JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Martti Luotonen opiskeli Tampereella, mutta palasi sen jälkeen takaisin kotikaupunkiinsa.

Martti Luotonen opiskeli Tampereella, mutta palasi sen jälkeen takaisin kotikaupunkiinsa.

Teija Uitto

Uutiset
Uusikaupunki
13.11.2020 11.55

Asukkaiden hyvinvointi tärkeintä –  Martti Luotonen toivoo Ukiin hallittua asukasluvun kasvua

Tei­ja Uit­to

Mart­ti Luo­tos­ta ky­syt­tiin vii­me kun­ta­vaa­lien al­la kah­des­ti eh­dok­kaak­si en­nen kuin hän suos­tui. Ei hän sil­ti ole pää­tös­tään ka­tu­nut, päin­vas­toin:

– Kiin­nos­ta­vin­ta on ol­lut ol­la mu­ka­na si­vis­tys- ja hy­vin­voin­ti­kes­kuk­sen (Sihy) pää­tök­sen­te­os­sa. Si­hyn suun­nit­te­lus­sa on teh­ty työ­tä pit­kään ja hy­vin har­ki­tus­ti. Ki­vis­tön Mar­ko on teh­nyt hy­vää työ­tä, hän ke­huu Si­hyn pro­jek­ti­pääl­lik­köä.

Luo­to­nen myön­tää, et­tä kun Si­hyn ark­ki­teh­to­ni­nen il­me jul­kis­tet­tiin, hän oli myön­tei­ses­ti yl­lät­ty­nyt.

– En­sim­mäi­nen tun­ne oli hel­po­tus, et­tä ra­ken­nuk­ses­ta tu­lee vie­lä hie­nom­pi kuin osa­sin aja­tel­la. Rat­kai­su on oi­ke­as­ti ai­kaa kes­tä­vä. Myös toi­min­nal­li­ses­ti ti­lo­jen käyt­töä on mie­tit­ty fik­sus­ti.

Luo­to­sen ar­vi­oin­nil­le voi an­taa pai­no­ar­voa, sil­lä nuo­ri mies on tuo­tan­to­ta­lou­den dip­lo­mi-in­si­nöö­ri ja yrit­tä­jä, joka tar­jo­aa yri­tyk­sil­le työ­ka­lu­ja toi­mis­to­työn hel­pot­ta­mi­seen ja tuot­ta­vuu­den pa­ran­ta­mi­seen.

Hän on työs­ken­nel­lyt myös Uu­den­kau­pun­gin ta­lous­puo­lel­la cont­rol­le­ri­na 1,5 vuot­ta, jo­ten osaa myös ar­vi­oi­da Sihy-han­ket­ta kau­pun­gin ta­lou­den kan­nal­ta.

– Sihy on suun­ni­tel­tu ny­kyi­sen asu­kas­lu­vun mu­kaan, en­kä ajat­te­le han­ket­ta niin, et­tä sen pi­täi­si tuo­da asu­kas­kas­vua.

– Us­kon kui­ten­kin, et­tä uu­si ra­ken­nus vai­kut­taa sii­hen, min­kä­lai­sen vai­ku­tel­man kau­pun­gis­ta saa. Kun ih­mi­set miet­ti­vät muut­toa, sil­lä on mer­ki­tys­tä, min­kä­lai­ses­sa ym­pä­ris­tös­sä per­heen lap­set kas­va­vat.

Luo­to­nen opis­ke­li Tam­pe­reen tek­nil­li­ses­sä yli­o­pis­tos­sa. Opis­ke­lu­jen jäl­keen hän pa­la­si ko­ti­kau­pun­kiin­sa, kos­ka Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa on hä­nes­tä kaik­ki tar­peel­li­nen.

– Tein lop­pu­työ­ni Vah­te­ruk­sel­le ja kun tääl­lä oli töi­tä ja har­ras­tuk­set, oli luon­te­vaa pa­la­ta.

– Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa on har­ras­tuk­sia ja va­paa-ajan­viet­to­mah­dol­li­suuk­sia. En jää­nyt kai­paa­maan mi­tään Tam­pe­reel­ta, vaik­ka oli­sin var­maan siel­lä­kin viih­ty­nyt.

Val­tuu­tet­tu on toi­mi­nut juu­ri niin kuin kau­pun­gis­sa toi­vo­taan, et­tä nuo­ret pa­lai­si­vat opin­to­jen­sa jäl­keen ta­kai­sin. Kau­pun­gin stra­te­gi­as­sa ta­voi­tel­laan vah­vaa asu­kas­lu­vun kas­vua. Luo­to­sen mie­les­tä kau­pun­gil­le riit­täi­si ta­sai­nen, hil­lit­ty kas­vu.

– Kaik­ki kau­pun­git ta­voit­te­le­vat asu­kas­lu­vun kas­vua. Min­kä ko­koi­nen kau­pun­ki sit­ten on riit­tä­vän iso?

– En tie­dä, oli­si­ko se sit­ten hyvä, et­tä kau­pun­kiin muut­tai­si yh­täk­kiä 500 nuor­ta mies­tä. Eh­kä alu­een ke­hi­tyk­sen kan­nal­ta oli­si pa­rem­pi, kun tu­li­jat ja­kaan­tui­si­vat alu­eel­le ta­sai­ses­ti, hän miet­tii.

Hä­nes­tä tär­kein­tä on, et­tä kau­pun­ki pys­tyy huo­leh­ti­maan asuk­kai­den­sa hy­vin­voin­nis­ta. Sil­loin kau­pun­gis­sa viih­dy­tään ja voi­daan hy­vin.

Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa kas­va­nut Mart­ti Luo­to­nen har­ras­taa yl­lät­tä­en ko­ri­pal­loa ja myös sa­li­ban­dya, mut­ta "alem­mis­sa di­va­reis­sa". Po­li­tiik­ka on al­ka­nut kiin­nos­taa sen ver­ran, et­tä hän ai­koo eh­dol­le myös tu­le­vis­sa kun­ta­vaa­leis­sa.

– Pap­pa tai­si ol­la Ka­lan­nin kun­nan­hal­li­tuk­ses­sa. Sii­nä mie­les­sä van­hem­mil­le ei ol­lut jär­ky­tys, et­tä läh­din po­li­tiik­kaan, hän nau­rah­taa.

Fak­ta

Mart­ti Luo­to­nen (kesk.) on en­sim­mäi­sen kau­den val­tuu­tet­tu Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa

Hy­vin­voin­ti- ja va­paa-ai­ka­lau­ta­kun­nan va­ra­pu­heen­joh­ta­ja

Näköislehdet

Kysely