JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
1.12.2022 15.28

Jäteöljyä päätyy edelleen pienpolttoon

Suu­rel­la osal­la haja-asu­tu­sa­lu­een ko­ti­ta­louk­sis­ta syn­tyy jä­te­öl­jyä ja vaa­ral­lis­ta jä­tet­tä. Pää­o­sin ne vie­dään asi­an­mu­kai­ses­ti ke­räys­pis­tei­siin, mut­ta osa jä­te­öl­jys­tä esi­mer­kik­si pol­te­taan tai va­ras­toi­daan pit­ki­ä­kin ai­ko­ja kiin­teis­töl­lä, mis­tä ai­heu­tuu ris­ki niin ym­pä­ris­töl­le, ve­sis­töil­le kuin ih­mi­sen ter­vey­del­le.

Ti­lan­ne käy il­mi juu­ri val­mis­tu­nees­ta Lou­nais-Suo­men ve­sien­suo­je­lu­yh­dis­tys ry:n Le­a­der-ra­hoit­teis­ten joki- ja ran­nik­ko­talk­ka­ri­hank­kei­den alu­eil­la teh­dys­tä sel­vi­tyk­ses­tä.

Va­kan alu­eel­ta sel­vi­tys kos­kee Mas­kua, Nou­si­ais­ta, Tai­vas­sa­loa, Naan­ta­lia ja Kus­ta­via.

Sel­vi­tyk­ses­sä käy­tiin läpi haja-asu­tu­sa­lu­een ko­ti­ta­louk­sis­sa syn­ty­vien jä­te­öl­jy­jen ja mui­den vaa­ral­lis­ten ai­nei­den mää­riä sekä ke­räys­tä.

Sel­vi­tyk­sen mu­kaan haja-asu­tu­sa­lu­een ko­ti­ta­louk­sis­ta yli 60 pro­sen­til­la syn­tyi niin sa­not­tua mus­taa jä­te­öl­jyä ja va­jaal­la 15 pro­sen­til­la niin sa­not­tua kir­kas­ta jä­te­öl­jyä.

Ve­sis­tö- ja ym­pä­ris­tö­hait­to­jen eh­käi­sys­sä tär­ke­ää on jät­teen syn­nyn eh­käi­se­mi­nen. Mi­kä­li öl­jy­jä­tet­tä tai muu­ta vaa­ral­lis­ta jä­tet­tä syn­tyy, on sen va­ras­toin­nis­ta, kä­sit­te­lys­tä ja toi­mit­ta­mi­ses­ta ke­räys­pis­tei­siin huo­leh­dit­ta­va asi­an­mu­kai­ses­ti.

Jä­te­öl­jy­jen pää­ty­mi­sel­lä ve­sis­töi­hin on mer­kit­tä­viä hait­ta­vai­ku­tuk­sia. Jo yk­si lit­ra jä­te­öl­jyä riit­tää pi­laa­maan mil­joo­na lit­raa pin­ta- tai poh­ja­vet­tä. Ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ön mu­kaan jä­te­öl­jy­jen ke­räys­tä tu­li­si­kin te­hos­taa eten­kin maa­seu­dul­la.

Sel­vi­tyk­sen mu­kaan jä­te­öl­jy­jen ja mui­den vaa­ral­lis­ten jät­tei­den ke­räys­tä tu­li­si ke­hit­tää haja-asu­tu­sa­lu­eil­la muun mu­as­sa li­sää­mäl­lä tie­do­tus­ta sekä ke­hit­tä­mäl­lä haja-asu­tu­sa­lu­een ke­räys­ver­kos­toa.

Tie­toi­suus jä­te­öl­jy­jen ja vaa­ral­lis­ten jät­tei­den ym­pä­ris­tö­hai­tois­ta on sel­vi­tyk­sen mu­kaan kor­ke­al­la ta­sol­la. Jä­te­öl­jy­jen ja mui­den vaa­ral­lis­ten jät­tei­den kier­rä­tys­mah­dol­li­suu­det tun­ne­taan mel­ko hy­vin.

Näköislehdet

Kysely