JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
30.4.2022 11.05

Ekovinkki: Mikromuovi valtaa vesistöjä ja eliöitä –  osallistu rantojen kevät­sii­voukseen

Me­rien ros­kaan­tu­mi­nen on maa­il­man­laa­jui­ses­ti mer­kit­tä­vä ym­pä­ris­tö­on­gel­ma. Eri­tyi­ses­ti muo­vi­ros­kas­ta on tul­lut maa­il­man­laa­jui­ses­ti yk­si va­ka­vim­mis­ta uh­kis­ta ve­sie­ko­sys­tee­meil­le.

Me­rie­läi­met ta­ker­tu­vat ja tu­keh­tu­vat iso­ko­koi­seen muo­viin, ku­ten hy­lät­tyi­hin ka­las­tus­vä­li­nei­siin. Pie­nem­piä muo­vin­pa­lo­ja pää­tyy lin­tu­jen ja ka­lo­jen ruu­an­su­la­tuk­seen, ja mik­ro­muo­via on löy­det­ty jopa me­ren­poh­jan eli­öis­tä ja ark­tis­ten lin­tu­jen mu­nis­ta.

Hil­jat­tain uu­ti­soi­tiin, et­tä mik­ro­muo­via löy­det­tiin en­sim­mäis­tä ker­taa myös ih­mi­sen ve­res­tä. Tark­ko­ja vai­ku­tuk­sia ym­pä­ris­töön ja ih­mis­ten ja eläin­ten eli­mis­töön ei vie­lä tun­ne­ta.

Suo­men ym­pä­ris­tö­kes­kuk­sen mu­kaan noin 90 pro­sent­tia ran­to­jem­me ros­kis­ta on eri­lai­sia muo­vi- ja vaah­to­muo­vi­tuot­tei­ta. Vir­kis­tys­käy­tön tuot­ta­ma osuus Suo­men ran­ta­ros­kis­ta oli kes­ki­mää­rin 40–60 pro­sent­tia kai­ken­tyyp­pi­sil­lä ran­noil­la, mikä kie­lii en­nen kaik­kea ih­mis­ten huo­li­mat­to­muu­des­ta.

Luon­non­ti­lais­ten ran­to­jen kes­kei­sek­si ros­kan­läh­teek­si osoit­tau­tui myös me­ri­lii­ken­ne, joka tuot­ti kes­ki­mää­rin 30 pro­sent­tia ran­nal­le pää­ty­nees­tä ros­kas­ta.

Kau­pun­ki­ran­noil­la ros­kia pää­tyy me­reen eten­kin va­lu­ma­ve­sien kaut­ta esi­mer­kik­si vie­mä­rien yli­vuo­to­ti­lan­teis­sa, mut­ta myös me­ri­lii­ken­ne sekä suu­rim­mis­sa kau­pun­geis­sa ra­ken­ta­mi­nen on pai­koin hy­vin mer­kit­tä­vä ros­kan läh­de.

Lu­mien su­la­mi­sen jäl­jil­tä edel­lis­vuo­ti­nen ran­ta­kas­vil­li­suus on la­koon­tu­nut maa­han ojien, pu­ro­jen, jo­kien, jär­vien ja me­ren ran­noil­la. Avoi­mil­la ran­noil­la on help­po kul­kea, jo­ten nyt on hyvä ai­ka tu­tus­tua kä­vel­len ko­din lä­hi­ve­sis­töi­hin ja nii­den ran­toi­hin. Ota ran­ta­ret­kel­le mu­kaan pus­si ja sii­hen löy­tä­mä­si ros­kat – eten­kin ne muo­vi­set. Viit­se­li­äs ke­rää­jä voi lait­taa puh­taat ja tyh­jät muo­vi­pak­kauk­set muo­vin­ke­räyk­seen.

Siis­ti­Biit­si.fi-si­vus­tol­ta löy­tyy lä­him­mät tal­koo­ta­pah­tu­mat. Si­vus­tol­le voi myös il­moit­taa esi­mer­kik­si työ- tai har­ras­tus­po­ru­kan oman sii­vous­ta­pah­tu­man.

Jark­ko Leka

Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely