka­las­tuk­ses­ta pe­räi­sin ole­vaa ros­kaa ja eh­käis­tä ros­kaan­tu­mis­ta. Kol­mi­vuo­ti­sen hank­keen ai­ka­na Itä­me­ren ran­nik­ko­a­lu­eil­ta pois­te­taan haa­mu­verk­ko­ja eli ka­las­tus­verk­ko­ja, jot­ka ovat jää­neet ve­sis­töön. Li­säk­si hank­kees­sa pi­lo­toi­daan käy­tös­tä pois­tet­tu­jen ka­las­tus­verk­ko­jen ke­räys­tä.

Ve­sis­töi­hin ka­don­neet ka­las­tus­vä­li­neet ovat on­gel­ma luon­nol­le ja hait­taa­vat niin ka­las­ta­jia kuin mui­ta ve­sis­tö­jen ää­rel­lä vir­kis­täy­ty­viä. Haa­mu­ver­kot ai­heut­ta­vat ta­ker­tu­mis­vaa­raa ja va­hin­goit­ta­vat lin­tu­ja, ka­lo­ja ja ni­säk­käi­tä. Li­säk­si ka­las­tus­vä­li­neis­sä käy­tet­tä­vät ma­te­ri­aa­lit pilk­kou­tu­vat muo­vi­ros­kak­si, ja jois­ta­kin pyy­dys­ten osis­ta liu­ke­nee ve­teen hai­tal­li­sia ai­nei­ta.

Re:Fish-hank­kees­sa Itä­me­ren ran­ni­koil­ta pois­te­taan va­paa-ajan ka­las­tuk­ses­ta pe­räi­sin ole­via haa­mu­verk­ko­ja ja mui­ta ka­lan­pyy­dyk­siä ha­raa­mal­la ja su­kel­ta­mal­la. Suo­men ym­pä­ris­tö­kes­kus (Syke) ke­rää haa­mu­verk­ko­ja Suo­men­lah­den ja Sel­kä­me­ren ran­ni­koil­ta sekä Saa­ris­to­me­ren alu­eel­ta.

Ka­las­tus­vä­li­nei­den kier­rä­tys on ylei­ses­ti vas­ta al­ku­te­ki­jöis­sään. Niil­le ei ole kier­rä­tys­ver­kos­toa ei­kä ke­räys­pis­tei­tä. Van­ho­ja ja rik­ki­näi­siä verk­ko­ja säi­ly­te­tään usein ul­ko­na ja ajan ku­lu­es­sa ne ha­jo­a­vat ja pääs­tä­vät maa­han mik­ro­muo­via. Hank­keen ai­ka­na pi­lo­toi­daan käy­tös­tä pois­tet­tu­jen ka­las­tus­verk­ko­jen ke­räys­tä Pidä Saa­ris­to Siis­ti­nä ry:n Roo­pe-pal­ve­lu­pis­tei­den yh­tey­des­sä. Eril­li­set ke­räys­kam­pan­jat jär­jes­te­tään erik­seen il­moi­tet­ta­va­na ajan­koh­ta­na ke­säl­lä 2024.

Re:Fish kan­nus­taa kan­sa­lai­sia il­moit­ta­maan löy­tä­mis­tään tai ka­dot­ta­mis­taan ka­lan­pyy­dyk­sis­tä. Ran­noil­ta ke­rä­tyt ka­las­tuk­seen liit­ty­vät ros­kat voi ra­por­toi­da Pidä Saa­ris­to Siis­ti­nä ry:n Siis­ti Biit­si -so­vel­luk­sel­la.

Näköislehdet

Kysely