JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
20.12.2022 18.15

Ekovinkki: Vietetään astetta rennompi joulu

Tänä syk­sy­nä on ope­tel­tu sääs­tä­mään säh­köä, ja Fing­ri­din mu­kaan sii­nä on syys–mar­ras­kuun ai­ka­na on­nis­tut­tu vii­me vuo­den vas­taa­van ajan ku­lu­tuk­seen ver­rat­tu­na. Vaik­ka olem­me ol­leet hy­viä op­pi­lai­ta säh­kön­sääs­tö­kam­pan­jas­sa, myös jou­lu­na on syy­tä kiin­nit­tää huo­mi­o­ta ko­din suu­riin säh­kö­syöp­pöi­hin eli läm­mi­tyk­seen, säh­kö­kiu­kaa­seen, mu­ka­vuus­lat­ti­a­läm­mi­tyk­seen sekä kuu­man ve­den käyt­töön.

Kun jou­lun viet­toon ko­koon­tuu isom­pi jouk­ko, kan­nat­taa jo etu­kä­teen kään­tää pat­te­rei­den ter­mos­taat­te­ja as­tet­ta alem­mas, sil­lä si­sä­läm­pö­ti­la nou­see, kun sa­mas­sa ti­las­sa on pal­jon ih­mi­siä. Jos koti jää tyh­jil­leen yön yli tai pi­dem­mäk­si ai­kaa, sää­dä läm­mi­tys val­mius­ti­laan hie­man vii­le­äm­mäk­si. As­tet­ta alem­mas mer­kit­see 5 pro­sent­tia pie­nem­pää ener­gi­an­ku­lu­tus­ta. Liik­ku­es­sa­si omal­la au­tol­la jou­lun ai­kaan esi­läm­mi­tä moot­to­ri, mut­ta väl­tä si­sä­ti­la­läm­mit­ti­men käyt­töä. Sul­je kaik­ki ne viih­de­lait­teet, joi­ta ei käy­te­tä.

En­tä jos jou­lu­na jät­täi­sit ylen­palt­ti­sen kok­kai­lun vä­liin ja os­tai­sit val­mis­tuot­tei­ta, tai ai­na­kin val­mii­ta juu­res­so­sei­ta laa­ti­koi­den val­mis­tuk­seen? Jaa ruu­an­val­mis­tuk­sen vas­tuu­ta ja kok­kaa yh­des­sä; sil­loin joka ko­dis­sa ei läm­mi­te­tä uu­ne­ja erik­seen sa­man ate­ri­an ruo­kia teh­den. Hyö­dyn­nä ruo­an­lai­tos­sa ja läm­mi­tyk­ses­sä mik­ro­aal­tou­u­nia. Se ei vaa­di esi­läm­mi­tys­tä, ja on yk­si keit­ti­ön ener­gi­a­te­hok­kaim­mis­ta lait­teis­ta. Huo­maa, et­tä ve­den­kei­tin on te­hok­kaam­pi kuin lie­si, ja air fryer te­hok­kaam­pi kuin uu­ni. Jos mah­dol­lis­ta, hyö­dyn­nä ul­ko­ti­lo­ja ruu­an jääh­dyt­tä­mi­ses­sä en­nen nii­den jää­kaap­piin lait­ta­mis­ta.

Jou­lu­sau­nas­ta ei tar­vit­se luo­pua tä­nä­kään vuon­na. Sau­no­taan rau­has­sa, mut­ta muis­te­taan as­tet­ta lem­pe­äm­mät löy­lyt. Suu­rin­ta tuh­laus­ta on sau­nan pi­tä­mi­nen läm­pi­mä­nä tyh­jil­lään, jo­ten en­sim­mäi­nen jouk­ko aloit­ta­koon sau­no­mi­sen heti, kun löy­lyä ir­to­aa. Vii­mei­nen sau­no­ja puo­les­taan voi sam­mut­taa kiu­kaan jo vä­hän en­nen pois­tu­mis­taan.

Niin, ja ne jou­lu­lah­jat, oli­si­ko nii­tä­kin tänä vuon­na as­tet­ta vä­hem­män?

Lii­sa Har­ju­la Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely