JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
14.2.2023 11.30

Ekovinkki: Mitä lähiju­na­lii­kenne tarvitsee toteutuakseen?

Rai­de­lii­ken­teen ym­pä­ril­lä käy­tä­vä kes­kus­te­lu on täl­lä het­kel­lä hy­vin ak­tii­vis­ta. Kiin­nos­tus­ta he­rät­tää eten­kin Var­si­nais-Suo­men si­säi­nen pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­ne, jos­sa lä­hi­ju­nat lii­ken­nöi­si­vät Tu­rus­ta Uu­teen­kau­pun­kiin, Loi­maan kaut­ta Tam­pe­reen suun­taan sekä Sa­loon.

Ke­säl­lä 2022 Va­lo­nia to­teut­ti yh­des­sä Var­si­nais-Suo­men lii­ton kans­sa ky­se­lyn, jos­ta kävi il­mi, et­tä var­si­nais­suo­ma­lai­set ha­lu­a­vat maa­kun­taan toi­mi­van pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­teen. Se muun mu­as­sa li­säi­si asuin­pai­kan va­lin­nan mah­dol­li­suuk­sia: kau­em­pa­na asu­va­kaan ei oli­si vält­tä­mät­tä riip­pu­vai­nen au­tos­ta, ja muun mu­as­sa työ­mat­ka­pen­de­löin­ti sekä nuor­ten liik­ku­mi­nen hel­pot­tui­si­vat. Myös kun­nil­la on vah­va tah­to­ti­la pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­teen edis­tä­mi­sek­si.

Mitä pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­teen aloit­ta­mi­nen vaa­tii? En­nen kuin ju­nat saa­daan liik­keel­le, alu­een kun­tien pi­tää poh­tia, mi­ten pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­tee­seen liit­ty­vät pää­tök­set teh­dään, kuka vas­taa lii­ken­teen suun­nit­te­lus­ta, mi­ten hoi­de­taan tar­vit­ta­vat han­kin­nat, sekä mi­ten tämä kaik­ki ra­hoi­te­taan. Jouk­ko­lii­ken­ne on ai­na sub­ven­toi­tua eli tu­et­tua, jo­ten on so­vit­ta­va, mi­ten kus­tan­nuk­set ja­e­taan.

Tuo­rees­sa Var­si­nais-Suo­men lii­ton teet­tä­mäs­sä sel­vi­tyk­ses­sä kävi il­mi eri kei­no­ja jär­jes­tää pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­ne. Ly­hy­el­lä ai­ka­vä­lil­lä vaih­to­eh­to­ja oli­si kak­si: ju­na­lii­ken­teen käyn­nis­ty­mi­nen alu­eel­la mark­ki­na­eh­toi­ses­ti tai lii­ken­ne- ja vies­tin­tä­mi­nis­te­ri­ön jär­jes­tä­mä­nä. Mark­ki­na­eh­toi­nen lii­ken­ne on­nis­tuu, kun ope­raat­to­ril­la on sii­hen tar­vit­ta­vat lu­vat ja ka­lus­to, sekä kun rata ja muu inf­rast­ruk­tuu­ri sen mah­dol­lis­ta­vat. Ope­raat­to­ri päät­täi­si myös pal­ve­lu­ta­sos­ta ja lip­pu­jen hin­nois­ta. Toi­ses­sa vaih­to­eh­dos­sa alue so­pi­si ju­na­lii­ken­teen han­kin­nas­ta lii­ken­ne- ja vies­tin­tä­mi­nis­te­ri­ön kans­sa. Neu­vot­te­luis­sa so­vit­tai­siin kun­tien etu­kä­teen päät­tä­mäs­tä pal­ve­lu­ta­sos­ta ja kus­tan­nus­ten ja­os­ta. Rat­kais­ta­va on myös, kuka hoi­tai­si neu­vot­te­lut ja min­kä kun­tien puo­les­ta.

Pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä on mah­dol­lis­ta, et­tä alue voi­si it­se kil­pai­lut­taa ju­na­lii­ken­teen. Tätä var­ten tar­vit­tai­siin la­ki­muu­tos, jon­ka avul­la alu­een jouk­ko­lii­ken­ne­vi­ra­no­mai­se­na voi­si toi­mia esi­mer­kik­si laa­jen­net­tu Föli, maa­kun­nan liit­to tai vaik­ka­pa Ely-kes­kus. La­ki­muu­tos voi tu­le­vai­suu­des­sa hy­vin tul­la ky­sy­myk­seen mui­den­kin alu­ei­den aloit­ta­es­sa pai­kal­lis­ju­na­lii­ken­net­tä.

Oli rat­kai­su mikä ta­han­sa, rai­de­lii­ken­teen käyn­nis­tä­mi­nen ei ta­pah­du het­kes­sä, vaan ly­hy­en­kin ai­ka­vä­lin suun­ni­tel­mis­sa pu­hu­taan vuo­sis­ta.

Mar­ja Tom­mo­la, kes­tä­vän liik­ku­mi­sen asi­an­tun­ti­ja

Näköislehdet

Kysely