JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
11.12.2021 10.05

Ekovinkki: Keittiön biojätekuorma hyötykäyttöön kompostorilla

Ko­ti­ta­louk­sis­sa muo­dos­tu­vas­ta polt­to­kel­poi­ses­ta se­ka­jät­tees­tä noin kol­man­nes on elo­pe­räis­tä eli bi­o­jä­tet­tä. Tu­run seu­dul­la polt­to­kel­poi­seen se­ka­jät­tee­seen me­nee vuo­des­sa yli 60 ki­loa bi­o­jä­tet­tä asu­kas­ta koh­den. Bi­o­jät­teen eril­lis­ke­räyk­sen aloit­ta­mi­ses­sa ja kiin­teis­tö­koh­tai­ses­sa kom­pos­toin­nis­sa on edel­leen pal­jon pa­ran­net­ta­vaa. Sama pä­tee ruo­ka­hä­vi­kin vä­hen­tä­mi­seen.

Oma­ko­ti­ta­lo­a­suk­kaal­le kom­pos­toin­nin aloit­ta­mi­nen tuo pit­kä­jän­tei­ses­ti ta­lou­del­lis­ta hyö­tyä, sil­lä kiin­teis­töl­lä teh­tä­vä bi­o­jät­teen kä­sit­te­ly on yleen­sä eh­to­na jä­te­as­ti­an tyh­jen­nys­vä­lin pi­den­tä­mi­sel­le. Tyh­jen­nys­vä­liä saa luon­nol­li­ses­ti pi­den­net­tyä en­ti­ses­tään kier­rät­tä­mäl­lä mak­sut­ta kier­rä­tys­kel­poi­set muo­vit, kar­ton­git, pa­pe­rit ja me­tal­lit niil­le va­ra­tuis­sa kier­rä­ty­sas­ti­ois­sa.

Kier­rä­ty­sas­ti­oi­ta löy­tyy usein esi­mer­kik­si kaup­po­jen pi­hal­ta. Eril­lis­ke­rä­tyt kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­lit voi toi­mit­taa ke­räys­pis­tee­seen esi­mer­kik­si kaup­pa­reis­sun yh­tey­des­sä. Kiin­teis­tö­koh­tai­set la­jit­te­lu­as­ti­at te­ke­vät kier­rä­tyk­sen vie­lä­kin hel­pom­mak­si – sel­vi­tä omal­ta jä­te­huol­lon pal­ve­lun­tar­jo­a­jal­ta mah­dol­li­suus esi­mer­kik­si ne­li­lo­ke­ro­as­ti­aan. Jä­te­as­ti­an tyh­jen­nys­vä­lin mää­räyk­set voi tar­kis­taa oman kun­nan verk­ko­si­vuil­ta.

Kiin­teis­töl­lä teh­tä­vä kom­pos­toin­ti ke­ven­tää huo­mat­ta­vas­ti myös se­ka­jät­teen pai­noa, sil­lä bi­o­jä­te on ve­si­pi­tois­ta ja si­ten var­sin pai­na­vaa suh­tees­sa mui­hin jä­te­ja­kei­siin. Se­ka­jät­teen ke­ven­tä­mi­nen ke­ven­tää myös jä­te­au­ton kuor­mia.

Kom­pos­to­ri tuot­taa käyt­tö­kel­pois­ta ja ra­vin­ne­ri­kas­ta mul­taa esi­mer­kik­si ta­ka­pi­han is­tu­tuk­sil­le tai omal­le vil­je­ly­pals­tal­le. Bi­o­jä­te­as­ti­an tyh­jen­tä­mi­nen kom­pos­to­riin he­rät­te­lee myös ruo­ka­hä­vi­kin vä­hen­tä­mi­seen.

Bi­o­jät­teen kä­sit­te­lyyn tar­koi­tet­tu kom­pos­to­rin tu­lee ol­la suo­jat­tu tu­ho­e­läi­mil­tä, läm­pö­e­ris­tet­ty ja sa­teel­ta suo­jat­tu. Mark­ki­noil­ta löy­tyy mo­nen­lai­sia rat­kai­su­ja kiin­teis­tö­koh­tai­seen kom­pos­toin­tiin. Kom­pos­to­rin voi ra­ken­taa myös it­se. Pe­reh­dy huo­lel­li­ses­ti esi­mer­kik­si mi­toi­tuk­seen en­nen kom­pos­to­rin han­kin­taa, jot­ta han­kit­tu kom­pos­to­ri ky­ke­nee kä­sit­te­le­mään kiin­teis­tön elo­pe­räi­set jät­teet.

Huo­mi­oi myös jäl­ki­kom­pos­toin­ti, jol­la var­mis­tat par­haan kom­pos­ti­mul­lan. Jäl­ki­kom­pos­to­ri voi ol­la esi­mer­kik­si puu­tar­ha­kom­pos­ti, jo­hon se­koi­te­taan ker­rok­sit­tain kom­pos­toi­tua bi­o­jä­tet­tä ja puu­tar­ha­jä­tet­tä, ku­ten leh­tiä ja ri­su­ja.

Vin­kin laa­ti

Jus­si Aal­to­nen Va­lo­ni­as­ta