JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
24.11.2020 6.45

Alueen riista­on­net­to­muudet kasvussa

Jus­si Aro­la

Pi­mein ai­ka vuo­des­ta on me­nos­sa ja se tie­tää vaa­raa tiel­lä kul­ki­joil­le. Eri­lai­sia riis­ta­on­net­to­muuk­sia sat­tuu ti­las­to­jen mu­kaan eni­ten syk­syl­lä, pa­hin kuu­kau­si on mar­ras­kuu.

Ti­las­to­kes­kuk­sen ti­las­tos­ta löy­tyy paik­ka­kun­ta­koh­tai­set ti­las­tot ja nii­den mu­kaan Va­kan alu­een kun­nis­sa on muu­ta­mia ti­las­to­kum­ma­jai­sia.

Alu­een kah­dek­sas­sa kun­nas­sa ta­pah­tui ti­las­ton mu­kaan vuo­si­na 2017–2019 yh­teen­sä hie­man va­jaa 2000 riis­ta­on­net­to­muut­ta. Eni­ten on­net­to­muuk­sia ti­las­toi­tiin kau­pun­geis­sa, Naan­ta­lis­sa ja Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa kum­mas­sa­kin noin 370.

Noin 300 on­net­to­muut­ta ta­pah­tui Mas­kus­sa ja My­nä­mä­es­sä, noin 160 Nou­si­ai­sis­sa, Tai­vas­sa­los­sa ja Veh­maal­la ja noin 80 Kus­ta­vis­sa.

Kol­men ti­las­to­vuo­den tren­di on nou­se­va. Vuon­na 2017 ti­las­tos­sa on 583 on­net­to­muut­ta, vuon­na 2018 yli 650 ja vii­me vuon­na 682.

On­net­to­muu­den toi­se­na osa­puo­le­na alu­eel­la oli joko met­sä­kau­ris, hir­vi tai val­ko­hän­tä­peu­ra. Ti­las­to­kum­ma­jai­se­na löy­tyy yk­si vil­li­si­ka­on­net­to­muus, joka ta­pah­tui My­nä­mä­es­sä vuo­den 2017 lo­ka­kuus­sa.

Val­ko­hän­tä­peu­ran kans­sa on­net­to­muuk­sis­ta ta­pah­tui kol­men vuo­den ai­ka­na yli 1300, met­sä­kau­riin kans­sa vä­hän yli 500 ja hir­ven kans­sa sata.

Pa­him­pia eli hir­vi­on­net­to­muuk­sia ta­pah­tui eni­ten Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa, 27 kap­pa­let­ta, toi­se­na Veh­maa 17 on­net­to­muut­ta.

Al­le kym­me­nen hir­vi­on­net­to­muut­ta kir­jat­tiin Tai­vas­sa­los­sa ja Kus­ta­vis­sa. Veh­maan riis­ta­on­net­to­muuk­sis­ta ta­pah­tui kym­me­nen pro­sent­tia hir­ven kans­sa, Tai­vas­sa­los­sa, Mas­kus­sa ja Kus­ta­vis­sa vain kol­me pro­sent­tia.

Val­ko­hän­tä­peu­ra­on­net­to­muuk­sia ti­las­toi­tiin Mas­kus­sa, My­nä­mä­es­sä, Naan­ta­lis­sa ja Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa yli 230, Veh­maal­la al­le 100 ja Kus­ta­vis­sa 58.

Kun­tien vä­lil­lä val­ko­hän­tä­peu­ra­on­net­to­muuk­sien suh­de vaih­te­li suu­res­ti. Nou­si­ais­ten on­net­to­muuk­sis­ta yli 86 pro­sent­tia sat­tui val­ko­hän­tä­peu­ran kans­sa, Veh­maal­la ja Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa noin 60 pro­sent­tia.

Met­sä­kau­riin osal­la ti­lan­ne oli toi­nen, Nou­si­ai­sis­sa va­jaa 14 pro­sent­tia ja My­nä­mä­es­sä­kin noin 17 pro­sent­tia, Naan­ta­lis­sa, Veh­maal­la ja Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa noin 35 pro­sent­tia on­net­to­muuk­sis­ta ta­pah­tui met­sä­kau­riin kans­sa.

Riis­ta­on­net­to­muuk­sis­ta sat­tui loka-mar­ras­kuus­sa noin kol­man­nes eli 630. Vä­hi­ten on­net­to­muuk­sia sat­tui hel­mi­kuus­sa, rei­lu 60 eli vain kol­mi­sen pro­sent­tia koko mää­räs­tä.

Kuu­kau­sit­tai­ses­sa tar­kas­te­lus­sa Kus­ta­vi muo­dos­taa poik­keuk­sen. Siel­lä loka-mar­ras­kuus­sa sat­tui vain noin vii­den­nes vuo­den on­net­to­muuk­sis­ta, mut­ta esi­mer­kik­si hei­nä­kuus­sa yh­tä pal­jon kuin lo­ka­kuus­sa ja vä­hi­ten on­net­to­muuk­sia sat­tui tou­ko­kuus­sa.

Val­ko­hän­tä­peu­ra­on­net­to­muuk­sis­ta alu­eel­la ta­pah­tui loka-mar­ras­kuun ai­ka­na yli 37 pro­sent­tia eli lä­hes 500, jou­lu­kuus­sa­kin vie­lä lä­hes 140, mui­na kuu­kau­si­na luku oli al­le sata.

Hir­vi­on­net­to­muu­det ja­kau­tu­vat hie­man eri ta­val­la. Nii­den pa­hin ai­ka on elo­kuu, toi­sek­si pa­hin syys­kuu ja loka-mar­ras­kuus­sa lu­vut ovat jo sel­väs­ti pie­nem­piä.

Met­sä­kau­riin osal­ta lo­ka­kuu on pa­hin, mut­ta toi­sek­si pa­hin on tou­ko­kuu. On­net­to­muu­det ja­kau­tu­vat kui­ten­kin sel­väs­ti ta­sai­sem­min ym­pä­ri vuo­den kuin val­ko­hän­tä­peu­ran osal­la.

Näköislehdet

Kysely