JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
17.1.2021 17.20

Huolehdi kotisi pitkäi­käi­syy­destä

Pan­de­mia on men­neen vuo­den ai­ka­na muut­ta­nut ar­ke­am­me mo­nin ta­voin ja se nä­kyy myös ku­lu­tuk­ses­sam­me. Ul­ko­maan­mat­kat ovat jää­neet pois, juh­la­vaat­tei­ta on os­tet­tu vä­hem­män ja vas­taa­vas­ti ra­haa on käy­tet­ty enem­män muun mu­as­sa ko­tiin ja re­mon­toi­mi­seen.

Koti on mo­nel­le elä­män suu­rin si­joi­tus ja se si­too mei­dät myös suu­reen mää­rään eri­lai­sia ma­te­ri­aa­le­ja ja raa­ka-ai­nei­ta. Si­joi­tuk­sen myö­tä me olem­me vas­tuus­sa näi­den ma­te­ri­aa­lien pit­käi­käi­syy­des­tä, huol­los­ta ja kier­ros­ta.

Ra­ken­nu­sa­la vas­taa jopa 50 pro­sent­tia maa­pal­lon raa­ka-ai­nei­den ku­lu­tuk­ses­ta, mikä kyt­key­tyy jo­kai­seen meis­tä ko­tiem­me kaut­ta. Kier­to­ta­lou­des­sa on poh­jim­mil­taan kyse sii­tä, et­tä ma­te­ri­aa­lit py­sy­vät kier­ros­sa mah­dol­li­sim­man pit­kään. Jo­kai­nen raa­ka-ai­ne tu­li­si näh­dä ar­vok­kaa­na re­surs­si­na, jon­ka kun­to ja ar­vo py­ri­tään säi­lyt­tä­mään ak­tii­vi­sel­la seu­ran­nal­la ja huol­lol­la.

Al­ku­pe­räi­sen käyt­tö­tar­koi­tuk­sen pää­tyt­tyä ma­te­ri­aa­leil­le tu­li­si löy­tää uut­ta käyt­töä. Ny­ky­ään vain noin 9 pro­sent­tia käyt­töö­no­te­tuis­ta ma­te­ri­aa­leis­ta säi­lyy kier­ros­sa ja suu­rin osa ma­te­ri­aa­leis­ta hä­vi­te­tään ly­hy­en käy­tön jäl­keen (Cir­cu­la­ri­ty Gap Re­port 2019).

Mer­kit­tä­vä ko­tiin ja kiin­teis­töi­hin liit­ty­vä ym­pä­ris­tö­te­ko on­kin huo­leh­tia ra­ken­nus­ten kun­nos­ta ja pit­käi­käi­syy­des­tä, jot­ta uu­sien raa­ka-ai­nei­den tar­ve vä­he­nee ja jo käy­tös­sä ole­vien ma­te­ri­aa­lien ar­vo säi­lyy. Tämä kos­kee pien­ta­lo­a­su­jien li­säk­si myös rivi- ja ker­ros­ta­lo­a­suk­kai­ta, jot­ka voi­vat ak­tii­vi­si­na osak­kai­na vai­kut­taa sii­hen, et­tä ta­lo­yh­ti­öi­tä huol­le­taan ja kor­ja­taan huo­lel­la.

Koh­den­na siis ko­din re­mon­toin­ti ni­me­no­maan ra­ken­nuk­sen käyt­töi­kää pi­den­tä­viin rat­kai­sui­hin. Huo­leh­di kun­nos­sa­pi­dos­ta ja kor­jaus­ten oi­kea-ai­kai­suu­des­ta, jot­ta ra­ken­teet kes­tä­vät ai­kaa. Pyri pa­ran­ta­maan myös ra­ken­nuk­sen ener­gi­a­te­hok­kuut­ta ja jos mah­dol­lis­ta, hyö­dyn­nä esi­mer­kik­si huk­ka­läm­pöä ja mie­ti, mi­ten voi­sit te­hos­taa ti­lo­jen käyt­töä. Hem­mot­te­le ko­ti­a­si si­sus­ta­mi­sen si­jaan sat­saa­mal­la pal­ve­lui­hin, ku­ten sii­vouk­seen, sään­nöl­li­seen huol­toon tai osaa­vaan re­mon­toin­tiin. Ne edis­tä­vät ra­ken­nuk­sen kun­nos­sa­pi­toa ja sa­mal­la työl­lis­tä­vät pai­kal­li­ses­ti.

Riik­ka Les­ki­nen Va­lo­ni­as­ta