JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kartanon rakennuksia remontoidaan vanhaa kunnioittaen mutta toteuttaen parannuksia energiatehokkuuteen.

Kartanon rakennuksia remontoidaan vanhaa kunnioittaen mutta toteuttaen parannuksia energiatehokkuuteen.

Otto-Ville Väätäinen / Saaren kartanon residenssi

Uutiset
Mynämäki
11.2.2021 8.00

Ekokompassi vähentää residenssin ympäris­tö­vai­ku­tuksia

Mie­toi­sis­sa toi­mi­va Ko­neen Sää­ti­ön yl­lä­pi­tä­mä Saa­ren kar­ta­non tai­tei­li­ja- ja tut­ki­ja­re­si­dens­si ra­ken­taa par­hail­laan Eko­kom­pas­si-ym­pä­ris­tö­jär­jes­tel­mää toi­min­tan­sa ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sien vä­hen­tä­mi­sek­si.

Ener­gi­an suh­teen ym­pä­ris­tö­jär­jes­tel­män ke­hi­tys­työs­sä on kol­me ta­voi­tet­ta: siir­ty­mi­nen kar­ta­nol­la ko­ko­nai­suu­des­saan uu­siu­tu­van ener­gi­an käyt­töön, ener­gi­a­te­hok­kuu­den li­sää­mi­nen ja ener­gi­an käy­tön vä­hen­tä­mi­nen, ker­too eko­lo­gi­sen re­si­dens­si­toi­min­nan koor­di­naat­to­ri Jaa­na Es­ko­la.

Ny­kyi­sin Saa­ren kar­ta­non ra­ken­nuk­sis­ta kaik­ki kah­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta läm­pi­ä­vät maa­läm­möl­lä. Maa­läm­pö­pump­pu­ja kar­ta­non alu­eel­la on kak­si ja vii­mei­nen suo­ral­la säh­kö­läm­mi­tyk­sel­lä läm­pi­ä­vä asun­to­ra­ken­nus ja sau­na tul­laan re­mon­tin yh­tey­des­sä muut­ta­maan mui­den ta­paan uu­siu­tu­val­la ener­gi­al­la läm­pi­ä­väk­si.

– Myös ra­ken­nus­ten va­lai­suun ja ener­gi­a­te­hok­kuu­teen tul­laan kiin­nit­tä­mään huo­mi­o­ta tu­le­vien re­mont­tien yh­tey­des­sä ja ener­gi­an­käy­tön vä­hen­tä­mi­sel­lä py­ri­tään pie­nen­tä­mään toi­min­nan hii­li­ja­lan­jäl­keä.

Kar­ta­non käyt­tä­mä säh­kö on ko­ko­nai­suu­des­saan ko­ti­mais­ta tuu­li­voi­maa. Säh­kö­kat­ko­jen ai­ka­na toi­mi­va va­ra­ge­ne­raat­to­ri toi­mii ny­kyi­sin die­se­lil­lä, mut­ta kes­tä­väm­pää vaih­to­eh­toa die­se­lil­le sel­vi­te­tään par­hail­laan.

Liik­ku­mi­sen pääs­tö­jä on py­rit­ty puo­lit­ta­maan hank­ki­mal­la työ­käyt­töön le­a­sing-säh­kö­au­to, jon­ka so­pi­vuus vii­kot­tai­seen lä­hi­a­joon on tes­tat­tu ku­lu­neen tal­ven ai­ka­na myös ko­vil­la pak­ka­sil­la.

– En­si­si­jai­nen va­lin­ta vä­hä­pääs­töi­sek­si työ­au­tok­si oli­si ol­lut bi­o­kaa­su­au­to, mut­ta uu­siu­tu­vien polt­to­ai­nei­den ja­ke­lu­ver­kon kat­ve­a­lu­eet My­nä­mä­en seu­dul­la ei­vät tois­tai­sek­si mah­dol­lis­ta­neet bi­o­kaa­su­au­toon siir­ty­mis­tä, Jaa­na Es­ko­la ker­too.

