JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
7.1.2022 11.25

Joulukuussa hukkui yhdeksän ihmistä, koko viime vuoden aikana 157 hukku­mis­ta­pausta

Suo­men Ui­ma­o­pe­tus- ja Hen­gen­pe­las­tus­lii­ton (SUH) me­di­an vä­li­tyk­sel­lä ke­rät­ty­jen en­nak­ko­tie­to­jen mu­kaan jou­lu­kuus­sa huk­kui yh­dek­sän ih­mis­tä. Kah­dek­san huk­ku­mis­ta ta­pah­tui jäi­hin va­jo­a­mi­sen seu­rauk­se­na ja yk­si ui­des­sa.

Huk­ku­mis­kuo­le­mis­ta kol­me ta­pah­tui Itä-Suo­mes­sa, kak­si Ete­lä-Suo­mes­sa, kak­si Lou­nais-Suo­mes­sa, yk­si Poh­jois-Suo­mes­sa ja yk­si Län­si- ja Sisä-Suo­men alu­eel­la.

Vii­me vuon­na huk­kui kaik­ki­aan 157 ih­mis­tä.

Jou­lu­kuun au­rin­koi­set tal­vi­päi­vät hou­kut­te­li­vat ih­mi­set jäil­le. Jäi­hin huk­ku­neis­ta seit­se­män oli ol­lut liik­keel­lä moot­to­ri­a­ja­neu­vol­la.

Jääl­lä liik­ku­jien suu­rim­pia vaa­ra­te­ki­jöi­tä ovat täl­lä het­kel­lä muut­tu­vat sää­o­lo­suh­teet, run­sas lu­mi­sa­de ja kyl­mä vesi. Suo­men Ui­ma­o­pe­tus- ja Hen­gen­pe­las­tus­liit­to muis­tut­taa, et­tä jää­o­lot saat­ta­vat muut­tua rat­kai­se­vas­ti jopa muu­ta­man kym­me­nen met­rin mat­kal­la.

Vaih­te­le­vat sää­o­lo­suh­teet, heik­ko jään tun­te­mus sekä ole­mat­to­mat tur­va­va­rus­teet luo otol­li­set olo­suh­teet vaa­ra­ti­lan­tei­den syn­ty­mi­sel­le jääl­lä. Eten­kin nyt jään pääl­le sa­ta­nut lumi yh­des­sä pak­kas­ke­lien kans­sa te­ke­vät jää­o­lo­suh­teis­ta pai­koit­tain hy­vin­kin vaa­ral­li­set.

Jääl­le läh­ties­sä tu­lee va­rus­tau­tua tur­va­vä­li­nein ja nii­tä on ope­tel­ta­va käyt­tä­mään. Vä­him­mäis­va­rus­tuk­seen kuu­lu­vat kau­lal­la käyt­tö­val­mii­na roik­ku­vat jää­nas­ka­lit sil­tä va­ral­ta, jos jää pet­tää. Jääl­le ei tule läh­teä yk­sin ja mu­kaan tu­li­si mie­lel­lään myös ot­taa kät­tä pi­dem­pää jään kan­ta­vuu­den ko­et­te­le­mi­seen sekä ve­si­tii­viik­si pa­kat­tuun rep­puun vaih­to­vaat­teet ja kän­nyk­kä. Li­säk­si kui­va­pu­ku tuo li­sä­tur­vaa usein jääl­lä liik­ku­val­le.

SUH:n me­di­a­tie­to­jen poh­jal­ta ke­rät­ty­jen en­nak­ko­ti­las­to­jen mu­kaan suu­rin osa vuo­den 2021 ta­pa­tur­mai­sis­ta huk­ku­mis­kuo­le­mis­ta ta­pah­tui tun­te­mat­to­mas­ta syys­tä (50), ve­si­lii­ken­teen yh­tey­des­sä (38), ui­des­sa (38) ja jäi­hin va­jo­a­mi­sen seu­rauk­se­na (23). Huk­ku­neis­ta 99 oli mie­hiä, 25 nai­sia ja 33 ta­pauk­ses­sa su­ku­puo­li ei ole sel­vil­lä.

Vuo­den su­rul­li­sin­ta ai­kaa elet­tiin huk­ku­mis­ten osal­ta mit­taus­his­to­ri­an läm­pi­mim­pien ke­sä­kuu­kau­sien ai­ka­na. Ke­sän ai­ka­na Suo­mes­sa huk­kui SUH:n en­nak­ko­ti­las­to­jen mu­kaan 87 ih­mis­tä, mikä on 37 enem­män, kuin edel­li­se­nä ke­sä­nä ja eni­ten sit­ten vuo­den 2010 (90), kom­men­toi Nie­mi­nen.

Näköislehdet

Kysely