JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
20.11.2021 7.20

Ekovinkki: Hiljaisuus tekee hyvää ihmisille ja luonnolle

Melu on huo­mat­ta­va ym­pä­ris­tö­on­gel­ma, jol­la on mer­kit­tä­viä vai­ku­tuk­sia pait­si ih­mis­ten ter­vey­teen ja eli­nym­pä­ris­tön viih­ty­vyy­teen, myös eläi­miin. Me­luk­si mää­ri­tel­lään kuu­lol­le hai­tal­li­set sekä epä­miel­lyt­tä­väk­si tai häi­rit­se­väk­si ko­e­tut ää­net. Melu voi häi­ri­tä un­ta, ai­heut­taa stres­siä, li­sä­tä sy­dän- ja ve­ri­suo­ni­tau­tien ris­kiä ja me­lun ar­vel­laan ole­van yh­teyk­sis­sä myös ma­sen­tu­nei­suu­teen ja ah­dis­tu­nei­suu­teen. Esi­mer­kik­si ve­de­na­lai­sel­la me­lul­la taas voi ol­la tut­ki­mus­ten pe­rus­teel­la mer­kit­tä­viä hai­tal­li­sia vai­ku­tuk­sia tiet­tyi­hin ve­sie­läi­miin.

Me­lu­hai­tat ovat kas­va­neet ih­mi­sen elä­män­tyy­lin seu­rauk­se­na mer­kit­tä­väs­ti – noin 85 pro­sent­tia ym­pä­ris­tö­me­lus­ta on pe­räi­sin tie­lii­ken­tees­tä. Eu­roo­pan ym­pä­ris­tö­kes­kuk­sen (EEA) mu­kaan vuon­na 2017 noin 600 000 ih­mis­tä al­tis­tui Suo­mes­sa vä­hin­tään 55 de­si­be­lin tie­lii­ken­ne­me­lul­le. Me­lun­tor­jun­nan huo­mi­oi­mi­nen maan­käy­tön ja lii­ken­teen suun­nit­te­lus­sa on­kin ala­ti tär­ke­äm­pää.

Vaik­ka me­lun voi­mak­kuut­ta voi­daan vä­hen­tää eri­lai­sil­la suun­nit­te­lu­rat­kai­suil­la, ovat me­lui­sat alu­eet laa­jen­tu­neet. Kun va­paa-ajan­vie­tos­ta on tul­lut mön­ki­jöi­den, moot­to­ri­kelk­ko­jen, ve­sis­koot­te­rei­den ja pien­ve­nei­den myö­tä yhä mo­to­ri­soi­dum­paa, le­vi­ää me­lu­saas­te ai­na vain sy­vem­mäl­le luon­no­na­lu­eil­le. On­kin tär­ke­ää huo­leh­tia sekä suun­nit­te­lus­sa et­tä yk­si­lö­ta­sol­la sii­tä, et­tä myös vä­hä­me­lui­sia vir­kis­ty­sa­lu­ei­ta ja eläi­mil­le tär­ke­ää hil­jais­ta luon­toa on riit­tä­väs­ti. Jo­kai­nen voi osal­taan vai­kut­taa tä­hän esi­mer­kik­si har­ras­tus­muo­to­jen ja -paik­ko­jen va­lin­nal­la.

Vaik­ka me­lun ko­ke­mi­nen on hy­vin yk­si­löl­lis­tä, on me­lul­le mää­ri­tel­ty myös de­si­be­li­ar­vo­ja. Esi­mer­kik­si asu­mi­seen käy­tet­tä­vil­lä alu­eil­la, taa­ja­mis­sa tai taa­ja­mien vä­lit­tö­mäs­sä lä­hei­syy­des­sä sekä hoi­to- tai op­pi­lai­tok­sia pal­ve­le­vil­la alu­eil­la kes­ki­ar­vo ei sai­si päi­vi­sin ylit­tää 55 de­si­be­liä. Uu­sil­la asui­na­lu­eil­la raja on 45 dB. Me­lun läh­teel­lä on myös vai­ku­tus­ta – luon­nos­ta pe­räi­sin ole­vat ää­net ko­e­taan vä­hem­män häi­rit­se­vi­nä, vaik­ka de­si­be­li­ta­so oli­si­kin yh­tä kor­kea.

Jos asui­nym­pä­ris­tös­sä­si on häi­rit­se­vää me­lua, kan­nat­taa en­si­si­jai­ses­ti ol­la yh­tey­des­sä me­lun ai­heut­ta­jaan. Mo­nil­la me­lua ai­heut­ta­vil­la toi­mi­joil­la on omil­la verk­ko­si­vuil­laan yh­teys­tie­dot me­luun liit­ty­vän pa­laut­teen an­ta­mi­sek­si. Jos yh­tey­de­not­to ei tuo­ta tu­los­ta, voit ot­taa yh­teyt­tä oman asuin­kun­ta­si ym­pä­ris­tö- ja ym­pä­ris­tö­ter­veys­vi­ra­no­mai­siin. Ylei­siin ym­pä­ris­tö­me­luun liit­ty­viin ky­sy­myk­siin voi ky­syä neu­voa myös Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­ses­ta.

Mar­ja Tom­mo­la Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely