JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pantterietana (vas.) on harmiton, espanjansiruetana uhka.

Pantterietana (vas.) on harmiton, espanjansiruetana uhka.

Leader Ravakka

Uutiset
Mynämäki
7.5.2022 9.25

Etanoiden hyvikset ja pahikset – poista vieraslajit puutarhasta

Puu­tar­hois­sa liik­kuu mo­nen­lais­ta pien­tä po­ruk­kaa, ku­ten eta­noi­ta ja ko­ti­loi­ta. Läh­tö­koh­tai­ses­ti nämä kuu­lu­vat luon­non kier­to­kul­kuun, il­men­tä­vät eli­nym­pä­ris­tön­sä mo­ni­muo­toi­suut­ta ja ovat tär­kei­tä ha­joit­ta­jia.

Eta­nois­ta ja ko­ti­lois­ta useim­mat ovat hyö­dyl­li­siä. Jot­ta ei va­hin­gos­sa hä­vi­tä puu­tar­has­taan hyö­dyl­li­siä la­je­ja, mut­ta osaa tor­jua hai­tal­li­set la­jit, on tär­ke­ää tun­nis­taa esi­mer­kik­si puu­tar­hal­le har­mi­ton uk­ko­e­ta­na ja hai­tal­li­nen vie­ras­la­ji es­pan­jan­si­ru­e­ta­na.

My­nä­mä­es­sä As­man­di­an laa­vul­la (Opin­tien pääs­sä, My­nä­jo­en var­res­sa) maa­nan­tai­na 9.5. klo 18 pi­det­tä­väs­sä ylei­söil­las­sa opi­taan erot­ta­maan puu­tar­han hy­vik­set pa­hik­sis­ta.

Ti­lai­suu­des­sa Le­a­der Ra­va­kan yh­tei­sö- ja ym­pä­ris­tö­koor­di­naat­to­ri Tuu­li Jans­son ker­too ja ha­vain­nol­lis­taa eta­noi­den ja ko­ti­loi­den la­ji­tun­nis­tuk­ses­sa, sekä ker­too mi­ten nii­tä voi tor­jua.

– Hai­tal­li­sis­ta vie­ras­la­jeis­ta esi­mer­kik­si leh­to­ko­ti­lo on sel­lai­nen, et­tä kun se pää­see li­sään­ty­mään lii­kaa, jos esi­mer­kik­si ruo­hik­ko on ve­näh­tä­nyt pit­käk­si ja luo­nut ki­van kos­te­an ym­pä­ris­tön, niin ne jak­sa­vat kyl­lä rei’it­tää kas­vi­maal­ta sa­laat­ti­si, Jans­son to­te­aa.

Es­pan­jan­si­ru­e­ta­nat taas ovat kuin ro­tat, eli kun nä­kee yh­den tie­tää, et­tä nii­tä on var­mas­ti li­sää ja pal­jon.

– Jäl­ki on myös sen mu­kais­ta eli sa­laa­tit meni, kel­pas pe­ru­nan­var­ret, vuo­ren­kil­peä on mais­tel­tu, si­pu­lei­ta on hauk­kail­tu.

Es­pan­jan­si­ru­e­ta­nat ovat uh­ka. Ne li­sään­ty­vät voi­mal­li­ses­ti ja ovat hy­viä le­vi­ä­mään. Ne ovat kaik­ki­ruo­kai­sia suur­syö­mä­rei­tä, mut­ta ei­vät oi­kein hy­vin kel­paa it­se mil­le­kään la­jil­le ate­ri­ak­si.

– Pa­hi­se­ta­nan lima on eri­no­mai­nen kas­vu­a­lus­ta mo­nen­lai­sil­le bak­tee­reil­le, ja ne voi­vat le­vit­tää tau­te­ja. Kui­vu­es­saan kel­tai­sek­si muut­tu­va alun­pe­rin kir­kas lima ai­van tun­tuu­kin är­syt­tä­vän ihoa ja on sen li­säk­si vä­hän vai­kea saa­da pe­se­mäl­lä pois.

Sen si­jaan suu­ri­ko­koi­nen pant­te­rie­ta­na, joka on puu­tar­ha­tu­lo­kas, voi hy­väl­lä pai­kal­la ol­la myös run­sas, mut­ta se on har­mi­ton ei­kä tee tu­ho­ja, Jans­son huo­maut­taa.

Kul­la­kin la­jil­la on hy­vin tun­nu­so­mai­set piir­teet ja nii­tä on vai­kea se­koit­taa toi­siin­sa. Ul­ko­nä­ön li­säk­si tun­nis­ta­mi­ses­sa aut­taa myös näh­ty­jen yk­si­löi­den lu­ku­mää­rä.

Eta­nail­ta on kai­kil­le avoin ja mak­su­ton, ei­kä vaa­di en­nak­koil­moit­tau­tu­mis­ta. Ti­lai­suu­des­sa on tar­jol­la no­ki­pan­nu­kah­vit ja muu­ta mu­ka­vaa. Alu­eel­la on park­ki­paik­ka ja kui­va­käy­mä­lä.

Ti­lai­suu­den jär­jes­tä­vät My­nä­mä­en Ase­man­seu­dun ky­lät ry ja Le­a­der Ra­va­kan Eko­Te­ko-han­ke.

Näköislehdet

Kysely