JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jaana Kuusisto uskoo, että hyvä peruskoulu on monelle syy muuttaa kuntaan.

Jaana Kuusisto uskoo, että hyvä peruskoulu on monelle syy muuttaa kuntaan.

Uutiset
Taivassalo
28.11.2020 17.45

Jaana Kuusisto haluaa pitää hyvästä peruskoulusta kiinni - Linja-autoyhteyksiä pitäisi saada Taivassaloon lisää

Jen­ni Ky­län­pää

Tai­vas­sa­lo­lai­sel­la Jaa­na Kuu­sis­tol­la on koh­ta en­sim­mäi­nen val­tuus­to­kau­si ta­ka­na. Val­tuu­tet­tu­na työs­ken­te­ly on ol­lut Kuu­sis­ton mie­les­tä hy­vin pit­käl­le sel­lais­ta kuin hän olet­ti­kin.

Eri­tyi­sen in­nos­tu­nut Kuu­sis­to on ol­lut lau­ta­kun­ta­työs­ken­te­lys­tä. Hän on pal­ve­lu­lau­ta­kun­nan jä­sen ja va­ra­pu­heen­joh­ta­ja.

– Pal­ve­lu­lau­ta­kun­nan jä­se­nyys oli oi­ke­as­taan se suu­rin syy mik­si ha­lu­sin läh­teä eh­dol­le. Koen, et­tä sen kaut­ta ja sii­nä lau­ta­kun­nas­sa olen pys­ty­nyt vai­kut­ta­maan asi­oi­hin, Kuu­sis­to sa­noo.

Eri­tyi­sen tär­ke­ää Kuu­sis­tol­le on pi­tää kiin­ni Tai­vas­sa­lon laa­duk­kaas­ta pe­rus­kou­lus­ta ja ke­hit­tää sitä vie­lä koko ajan pa­rem­mak­si. Jaa­na Kuu­sis­to on it­se luo­ka­no­pet­ta­ja­na Mas­kun Ku­rit­tu­lan kou­lus­sa.

– Laa­du­kas ja hyvä pe­rus­kou­lu voi ol­la mo­nel­le syy muut­taa kun­taan. Sik­si sii­hen kan­nat­taa pa­nos­taa, Kuu­sis­to sa­noo.

– Meil­lä on tääl­lä Tai­vas­sa­los­sa täl­lä het­kel­lä to­del­la hyvä kou­lu ja voin sitä läm­pi­mäs­ti suo­si­tel­la.

Pal­ve­lu­lau­ta­kun­nas­sa on Jaa­na Kuu­sis­ton mu­kaan hyvä hen­ki, ko­kouk­set ovat kes­kus­te­le­via ja siel­lä kä­si­tel­tä­vä­nä ole­viin asi­oi­hin voi hä­nen mie­les­tään vai­kut­taa.

– Var­si­nai­set val­tuus­ton ko­kouk­set ovat enem­män nii­tä, jois­sa asi­at on jo pit­käl­le mie­tit­ty ja enää lo­pul­lis­ta pää­tös­tä vail­la. Uu­sien val­tuus­to­a­loit­tei­den kaut­ta voi tuo­da asi­oi­ta kes­kus­te­luun ja val­mis­te­luun.

Jaa­na Kuu­sis­to toi­voi­si, et­tä val­tuus­to ko­koon­tui­si use­am­min.

– Meil­lä on ai­ka har­voin val­tuus­ton ko­kouk­sia. Kun val­tuus­to ko­koon­tuu, lis­tal­la on pal­jon iso­ja­kin asi­oi­ta. Nii­hin pi­tää eh­tiä pe­reh­ty­mään huo­lel­li­ses­ti en­nen ko­kous­ta. Ko­kouk­sia tu­li­si ol­la sään­nöl­li­sem­min.

Jaa­na Kuu­sis­to ei ha­lua kui­ten­kaan luo­da sel­lais­ta mie­li­ku­vaa, et­tä val­tuus­to­työs­ken­te­ly oli­si jo­ten­kin vai­ke­aa.

– Asi­ois­ta voi ai­na ky­syä, jos on epä­sel­vää. It­se­kin ha­lu­an läh­teä eh­dol­le uu­del­leen, kos­ka koen en­sim­mäi­sen kau­den ol­leen ta­val­laan pe­reh­ty­mis­tä ja opet­te­lua. Uu­sia eh­dok­kai­ta kai­va­taan myös eh­dot­to­mas­ti mu­kaan.

