JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
22.10.2021 19.20

Ekovinkki: Yrittäjä, tunnista kestävän siirtymän vaateet ja mahdollisuudet

Il­mas­ton­muu­tos, luon­to­ka­to ja näi­den hil­lin­tä muok­kaa­vat yri­tys­ten toi­min­ta­ym­pä­ris­töä, pe­li­sään­tö­jä sekä an­sain­ta­lo­giik­kaa ja ky­syn­tä kes­tä­vil­le rat­kai­suil­le kas­vaa no­pe­as­ti.

Ener­gi­an ja mo­nien raa­ka-ai­nei­den hin­nat muut­tu­vat glo­baa­lil­la mark­ki­nal­la sa­mal­la kun val­ti­ot ja yri­tyk­set ha­ke­vat ri­pe­äl­lä tah­dil­la pääs­tö­vä­hen­nyk­siä eri suun­nis­ta. Muu­tok­set mark­ki­noil­la nä­ky­vät myös pai­kal­li­ses­ti ja vai­kut­ta­vat mo­nen pie­nen­kin yri­tyk­sen toi­min­taan ja tu­le­vai­suus­nä­ky­miin.

Mo­net yri­tyk­set liik­ku­vat il­mas­to­te­ois­saan täl­lä het­kel­lä val­ti­oi­ta ja jul­kis­ta pää­tök­sen­te­koa no­pe­am­min. Au­to­a­la säh­köis­tyy vauh­dil­la, ko­ney­ri­tyk­set ja vä­hit­täis­kau­pat tar­jo­a­vat vuok­ra­pal­ve­lu­ja, te­ol­li­suu­den huk­ka­läm­pöä ke­rä­tään hyö­ty­käyt­töön ja äly­pu­he­li­mia kor­ja­taan ta­kai­sin myyn­tiin. Ruu­an­tuo­tan­nos­sa ke­hi­te­tään hii­len­si­don­taa ja ver­ti­kaa­li­vil­je­lyä ja li­ha­ta­lot tuo­vat mark­ki­noil­le kas­vip­ro­tei­i­nie­i­nek­siä.

Tuot­tei­den pit­käi­käi­syys, kor­jat­ta­vuus ja huol­let­ta­vuus sekä ma­te­ri­aa­lien uu­del­leen­käyt­tö­mah­dol­li­suu­det ko­ros­tu­vat ja huol­to- ja kor­jaus­pal­ve­lui­den ky­syn­tä kas­vaa. Tämä ke­hi­tys tu­lee lä­hi­tu­le­vai­suu­des­sa yhä voi­mis­tu­maan niin kas­va­van ky­syn­nän kuin po­liit­ti­sen oh­jauk­sen myö­tä.

Muu­tok­seen kan­nat­taa va­rau­tua ja kes­tä­vyysk­rii­sin vai­ku­tuk­set huo­mi­oi­da kai­kes­sa yri­tyk­sen toi­min­nas­sa ja sen ke­hit­tä­mi­ses­sä. Myl­ler­ryk­ses­sä ovat niin lain­sää­dän­tö, ve­ro­tus, yri­tys­tu­et, han­kin­ta­ket­jut, myyn­ti­ar­gu­men­tit ja an­sain­ta­lo­giik­ka. Kos­ka toi­mil­la on kii­re, on pie­ny­rit­tä­jän­kin hyvä tie­dos­taa, et­tä muu­tok­sia voi­daan vaa­tia no­pe­al­la­kin ai­ka­tau­lul­la.

Han­kin­tak­ri­tee­rien tiu­ken­tu­es­sa kes­tä­vyys­toi­mia jo teh­neet yri­tyk­set ovat etu­lyön­ti­a­se­mas­sa suh­tees­sa yri­tyk­siin, jot­ka re­a­goi­vat muu­tok­siin vas­ta pa­kon edes­sä.

Yrit­tä­jä – ota sel­vää omaan yri­tyk­see­si vai­kut­ta­vis­ta ris­keis­tä ja mah­dol­li­suuk­sis­ta. Mitä voin teh­dä han­kin­ta­ket­ju­jen lä­pi­nä­ky­vyy­den pa­ran­ta­mi­sek­si? Voin­ko tuo­da ket­ju­ja lä­hem­mäs? Mitä mah­dol­li­suuk­sia kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­lit, vä­hä­hii­li­syys tai pal­ve­lui­hin pe­rus­tu­vat an­sain­ta­mal­lit meil­le tuo­vat?

Mah­dol­li­suuk­sia oman toi­min­nan ar­vi­oin­tiin ja yri­tyk­sen hii­li­ja­lan­jäl­jen mit­taa­mi­seen on lu­kui­sia. Al­kuun pää­see esi­mer­kik­si avoi­mil­la ja il­mai­sil­la las­ken­ta­pal­ve­luil­la, ku­ten SYKE:n yri­tyk­sil­le suun­na­tun hii­li­ja­lan­jäl­ki­las­ku­rin avul­la. Ny­ky­toi­min­nan hait­to­jen mi­ni­moi­mi­sen li­säk­si kan­nat­taa poh­tia, voi­si­ko yri­tyk­se­si ol­la osa kes­tä­vyys­haas­tei­den rat­kai­sua.

Asi­a­kas – luo ky­syn­tää. Kysy ma­te­ri­aa­lien al­ku­pe­räs­tä, toi­mi­tus­ket­juis­ta sekä yri­tyk­sen toi­mis­ta hii­li­ja­lan­jäl­jen pie­nen­tä­mi­sek­si tai luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den suo­je­le­mi­sek­si, ja tue va­lin­noil­la­si edel­lä­kä­vi­jäy­ri­tys­tä.

An­na von Zweyg­bergk Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely