JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
27.12.2021 10.51

Ekovinkki: Vaali luonto­suh­dettasi

Luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den vaa­li­mi­nen on ih­mi­sen hy­vin­voin­nin pe­ru­se­del­ly­tys. Vaik­ka ih­mi­nen on riip­pu­vai­nen luon­nos­ta, ny­kyi­nen toi­min­tam­me ja ku­lu­tuk­sem­me vauh­dit­taa luon­non pirs­tou­tu­mis­ta ja heik­ke­ne­mis­tä hur­jal­la vauh­dil­la. Sit­ra teet­ti hil­jat­tain ky­se­ly­tut­ki­muk­sen, jos­sa kar­toi­tet­tiin suo­ma­lais­ten luon­to­suh­det­ta. Eri­lais­ten luon­to­suh­tei­den ym­mär­tä­mi­nen aut­taa osal­taan löy­tä­mään rat­kai­su­ja luon­to­ka­don py­säyt­tä­mi­sek­si. Kun ym­mär­re­tään, mitä ih­mi­set ko­ke­vat tär­ke­äk­si, löy­tyy luon­non mo­ni­muo­toi­suus­työs­tä tart­tu­ma­pin­taa mah­dol­li­sim­man mo­nen­lai­sil­le ih­mi­sil­le.

Ky­se­lys­tä kävi il­mi, et­tä ih­mi­sil­lä on hy­vin eri­lai­sia luon­to­suh­tei­ta ja luon­toon liit­ty­vät asen­teet, aja­tuk­set, tun­teet ja toi­min­ta vaih­te­le­vat. Yh­del­le luon­to on tär­keä elin­kei­non kan­nal­ta, toi­sel­le kau­pun­ki­luon­to on voi­ma­va­ra ar­jes­sa, kol­mas sie­nes­tää ja mar­jas­taa ja joku taas ko­kee yh­teyt­tä luon­toon kat­se­le­mal­la luon­to­do­ku­ment­te­ja ko­to­na. Eri­lai­sis­ta luon­to­suh­teis­ta huo­li­mat­ta 87 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta pi­tää luon­toa erit­täin tai mel­ko tär­ke­ä­nä omas­sa ar­jes­saan ja lä­hes 80 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ker­toi ole­van­sa jos­sain mää­rin huo­lis­saan luon­non ti­las­ta. Meil­lä on val­ta­vas­ti tie­toa elin­ta­po­jem­me vai­ku­tuk­sis­ta luon­toon, mut­ta tie­to ja käy­tän­nön teot voi­vat ol­la ris­ti­rii­das­sa kes­ke­nään.

Luon­nol­la on mo­nen­lai­sia fyy­si­siä, psyyk­ki­siä ja so­si­aa­li­sia hy­vin­voin­ti­vai­ku­tuk­sia ja tut­ki­muk­sen mu­kaan jo 15 mi­nuu­tin olei­lu luon­nos­sa las­kee ve­ren­pai­net­ta ja stres­si­hor­mo­ni­ta­so­ja. Ih­mi­nen on ny­ky­kä­si­tyk­sen mu­kaan osa luon­toa. Mi­kä­li oma suh­de luon­toon on ar­jes­sa jää­nyt taka-alal­le, voi sitä myös tie­toi­ses­ti vah­vis­taa ja har­joi­tel­la.

Luon­to­suh­de­har­joi­tus tar­jo­aa miel­lyt­tä­vän hen­gäh­dys­tau­on kii­rees­tä esi­mer­kik­si vuo­den­vaih­teen va­paa­päi­vi­nä. Va­lit­se it­sel­le­si hel­pos­ti saa­vu­tet­ta­va, viih­tyi­sä ja tur­val­li­sek­si ko­ke­ma­si paik­ka mie­lel­lään lä­hi­luon­nos­sa. Voit liik­kua tai ol­la pai­kal­la­si. Kuun­te­le, kat­se­le ja tun­nus­te­le ym­pä­ris­tö­ä­si. Kiin­ni­tä het­kek­si huo­mi­o­ta myös hen­gi­tyk­see­si. Tar­kas­te­le, mil­lai­sia vai­ku­tuk­sia luon­to­ym­pä­ris­töl­lä on si­nuun: hel­lit­tää­kö kii­reen­tun­tu, rau­hoit­tu­vat­ko aja­tuk­se­si tai pa­ra­nee­ko tark­ka­vai­suu­te­si? En­nen ko­tiin­läh­tö­ä­si va­lit­se jo­ta­kin, joka muis­tut­taa si­nua täs­tä luon­to­ko­ke­muk­ses­ta. Voit ot­taa mu­kaa­si vaik­ka­pa ki­ven tai ok­san, ku­va­ta va­lo­ku­van, vi­de­o­pät­kän tai nau­hoit­taa ään­tä. Tä­män avul­la voit muis­tut­taa it­se­ä­si luon­non vai­ku­tuk­sis­ta sil­loin­kin, kun var­si­nai­nen luon­to­ret­ki ei ole mah­dol­li­nen.

On tär­ke­ää huo­leh­tia myös sii­tä, et­tä seu­raa­vat su­ku­pol­vet ko­ke­vat luon­non lä­hei­sek­si ja ar­vok­kaak­si. Las­ten luon­to­suh­det­ta voi ke­hit­tää par­hai­ten ret­kei­le­mäl­lä ja ul­koi­le­mal­la yh­des­sä lä­hi­luon­nos­sa sään­nöl­li­ses­ti.

Sil­ja Ngo­be­se Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely