JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
2.4.2022 12.10

Ekovinkki: Kestävämpää lemmikkiarkea

Lä­hes joka kol­man­nen suo­ma­lai­sen ko­dis­sa asus­taa lem­mik­ki. Mää­rän on en­nus­tet­tu kas­va­van ko­ro­nan myö­tä eri­tyi­ses­ti koi­rien osal­ta, joi­ta on han­kit­tu ko­tei­hin tuo­maan seu­raa ja seik­kai­lu­ja. Kas­va­van lem­mik­ki­jou­kon ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia ei voi ohit­taa, ja ny­ky­ään mo­net ovat­kin mo­ti­voi­tu­nei­ta elä­mään kes­tä­väm­pää lem­mik­ki­ar­kea.

Ko­ti­koi­ran pääs­töis­tä puo­let koos­tuu ruo­as­ta, jo­ten ruo­ka­ku­pin si­säl­töön kan­nat­taa pa­nos­taa. Os­ta siis ko­ti­mais­ta ja suo­si lä­hi­ruo­kaa, jon­ka al­ku­pe­rän tun­net. Koi­ra ja kis­sa ovat li­han­syö­jiä, mut­ta vaih­to­eh­to­ja eläinp­ro­tei­i­nil­le on usei­ta.

Nau­taa pie­nem­mät pääs­töt on sii­pi­kar­jal­la, ja vie­lä pie­nem­mät esi­mer­kik­si si­la­kal­la, jota on vii­me ai­koi­na nä­ky­nyt yhä enem­män ko­ti­mai­ses­sa koi­ran­ruo­ka­tar­jon­nas­sa. Eko­lo­gi­sem­pi ate­ria voi koos­tua myös eläin­tuo­tan­non si­vu­vir­rois­ta, joi­ta osa toi­mi­jois­ta on al­ka­nut hyö­dyn­tää.

Ruo­an li­säk­si pääs­tö­jä syn­tyy tar­vik­keis­ta. Lem­mik­ki pär­jää vä­häl­lä ta­va­ral­la, vaik­ka some yrit­tää­kin vies­tiä muu­ta. Ba­let­ti­ha­mee­seen pu­e­tun pik­ku­koi­ran elä­mä on kau­ka­na la­ji­tyy­pil­li­ses­tä, jo­ten älä hak­sah­da os­ta­maan tur­haa krää­sää.

Ku­lu­tus­juh­lien si­jaan vie koi­ra met­sään, jota koi­ra ar­vos­taa taa­tus­ti enem­män. Kun­ni­oi­ta kui­ten­kin met­sän asuk­ke­ja ja pidä koi­ra kyt­ket­ty­nä vä­hin­tään lin­tu­jen pe­si­mi­sa­jan, eli met­säs­tys­lain kiin­ni­pi­to­a­jan 1.3.–19.8. mu­kai­ses­ti.

Vaik­ka koi­ra näyt­täi­si käyt­täy­ty­vän kau­niis­ti ol­les­saan ir­ti, saat­taa se sil­ti ai­heut­taa har­mia lin­tu­per­heil­le. Kuo­non ei tar­vit­se edes osua mu­niin tai poi­ka­siin, vaan pelk­kä koi­ran ute­li­ai­suus voi riit­tää pe­läs­tyt­tä­mään lin­tu­e­mon tie­hen­sä. Il­man emoa poi­ka­set jää­vät vail­le suo­jaa, suo­raan pe­to­jen ar­moil­le.

Met­sän si­jaan koi­ran voi pääs­tää pur­ka­maan ke­vä­te­ner­gi­aa koi­ra­puis­toon tai ai­dat­tuun koi­ra­met­sään, joi­ta Var­si­nais-Suo­mes­ta löy­tyy kak­si.

Sa­mal­la voit ja­kaa kes­tä­vän koi­ra-ar­jen aja­tuk­set mui­den kans­sa ja saa­da vink­kiä, mis­sä eläin­kau­pas­sa il­mas­to­nä­kö­kul­ma ote­taan to­sis­saan. Muis­ta, et­tä ky­syn­tä li­sää tar­jon­taa – lä­hes­ty it­se­kin kaup­pi­ai­ta ja toi­vo hyl­lyil­le vas­tuul­li­sia vaih­to­eh­to­ja.

Sus­ka Sip­po­nen Va­lo­ni­as­ta