Täl­lä het­kel­lä lä­him­mät bi­o­kaa­sun, bi­oe­ta­no­lin ja bi­o­die­se­lin tank­kaus­pis­teet löy­ty­vät Rai­si­os­ta, mikä osal­taan nos­taa kyn­nys­tä mo­nel­le siir­tyä uu­siu­tu­vien polt­to­ai­nei­den käyt­töön.

Liik­ku­mi­sen pääs­tö­jen pie­nen­tä­mi­sek­si uu­siu­tu­vien polt­to­ai­nei­den ja­ke­lu­ver­kos­toon toi­vo­taan pa­ran­nus­ta lä­hi­vuo­si­na.

Kar­ta­non re­si­dens­si­vie­rai­ta on kan­nus­tet­tu jo vuo­sia pääs­töt­tö­mään liik­ku­mi­seen pol­ku­pyö­ril­lä ja re­si­dens­si­läis­ten ruo­ka­os­tok­set on jo vuo­sia kes­ki­tet­ty ker­ran vii­kos­sa kaup­pa­tak­sil­la teh­tä­vään kaup­pa­reis­suun.

Liik­ku­mi­sen suun­nit­te­lul­la ja vii­mei­sim­pä­nä säh­kö­pyö­rien hank­ki­mi­sel­la re­si­dens­si­läis­ten käyt­töön ha­lu­taan mah­dol­lis­taa vä­hä­pääs­töi­nen liik­ku­mi­nen re­si­dens­sin päi­vit­täi­ses­sä ar­jes­sa.

Saa­ren kar­ta­non ra­ken­nuk­sis­ta suu­rin osa on 1700–1800 -lu­vuil­ta, ja nii­tä re­mon­toi­daan van­haa kun­ni­oit­ta­en, mut­ta to­teut­ta­en pa­ran­nuk­sia ener­gi­a­te­hok­kuu­teen.

Käyt­tö­vai­he vas­taa noin 90 pro­sent­tia ra­ken­nuk­sen elin­kaa­ren ai­kai­ses­ta ener­gi­an ku­lu­tuk­ses­ta, jol­loin ener­gi­aa ku­luu läm­mi­tyk­seen, säh­köön sekä huol­to- ja kor­jaus­toi­men­pi­tei­siin.

– Kar­ta­non tu­le­vai­suu­den re­mon­teis­sa teh­dään pa­ran­nus­töi­tä läm­mi­tyk­sen ja ra­ken­nus­ten il­man­vaih­don ja tii­viy­den suh­teen. Tal­vi­sin voi­daan tar­vit­ta­es­sa tii­vis­tää van­ho­ja ik­ku­noi­ta ja myös ver­ho­jen käy­töl­lä voi­daan li­sä­tä asun­to­jen eris­tys­tä.

Huo­mi­o­ta tul­laan Es­ko­lan mu­kaan kiin­nit­tä­mään myös sii­hen, mi­ten asu­mis- ja työs­ken­te­ly­mu­ka­vuut­ta voi­daan li­sä­tä toi­mien sa­mal­la ener­gi­a­te­hok­kaam­min, esi­mer­kik­si sää­tä­mäl­lä toi­mis­to­ti­lo­jen läm­mi­tys­tä rei­lus­ti pie­nem­mäk­si il­tai­sin ja vii­kon­lop­pui­sin ja li­sää­mäl­lä huo­ne­koh­tai­sia sää­tö­mah­dol­li­suuk­sia.

– Olen­nai­nen osa ym­pä­ris­tö­jär­jes­tel­män ke­hit­tä­mis­tä on myös li­sä­tä asun­to­jen ja toi­mis­to­ti­lo­jen käyt­tä­jien ym­mär­rys­tä ener­gi­an­ku­lu­tuk­ses­ta ja säh­köä sääs­tä­vis­tä toi­men­pi­teis­tä.

Näköislehdet

Kysely