JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
31.5.2021 10.50

EU:n elpymisvaroja maaseudun kehittämiseen

EU:n el­py­mis­va­rois­ta saa­tiin Suo­men maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­seen 210 mil­joo­naa eu­roa. El­py­mis­va­rat koh­den­ne­taan muun mu­as­sa maa­seu­dun in­no­vaa­ti­o­ryh­miin, yri­tys­tu­kiin, laa­ja­kais­ta­hank­kei­siin ja eläin­ten hy­vin­voin­tiin.

El­py­mis­va­rat si­do­taan tä­män ja en­si vuo­den ai­ka­na, mut­ta ra­hoi­tus­ta voi käyt­tää vie­lä kol­me vuot­ta si­to­mi­sen jäl­keen. Esi­mer­kik­si laa­ja­kais­ta­hank­kei­ta voi jo nyt ha­kea Hyr­räs­tä, kun taas yri­tys­tu­kien haku saa­daan au­ki mah­dol­li­ses­ti vas­ta ke­sän jäl­keen. El­py­mis­ra­hoi­tus­ta ha­e­taan oman alu­een Ely-kes­kuk­ses­ta, mut­ta va­ro­ja ei jy­vi­te­tä maa­kun­tien vä­lil­le.

Yri­tys­tu­kien puo­lel­la el­py­mis­va­roil­la py­ri­tään tu­ke­maan myös sel­lai­sia in­ves­toin­te­ja ja omis­ta­jan­vaih­dok­sia, joi­ta ei muu­ten tu­e­ta maa­seu­tuoh­jel­mas­ta. Näin el­py­mis­va­rat ja maa­seu­tuoh­jel­man kaut­ta sa­maan ai­kaan ja­et­ta­vat siir­ty­mä­kau­den va­rat täy­den­tä­vät toi­si­aan.

In­ves­toin­tei­hin el­py­mis­tu­kea voi­vat ha­kea mik­ro- ja pie­ny­ri­tyk­set sekä sel­lai­set maa­ti­lat, joil­la on maa­ta­lou­den li­säk­si muu­ta­kin yri­tys­toi­min­taa. Työl­lis­tä­vien yri­tys­ten omis­ta­jan­vaih­dok­siin on mah­dol­lis­ta saa­da el­py­mis­tu­kea har­vaan asu­tul­la maa­seu­dul­la ja ydin­maa­seu­dul­la.

El­py­mis­va­ro­jen yri­tys­tuis­ta kak­si mil­joo­naa eu­roa on va­rat­tu yri­tys­ten omis­ta­jan­vaih­dok­siin, 18 mil­joo­naa eu­roa in­ves­toin­tei­hin ja kym­me­nen mil­joo­naa eu­roa maa­ta­lous­tuot­tei­den ja elin­tar­vik­kei­den ja­los­tuk­seen sekä mark­ki­noil­le saat­ta­mi­seen ja ke­hit­tä­mi­seen.

Suo­mi saa EU:n el­py­mis­va­rois­ta vä­hin­tään 16 mil­joo­nan eu­ron li­sä­ra­hoi­tuk­sen maa­seu­dun laa­ja­kais­ta­hank­kei­siin. Ra­hoi­tuk­sel­la voi ra­ken­taa ky­lä­ver­kon eli ti­laa­ja­yh­teys­ver­kon tar­vit­ta­vi­ne yh­teys­verk­koi­neen ky­lään tai ky­lä­ryh­miin. Pit­kiä run­ko­verk­ko­ja ei ra­hoi­te­ta, jo­ten ra­hoi­tet­ta­va han­ke edel­lyt­tää val­mis­ta ja ka­pa­si­tee­til­taan riit­tä­vää run­ko­verk­koa tai yh­teis­työ­tä run­ko­verk­koa ra­ken­ta­vien hank­kei­den tai toi­mi­joi­den kans­sa.

Laa­ja­kais­ta­hank­kee­seen voi saa­da 50 tai 70 pro­sent­tia tu­kea ha­ki­jan lii­ke­vaih­dos­ta riip­pu­en. Tu­kea voi­vat ha­kea esi­mer­kik­si ky­läyh­dis­tyk­set tai muut yh­dis­tyk­set, osuus­kun­nat, kun­nat ja pai­kal­li­so­pe­raat­to­rit.

Maa­seu­tuoh­jel­mas­ta voi ha­kea tu­kea jat­ku­vas­ti. Siir­ty­mä­kau­den 2021–2022 va­rois­ta yri­tys- ja han­ke­tu­kia myön­tä­vät Ely-kes­kus­ten li­säk­si Le­a­der-ryh­mät. Siir­ty­mä­kau­den va­rois­ta voi­daan tu­kea myös sel­lai­sia hank­kei­ta, joi­hin el­py­mis­va­rat ei­vät so­vel­lu.

Li­säk­si maa­seu­dun toi­mi­jat voi­vat ha­kea EU:n el­py­mis­va­ro­ja myös mui­den ra­has­to­jen kaut­ta. Esi­mer­kik­si ra­ken­ne­ra­has­tot ja oi­keu­den­mu­kai­sen siir­ty­män ra­has­to myön­tä­vät el­py­mis­va­ro­ja.

Näköislehdet

Kysely