Mis­sä sit­ten oli­si pa­ran­ta­mi­sen va­raa Tai­vas­sa­los­sa?

– Heti tu­lee mie­leen yk­si ikui­suu­sai­he, eli Kus­ta­vin­tie ja sen vaa­ral­li­suus. Täs­tä on teh­ty mon­ta aloi­tet­ta ja pu­hut­tu­kin mo­neen ker­taan, mut­ta va­li­tet­ta­vas­ti mi­kään ei ole muut­tu­nut, Kuu­sis­to har­mit­te­lee.

Yk­si Kuu­sis­toa när­käs­tyt­tä­vä asia on myös lin­ja-au­to­lii­ken­tee­seen liit­ty­vät asi­at.

– Lin­ja-au­to­yh­teyk­sien toi­mi­vak­si saa­mi­nen tun­tuu ole­van ko­vin mo­ni­mut­kais­ta, on kyse sit­ten kou­lu­kyy­deis­tä tai jul­ki­sis­ta vuo­rois­ta. Tä­hän tar­vi­taan yh­teis­tä tah­to­ti­laa eri toi­mi­joi­den kes­ken. Asi­aa yri­te­tään on­nek­si rat­kais­ta omas­sa toi­mi­kun­nas­saan, Kuu­sis­to sa­noo.

Jul­ki­seen lii­ken­tee­seen Kuu­sis­to ha­lu­ai­si sat­sa­ta eri­tyi­ses­ti.

– Tai­vas­sa­los­ta kä­sin on myös vai­kea opis­kel­la pe­rus­kou­lun jäl­keen toi­sen as­teen kou­luis­sa, kos­ka lin­ja-au­to­yh­tey­det ovat huo­no­ja. Uu­den­kau­pun­gin suun­taan ei ole ai­koi­hin men­nyt yh­tään suo­raa bus­siyh­teyt­tä, ei edes en­nen ko­ro­naa, Kuu­sis­to sa­noo.

– Tä­hän kan­nat­tai­si sat­sa­ta, jot­ta per­heet ei­vät muu­ta sii­nä vai­hees­sa pois, kun lap­set me­ne­vät esi­mer­kik­si lu­ki­oon tai am­mat­ti­kou­luun muu­al­le, Kuu­sis­to sa­noo.

Jaa­na Kuu­sis­to on asu­nut Tai­vas­sa­los­sa yh­dek­sän vuot­ta. Per­hee­seen kuu­lu­vat Jaa­nan li­säk­si myös hä­nen kak­si poi­kaan­sa. – Tai­vas­sa­lo on mi­nun lap­suu­den mök­ki­kun­ta­ni, Kuu­sis­to ker­too.

Jaa­na Kuu­sis­ton puo­lue on ko­koo­mus.

– Pys­tyn ja olen pys­ty­nyt jo pit­kään sa­mais­tu­maan puo­lu­een ar­voi­hin, Kuu­sis­to sa­noo.

Pai­kal­lis­po­li­tii­kas­sa puo­lu­eel­la ei ole Kuu­sis­ton mu­kaan niin suur­ta mer­ki­tys­tä kuin sil­lä on val­ta­kun­nal­li­ses­ti.

– Kun­ta­po­li­tii­kas­sa teh­dään työ­tä yh­teis­ten asi­oi­den eteen.

Kuu­sis­to ko­kee, et­tä esi­mer­kik­si Tai­vas­sa­los­sa on val­tuu­tet­tu­jen ja päät­tä­jien kes­kuu­des­sa hyvä hen­ki yli puo­lu­e­ra­jo­jen.

– Ei­kä meil­lä ko­koo­muk­ses­sa ole sel­lai­sia pe­li­sään­tö­jä tai pai­nos­tus­ta, et­tä kaik­kien pi­täi­si ol­la asi­ois­ta ai­na sa­maa miel­tä. Jo­kai­nen voi esi­mer­kik­si ää­nes­tyk­sis­sä ää­nes­tää juu­ri niin kuin it­se ko­kee par­haak­si, Kuu­sis­to sa­noo.

Fak­ta

En­sim­mäi­sen kau­den val­tuu­tet­tu Tai­vas­sa­los­sa

Pal­ve­lu­lau­ta­kun­nan jä­sen ja va­ra­pu­heen­joh­ta­ja

Näköislehdet

Kysely