JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
5.1.2023 10.38

Ekovinkki: Virta­ve­si­kun­nos­tus­kohteet tutuiksi

Vir­taa­vien ve­sien luon­to­tyy­pit ovat ete­läi­ses­sä Suo­mes­sa uha­na­lai­sia. Ve­sis­tö­jen eli­nym­pä­ris­töi­hin on teh­ty laa­jo­ja muu­tok­sia esi­mer­kik­si maan­kui­va­tuk­sen vuok­si, ja ve­sien tila on hei­ken­ty­nyt myös nii­hin koh­dis­tu­van kuor­mi­tuk­sen myö­tä. Vii­me vuo­si­na joki- ja pu­ro­ve­sis­tö­jen eli­nym­pä­ris­tö­jä on kui­ten­kin kun­nos­tet­tu Var­si­nais-Suo­mes­sa run­saas­ti usei­den kun­tien alu­eil­la.

Vir­ta­ve­sien eli­nym­pä­ris­tö­kun­nos­tuk­sil­la ta­voi­tel­laan yleen­sä ka­las­ton ja ve­sie­li­ös­tön eli­no­lo­suh­tei­den ko­hen­ta­mis­ta vir­taa­vis­sa ve­sis­sä esiin­ty­väl­le ja li­sään­ty­väl­le la­jis­tol­le, mut­ta kun­nos­tuk­sil­la on myös myön­tei­siä vai­ku­tuk­sia mai­se­maan. Nii­den avul­la li­sä­tään luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta ja el­vy­te­tään uha­na­lais­ta la­jis­toa. Vir­ta­ve­si­kun­nos­tus­koh­teet ovat usein mer­kit­tä­viä pai­kal­li­sia lä­hi­luon­to­koh­tei­ta, joil­la kan­nat­taa vie­rail­la vaik­ka­pa kä­ve­ly­len­kin yh­tey­des­sä.

Tu­rus­sa on kun­nos­tet­tu kau­pun­gin hal­ki vir­taa­vaa Ku­nin­ko­jaa. Sii­hen voi tu­tus­tua vaik­ka­pa Kus­ta­vin­puis­tos­sa, jos­sa si­jait­se­val­le Suik­ki­lan kos­ki­a­lu­eel­le pää­see hel­pos­ti. Pai­mi­os­sa taas on kun­nos­tet­tu Kar­hu­no­jaa, jota voi ihail­la esi­mer­kik­si Prei­ti­län puis­to­a­lu­eel­la. Rai­si­os­sa on par­hail­laan käyn­nis­sä Rai­si­on­jo­en kun­nos­tus­han­ke, jos­sa joen sään­nös­te­ly­pa­dot muu­te­taan kos­ki- ja ka­la­tie­ra­ken­teik­si. Rai­si­on­jo­el­la Huh­kon­kos­ki on hy­vin saa­vu­tet­ta­va koh­de, joka si­jait­see Huh­kon kar­ta­non lä­hei­syy­des­sä. Sa­lon kau­pun­gin läpi vir­taa­van Sa­lon­jo­en eli Us­ke­lan­jo­en ala­o­san kos­kia kun­nos­tet­tiin vuon­na 2019. Sa­lon kes­kus­tas­sa si­jait­se­va Moi­si­on­kos­ki löy­tyy hel­pos­ti joen ylit­tä­vän riip­pu­sil­lan tun­tu­mas­ta. Vuo­si­tu­han­nen vaih­tees­sa kun­nos­tet­tu Sa­lon Per­ni­ös­sä si­jait­se­va Kis­kon­jo­en La­to­kar­ta­non­kos­ki on ol­lut ret­kei­li­jöi­den suo­si­os­sa jo en­tuu­des­taan.

Kos­ki­a­lu­ei­den kun­nos­tuk­sis­sa py­ri­tään mah­dol­li­sim­man luon­nol­li­seen lop­pu­tu­lok­seen. Kun­nos­tus on hy­vin on­nis­tu­nut, jos kos­ki­ra­ken­net­ta ei vuo­sien ku­lut­tua enää tun­nis­ta ih­mi­sen te­ke­mäk­si ja alu­een eli­ös­tö on run­sas­tu­nut.

Käy lä­hi­a­lu­ee­si kun­nos­te­tuil­la vir­ta­ve­si­koh­teil­la, ja voit näh­dä omin sil­min teh­dyn työn – esi­mer­kik­si pu­roi­hin pa­lan­neen, uha­na­lai­sen tai­me­nen pols­ki­mas­sa Ku­nin­ko­jas­sa tai Kar­hu­no­jas­sa. Tu­tus­tu sekä koh­tei­siin la­jis­toi­neen et­tä sii­hen, mitä kun­nos­tuk­sil­la saa­daan käy­tän­nös­sä ai­kaan. Näin huo­maat, mi­ten mo­ni­puo­li­ses­ti toi­men­pi­teet pa­ran­ta­vat omaa­kin eli­nym­pä­ris­tö­ä­si.

Jus­si Aal­to­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely