JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Mynämäki
21.12.2022 10.18

Älykylän rakentaminen osuuuskuntana kariutui

ASV Arc­tic Smart Vil­la­ge Oy on päät­tä­nyt kes­keyt­tää My­nä­mä­keen suun­ni­tel­lun Ga­do­lin Äly­ky­län val­mis­te­lun ryh­mä­ra­ken­nut­ta­mal­la. Asu­mi­so­suus­kun­ta ei hou­ku­tel­lut riit­tä­väs­ti si­tou­tu­nei­ta osal­lis­tu­jia. Yh­tiö sel­vit­tää vie­lä mui­ta vaih­to­eh­to­ja.

Va­rauk­sen teh­neil­le ja My­nä­mä­en kun­nal­le on il­moi­tet­tu ryh­mä­ra­ken­ta­mis­hank­keen ka­riu­tu­mi­ses­ta.

– Yh­tiö aloit­taa heti al­ku­vuo­des­ta 2023 et­si­mään si­joit­ta­jia, jot­ka ha­lu­ai­si­vat to­teut­taa Suo­men ener­gi­a­te­hok­kaim­man ja eko­lo­gi­sim­man asui­na­lu­een, ker­too yh­ti­ön lä­het­tä­mäs­sä tie­dot­tees­sa toi­mi­tus­joh­ta­ja Juri Lau­ri­la.

Yh­ti­ös­tä ker­ro­taan, et­tä vaik­ka kiin­nos­tu­nei­ta oli run­saas­ti, se ei on­nis­tu­nut si­tout­ta­maan riit­tä­vää mää­rää osal­lis­tu­jia osuus­kun­ta­muo­toi­seen ryh­mä­ra­ken­nut­ta­mis­hank­kee­seen.

Yh­tiö lis­taa usei­ta syi­tä, mik­si va­raus­ta ei teh­ty:

Ryh­mä­ra­ken­nut­ta­mi­nen ar­ve­lut­ti, ja va­kuut­te­luis­ta huo­li­mat­ta ko­et­tiin, et­tä pi­tää it­se osal­lis­tua mer­kit­tä­väl­lä ta­val­la suun­nit­te­luun ja työ­maan to­teu­tuk­seen.

– Pe­lät­tiin yh­tei­söl­lis­tä asu­mis­ta ei­kä aut­ta­nut, vaik­ka ko­ros­tet­tiin, et­tä voi asua kuin omas­sa ta­los­sa muu­al­la­kin. Pe­lät­tiin, et­tä tu­lee rii­to­ja tai eri­mie­li­syyk­siä, ja omaa ra­ken­nus­han­ket­ta pi­det­tiin hel­pom­pa­na, tie­dot­tees­sa ker­ro­taan.

Osuus­kun­ta­mal­li ei ol­lut tut­tu. Se miel­let­tiin kom­muu­nik­si ja hal­lin­to­mal­lin toi­mi­vuut­ta epäil­tiin. Myös se ar­ve­lut­ti, löy­tyi­si­kö omal­le osuu­del­le os­ta­jia. Yleis­tä oli myös se, et­tä jää­tiin odot­ta­maan ryh­män kas­va­mis­ta.

– Kus­tan­nuk­sia ver­rat­tiin ta­val­li­siin asu­mi­sen vaih­to­eh­toi­hin, ei­kä näh­ty las­kel­mis­ta huo­li­mat­ta, et­tä in­ves­toin­tien myö­tä asu­mi­sen ku­lut oli­si­vat mer­kit­tä­väs­ti ta­val­lis­ta asu­mis­ta alem­pia.

Ver­tai­lua teh­tiin My­nä­mä­en hin­ta­ta­soon, eli van­hoi­hin asun­toi­hin, sekä myyn­nis­sä ole­viin et­tä vuok­ra­ta­soon.

Pää­tös­val­taa ver­rat­tiin omis­tu­sa­su­mi­seen.

Muu­ta­ma piti kus­tan­nuk­sia kal­lii­na, suu­rin osa ym­mär­si ra­ken­ta­mis­kus­tan­nus­ten ole­van il­moi­tet­tua luok­kaa.

Si­jain­ti ei hou­ku­tel­lut, sen si­jaan toi­vot­tiin me­ren­ran­taa, met­sää yn­nä muu­ta.

Myös jul­ki­sen lii­ken­teen ja va­lo­kui­dun puu­te vai­kut­ti.

– Ei us­kot­tu ra­di­o­mas­to­vaih­to­eh­don no­peu­teen, vaik­ka se on va­lo­kui­tu -luok­kaa, yh­ti­ön tie­dot­tees­sa ker­ro­taan.

Näköislehdet

Kysely