JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
10.6.2022 17.50

Ekovinkki: Laatu ja takuu tärkeitä aurinkosähkön hankinnassa

Au­rin­ko­pa­nee­lien ky­syn­tä on kas­va­nut ko­vas­ti vii­me vuo­si­na. Kal­lis­tu­neet ener­gi­an­hin­nat hou­kut­te­le­vat in­ves­toi­maan omaan ener­gi­an­tuo­tan­toon ja vii­me vuon­na Var­si­nais-Suo­mes­sa lii­tet­tiin uu­sia au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­miä verk­koon mel­kein 5000. Tämä on yli vii­si ker­taa enem­män kuin vuon­na 2018.

Jär­jes­tel­män han­kin­nas­sa on syy­tä luot­taa am­mat­ti­lai­sen apuun, jot­ta mi­toi­tus ja asen­nus teh­dään oi­kein. Kysy tar­jouk­sia use­al­ta toi­mit­ta­jal­ta ja ver­tai­le nii­tä. Au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­män osil­le lu­va­tut ta­kuut an­ta­vat suun­taa jär­jes­tel­män laa­dus­ta – tar­jouk­sia kan­nat­taa siis ver­tail­la hin­nan li­säk­si myös ta­kui­den osal­ta. Tyy­pil­li­ses­ti pa­nee­lei­ta ja nii­den kiin­ni­tys­te­li­nei­tä kos­ke­vat ta­kuut ovat noin 10 vuot­ta, in­vert­te­ril­lä hie­man vä­hem­män sekä asen­nuk­sel­la 2–5 vuot­ta.

Pa­nee­leil­le an­ne­taan yleen­sä myös te­hon­tuot­to­ta­kuu, esi­mer­kik­si 80 pro­sen­tin te­hon­tuot­to­ta­kuu 25 vuo­den ajal­le. Täs­sä ta­pauk­ses­sa val­mis­ta­ja siis ta­kaa pa­nee­lin tuot­ta­van säh­köä 25 vuo­den jäl­keen vä­hin­tään 80 pro­sen­tin te­hol­la te­o­reet­ti­ses­ta mak­si­mis­taan.

Jär­jes­tel­miä ver­tail­ta­es­sa tör­mää usein Tier 1 -luo­ki­tuk­seen. Luo­ki­tus ker­too au­rin­ko­pa­nee­li­val­mis­ta­jis­ta, ei suo­raan pa­nee­lin laa­dus­ta. Tier 1 -luo­ki­tuk­sen saa­vat pa­nee­li­val­mis­ta­jat, joil­la on puo­lu­eet­to­man ar­vi­on mu­kaan par­haat edel­ly­tyk­set vas­ta­ta pit­kis­tä tuot­to­ta­kuis­ta.

Lai­te- ja kom­po­nent­ti­vi­at ovat au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mis­sä har­vi­nai­sia ja suu­rim­mat mo­kat teh­dään­kin yleen­sä asen­nus­vai­hees­sa. Va­lit­se siis kump­pa­ni, jol­la on ko­ke­mus­ta vas­taa­vien jär­jes­tel­mien toi­mit­ta­mi­ses­ta ja asen­nuk­ses­ta. Näin var­mis­tat, et­tä jär­jes­tel­mä on tur­val­li­nen ja pit­käi­käi­nen.

Mii­ka Huh­ta­la Va­lo­ni­as­ta