JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Masku
21.3.2024 19.05

Hyvin­voin­ti­keskus jää rakentamatta Lemuun

Vesa Pent­ti­lä

Mas­kus­sa pit­kään vi­reil­lä ol­lut Le­mun hy­vin­voin­ti­kes­kuk­sen uu­dis­ra­ken­nus­han­ke jää näil­lä nä­ky­mil­lä to­teu­tu­mat­ta.

– Kun­nan ny­kyi­ses­sä ta­lous­ti­lan­tees­sa en voi esit­tää uu­den hy­vin­voin­ti­kes­kuk­sen ra­ken­ta­mis­ta Le­muun. Hy­vin­voin­ti­pal­ve­lui­ta on tar­koi­tus siir­tää Le­mun kir­jas­to­ra­ken­nuk­seen. Tämä tar­koit­taa sa­mal­la kir­jas­ton ti­lo­jen su­pis­ta­mis­ta, kun­nan­joh­ta­ja Mii­ra Rais­ki­la to­te­si kes­ki­viik­ko­na kun­nan kiin­teis­töst­ra­te­gi­a­luon­nok­sen esit­te­ly­ti­lai­suu­des­sa.

Toi­nen mer­kit­tä­vä muu­tos liit­tyy Pääs­ky­rin­teen kiin­teis­töön eli en­ti­seen kun­nan­ta­loon.

– Pääs­ky­rin­tees­tä muo­dos­te­taan yh­dis­tys- ja nuo­ri­so­ta­lo mo­nen­lai­seen yh­teis­käyt­töön. Pääs­ky­rin­tees­sä nyt si­jait­se­vat si­vis­tys­toi­mi­a­lan hal­lin­to­pal­ve­lut siir­re­tään kun­nan­vi­ras­ton ti­loi­hin. Näin hal­lin­non toi­min­not si­jait­se­vat mah­dol­li­sim­man kat­ta­vas­ti sa­man ka­ton al­la.

Rais­ki­lan mu­kaan kou­lu- ja päi­vä­ko­ti­ver­kos­to säi­lyy ny­kyi­sel­lään.

– Pie­nis­tä kou­luis­ta ei oli­si edes mah­dol­lis­ta siir­tää op­pi­lai­ta mui­hin kou­lui­hin. Kun kou­luis­sa on kui­ten­kin va­jaa­käyt­töä, har­ras­tus- ja yh­dis­tys­toi­min­taa py­ri­tään li­sää­mään il­tai­sin.

Mas­kus­sa ei ol­lut ai­em­min tark­kaa tie­toa sii­tä, mil­lai­ses­sa kun­nos­sa kun­nan omis­ta­mat kiin­teis­töt ovat. Kiin­teis­töst­ra­te­gi­an laa­din­ta al­koi vii­me syk­sy­nä.

– Ta­voit­tee­na on löy­tää sääs­tö­jä ja vä­hen­tää käyt­tö­ku­lu­ja. On hel­pom­pi sääs­tää sei­nis­tä kuin hen­ki­lö­kus­tan­nuk­sis­ta. Kun Mas­ku on Hin­ku-kun­ta, py­rim­me myös pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­seen, Rais­ki­la to­te­si.

Kun­nal­le on tu­los­sa tänä vuon­na ali­jää­mää 1,7 mil­joo­naa eu­roa. Jos Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lue luo­puu ny­ky­suun­ni­tel­mien mu­kai­ses­ti Mas­kun ter­vey­sa­se­mas­ta, kun­nal­ta jää­vät saa­mat­ta 600 000 eu­ron vuo­tui­set vuok­ra­tu­lot. Myös mo­nen muun ra­ken­nuk­sen tu­le­vai­suus riip­puu hy­vin­voin­ti­a­lu­een rat­kai­suis­ta.

Rais­ki­lan mu­kaan kaik­kia myy­tä­vik­si suun­ni­tel­tu­ja ra­ken­nuk­sia ei ole tar­koi­tus kau­pi­tel­la sa­maan ai­kaan.

– Tämä ei oli­si ta­lou­del­li­ses­ti mah­dol­lis­ta, kos­ka ta­se­ar­vois­sa on val­ta­via sum­mia. Kai­kis­ta kiin­teis­tös­tä teh­dään eril­li­nen pää­tös.

Rais­ki­la myön­si, et­tä kiin­teis­tö­rat­kai­su­jen te­ke­mi­nen tun­tuu pa­hal­ta.

– Täl­lai­sia esi­tyk­siä ei ole kiva teh­dä ei­vät­kä päät­tä­jät tee pää­tök­siä il­keyt­tään. Kun teem­me ali­jää­mää, niin ta­lout­ta on pak­ko ta­sa­pai­not­taa.

Rais­ki­la nos­ti esil­le myyn­ti­lis­tal­le si­joi­te­tut Nie­men­kul­man ky­lä­ta­lon ja Pa­kais­ten kou­lun.

– Em­me ryh­dy näi­tä huu­to­kaup­paa­maan, vaan ra­ken­nuk­set voi­daan myy­dä myös muu­ten kuin hin­ta­pe­rus­teil­la. Ti­lo­jen tur­vaa­mi­seen ky­lä­läis­ten käyt­töön on ai­to int­res­si.

Kiin­teis­tö­kar­toi­tuk­sen pe­rus­teel­la laa­dit­tu esi­tys kun­nan kiin­teis­töst­ra­te­gi­ak­si, pyr­kii oh­jaa­maan kun­nan kiin­teis­tö­jen käyt­töä, kun­nos­sa­pi­toa ja omis­tus­ta tu­le­vi­na vuo­si­na.

Rais­ki­lan mu­kaan kiin­teis­töst­ra­te­gia on pit­kän ai­ka­vä­lin stra­te­gia, joka oh­jaa toi­min­taa use­al­le vuo­del­le sekä hel­pot­taa ta­lou­den ja toi­min­nan suun­nit­te­lua.

– Kiin­teis­töst­ra­te­gi­an laa­din­nal­la py­ri­tään saa­maan kun­nan omis­ta­mat ti­lat mah­dol­li­sim­man te­hok­kaa­seen ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­seen käyt­töön sekä vä­hen­tä­mään ker­ty­nyt­tä kor­jaus­vel­kaa ja käyt­tö­kus­tan­nuk­sia. Kiin­teis­töst­ra­te­gia on osa käyn­nis­sä ole­vaa Mas­kun ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mi­soh­jel­maa. Ta­voit­tee­na on tur­va­ta asi­an­mu­kai­set ti­lat kun­nan la­ki­sää­tei­sil­le sekä muil­le tär­keil­le pal­ve­luil­le ja toi­min­noil­le, Rais­ki­la to­te­si.

Stra­te­gi­an laa­din­taa var­ten on ke­rät­ty kiin­teis­tö­kort­tien pe­rus­tie­to­jen li­säk­si tie­toa kiin­teis­tö­jen käy­tös­tä ja mer­ki­tyk­ses­tä eri käyt­tä­jä­ryh­mil­tä.

– Eri­tyi­ses­ti myy­tä­vien ja yh­ti­öi­tet­tä­vien kiin­teis­tö­jen osal­ta eril­lis­pää­tök­sis­sä on tär­ke­ää ar­vi­oi­da vai­ku­tuk­sia tar­kem­min pait­si kun­nan ta­lou­teen, myös asuk­kai­siin ja ym­pä­ris­töön.

Hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­le vuok­rat­tu­ja kiin­teis­tö­jä kos­kee la­ki­sää­tei­nen yh­ti­öit­tä­mis­vel­voi­te si­ten, et­tä kiin­teis­tö­o­sa­keyh­ti­ön pi­tää ol­la toi­min­nas­sa vuo­den 2026 alus­sa. Hy­vin­voin­ti­a­lu­een pal­ve­lu­verk­ko­pää­tök­sis­tä riip­pu­en so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den tai pe­las­tus­toi­men käy­tös­sä ole­vat kiin­teis­töt yh­ti­öi­te­tään tai myy­dään, jol­lei Var­ha si­tou­du nii­den vuok­raa­mi­seen siir­ty­mä­kau­den mää­rä­ai­kais­ten vuok­ra­so­pi­mus­ten jäl­keen.

Huo­no­kun­toi­sim­mis­ta kiin­teis­töis­tä luo­vu­taan pur­ka­mal­la.

– Nii­tä oli­si vas­tuu­ton­ta myy­dä ei­kä nii­tä ha­lu­ta myös­kään jät­tää pys­tyyn la­ho­a­maan.

Fak­ta

Kiin­teis­tö­kar­toi­tuk­ses­sa käy­tiin läpi vii­ti­sen­kym­men­tä kun­nan omis­ta­maa ra­ken­nus­ta.

Luon­nos kiin­teis­töst­ra­te­gi­as­ta me­nee kun­nan­hal­li­tuk­sen kä­sit­te­lyyn en­si maa­nan­tai­na.

Val­tuus­to päät­tää stra­te­gi­as­ta tiis­tai­na 2. huh­ti­kuu­ta.

Näköislehdet

Kysely