JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
9.11.2020 8.58

Elomaalta kirjallinen kysymys maito­kiin­ti­öistä

Pe­rus­suo­ma­lais­ten kan­sa­ne­dus­ta­ja Rit­va Elo­maa on seu­ran­nut huo­les­tu­nee­na Suo­men maa­seu­dun ke­hi­tys­kul­kua.

– Maa­ti­lo­jen mää­rä oli vie­lä vuo­si­tu­han­nen alus­sa hie­man yli 80 000 ja nyt luku on al­le 50 000. Maa­seu­tu au­ti­oi­tuu sitä mu­kaa kun mah­dol­li­suu­det teh­dä töi­tä ja yrit­tää heik­ke­ne­vät. Po­liit­ti­set pää­tök­set ovat osal­taan vauh­dit­ta­neet tätä ke­hi­tys­kul­kua. On pit­kään teh­ty sel­lai­sia rat­kai­su­ja, jot­ka pa­kot­ta­vat ti­lat suu­riin in­ves­toin­tei­hin sekä laa­jen­nuk­siin. Pien­ti­lo­jen toi­min­ta­e­del­ly­tyk­set heik­ke­ne­vät vuo­si vuo­del­ta, Elo­maa sa­noo.

Elo­maa to­te­aa, mi­ten pie­net tuot­ta­jat kär­si­vät mei­je­rei­den vä­him­mäis­kiin­ti­öis­tä, jot­ka ovat nous­seet tun­tu­vas­ti ajan saa­tos­sa. Tä­män vuo­si­tu­han­nen alus­sa mää­rä saat­toi ol­la esi­mer­kik­si 30 lit­raa, mut­ta nyt pu­hu­taan 150 lit­ran suu­rui­sis­ta kiin­ti­öis­tä.

– Ti­lan­ne on men­nyt ihan mah­dot­to­mak­si. Jos mai­toa ei saa­da lyp­set­tyä riit­tä­vää mää­rää, jot­ta se tul­tai­siin os­ta­maan, syn­tyy hä­vik­kiä ja hyvä mai­to jou­du­taan las­ke­maan vie­mä­riin. On to­del­la sää­li, kun mai­to­au­to ajaa ti­lan ohi py­säh­ty­mät­tä kiin­ti­öi­den ta­kia. Tämä tie­tää ti­lal­li­sil­le ta­lou­del­lis­ta tap­pi­o­ta ei­kä hä­vi­kin syn­ty­mi­nen ole eko­lo­gi­ses­ti kes­tä­vää.

Elo­maa on laa­ti­nut kir­jal­li­sen ky­sy­myk­sen, jos­sa hän ky­syy hal­li­tuk­sel­ta mitä toi­mia se tu­lee te­ke­mään pien­ten lyp­sy­kar­ja­ti­lo­jen toi­min­ta­mah­dol­li­suuk­sien pa­ran­ta­mi­sek­si ja tu­li­si­ko vä­him­mäis­mai­to­kiin­ti­öi­hin puut­tua.

Näköislehdet

Kysely