JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
15.8.2021 15.40

Etäkonttorin jätteet ojennukseen ja kahvit termariin

Pan­de­mia va­kiin­nut­ti etä­työt osak­si mo­nen työ­ar­kea. Poik­keu­so­lo­ja on kes­tä­nyt jo pit­kään ja moni on­kin muo­kan­nut ko­ti­kont­to­rin­sa jo mo­nin ta­voin toi­mi­vak­si ko­ko­nai­suu­dek­si. Kun ko­to­na vie­te­tään enem­män ai­kaa, syn­tyy kui­ten­kin myös enem­män jä­tet­tä – eten­kin ko­tiin ti­la­tut ruo­ka­pak­kauk­set ja bi­o­jä­te saa­vat mo­nin pai­koin ros­kik­set pur­sui­le­maan.

Suo­ma­lai­nen heit­tää syö­mä­kel­pois­ta ruo­kaa pois noin 25 ki­loa vuo­des­sa. An­nok­sik­si muu­tet­tu­na tämä tar­koit­taa kuut­ta 300 gram­man lou­nas­ta kuu­kau­des­sa. Mää­rä on mel­koi­nen, eten­kin kun poh­tii, kuin­ka pal­jon sen val­mis­ta­mi­seen on käy­tet­ty luon­non­va­ro­ja ja ener­gi­aa. Ruo­kaa ti­la­tes­sa­si mie­ti, mi­ten voit hyö­dyn­tää mah­dol­li­sen hä­vik­ki­ruo­an seu­raa­va­na päi­vä­nä. Esi­mer­kik­si mu­nak­kai­siin tai ruo­kai­siin sa­laat­tei­hin voi hyö­dyn­tää mo­nen­lais­ta ti­lat­tu­a­kin val­mis­ruo­kaa. Toi­saal­ta ruo­kai­lu­ja on myös help­po suun­ni­tel­la ko­toa kä­sin, jos hyö­dyn­tää ruo­an verk­ko­kaup­pa­ti­lauk­sia, ei­kä pii­pah­da työ­mat­kal­la ha­ke­maan päi­vit­täin pie­niä mää­riä he­rä­te­os­tok­sia.

Ko­ti­toi­mis­ton kah­vi­het­kiin kan­nat­taa va­rau­tua hy­väl­lä ter­ma­ril­la. Siir­rä kah­vi ter­ma­riin heti keit­tä­mi­sen jäl­keen, jot­ta kah­vi­hä­vik­kiä tu­li­si mah­dol­li­sim­man vä­hän. Yh­den kah­vi­ku­pil­li­sen ve­si­ja­lan­jäl­ki voi ol­la muun mu­as­sa kah­vin vil­je­ly­me­ne­tel­mis­tä riip­pu­en jopa 280 lit­raa. Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen ja Pau­li­gin hä­vik­ki­tut­ki­muk­sen mu­kaan kah­vi on suo­ma­lai­sis­sa ko­deis­sa ruo­ka­hä­vi­kin kol­man­nek­si suu­rin ai­heut­ta­ja heti he­del­mien ja vi­han­nes­ten jäl­keen. Tut­ki­muk­sen mu­kaan kah­via me­nee eni­ten haas­kuun aa­mui­sin ja yh­den hen­gen ta­lou­det vai­kut­ta­vat ole­van kah­vin suh­teen mui­ta tuh­laa­vai­sem­pia.

Pan­de­mia-ai­ka­na moni on myös in­nos­tu­nut re­mon­toi­maan ko­to­naan. Jos remp­paat tai si­sus­tat, lai­ta sa­mal­la myös ko­din la­jit­te­lu­pis­te kun­toon nyt, kun ko­ke­mus on jo osoit­ta­nut, min­kä­lais­ta jä­tet­tä ko­ti­kont­to­ri­työs­ken­te­ly si­nun ko­to­na­si eh­kä ai­heut­taa.

Suo­men ym­pä­ris­tö­kes­kus on laa­ti­nut Ko­ti­toi­mis­ton la­jit­te­lu­vin­kit -lis­tauk­sen, jo­hon on koot­tu näi­den li­säk­si mui­ta­kin kons­te­ja ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­seen etä­työs­ken­te­lyyn ja ruo­ka­hä­vi­kin mi­ni­moin­tiin. Pyy­dä työ­nan­ta­jaa­si ja­ka­maan link­ki­lis­taa työn­te­ki­jöil­le ja kan­nus­ta työ­ka­ve­rei­ta myös omal­la esi­mer­kil­lä­si.

Mai­ju Oi­ka­ri­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely