JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
6.7.2021 14.26

Ekovinkki: Vesien vieraslajien torjunta vaatii ripeitä toimia

Vie­ras­la­jit ovat kas­ve­ja, eläi­miä tai mui­ta eli­öi­tä, jot­ka ih­mi­nen on tuo­nut nii­den luon­tai­sen le­vin­nei­syy­sa­lu­een ul­ko­puo­lel­le. Ve­sien vie­ras­la­jit voi­vat le­vi­tä esi­mer­kik­si lai­vo­jen pai­no­las­ti­ve­sien mu­ka­na tai ih­mis­ten ajat­te­le­mat­to­muu­den seu­rauk­se­na, kun vaik­ka­pa ak­vaa­ri­oe­li­öi­tä vie­dään lu­vat­to­mas­ti luon­non­ve­siin.

Tu­lo­kas­la­jeik­si puo­les­taan kut­su­taan eli­öi­tä, jot­ka ovat le­vin­neet uu­sil­le alu­eil­le omin avuin ih­mi­ses­tä riip­pu­mat­ta.

Vie­ras­la­jia pi­de­tään hai­tal­li­se­na eri­tyi­ses­ti, jos se uh­kaa luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta. Ve­sis­töis­sä hai­tal­li­set vie­ras­la­jit le­vi­ä­vät usein no­pe­as­ti ja syr­jäyt­tä­vät alu­een al­ku­pe­räi­siä la­je­ja.

Suo­mes­sa ja EU:ssa on omat lu­et­te­lot hai­tal­li­sis­ta eläin- ja kas­vi­la­jeis­ta, joi­ta ei saa tuo­da EU:n alu­eel­le. Näi­den la­jien pääs­tä­mi­nen ym­pä­ris­töön on kiel­let­ty ei­kä la­je­ja saa myös­kään kas­vat­taa, myy­dä tai kul­jet­taa EU:n si­säl­lä.

Suo­men ve­sis­töis­sä elä­viä hai­tal­li­sia vie­ras­la­je­ja ovat esi­mer­kik­si ka­na­dan­ve­si­rut­to, täp­lä­ra­pu, au­rin­ko­ah­ven ja use­at vi­her­sam­mak­ko­la­jit.

Li­säk­si on mo­nia hai­tal­li­sik­si vie­ras­la­jeik­si ni­met­ty­jä eli­öi­tä, joi­ta ei vie­lä ole ta­vat­tu Suo­mes­sa, mut­ta joi­den le­vi­ä­mis­ris­ki on sel­väs­ti tun­nis­tet­tu. Täl­lai­sia ve­si­la­je­ja ovat esi­mer­kik­si ame­ri­kan­kää­pi­ö­ra­pu, roh­mu­tok­ko ja ak­vaa­ri­o­kas­vi ve­si­kai­jan­leh­ti. On tär­ke­ää, et­tä vie­ras­la­jien le­vi­ä­mis­tä tor­ju­taan toi­mi­mal­la vas­tuul­li­ses­ti ak­vaa­ri­oi­den ja puu­tar­ho­jen vie­ras­la­jien kans­sa – et­hän siis le­vi­tä nii­tä luon­toon. Lem­mik­ki- ja kas­vi­os­tok­sil­la kan­nat­taa läh­tö­koh­tai­ses­ti suo­sia Suo­men luon­toon kuu­lu­via al­ku­pe­räis­la­je­ja.

Ve­sis­tös­sä vie­ras­la­ji voi py­syä en­sin pit­kään­kin pii­los­sa ja tul­la jul­ki vas­ta le­vit­ty­ään vai­ke­as­ti hal­lit­ta­vak­si. Luon­toon pääs­seen vie­ras­la­jin tor­jun­ta on­nis­tuu­kin par­hai­ten, kun esiin­ty­mä on vas­ta pai­kal­li­nen ja pie­ni­a­lai­nen. Il­moi­ta siis kai­kis­ta vie­ras­la­jie­päi­lyis­tä. Mi­kä­li löy­dät ve­sis­tös­tä ou­don nä­köi­sen la­jin, ota sii­tä va­lo­ku­va ja kir­jaa ylös löy­tö­pai­kan koor­di­naa­tit. Jos mah­dol­lis­ta, voit ot­taa näi­den li­säk­si myös näyt­teen tun­nis­ta­mi­sen hel­pot­ta­mi­sek­si.

Jark­ko Leka Va­lo­ni­as­ta