JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kuvassa Mynämäen Kylien neuvottelukunta kokoustamassa Asmandiassa.

Kuvassa Mynämäen Kylien neuvottelukunta kokoustamassa Asmandiassa.

Kari Mäkelä

Uutiset
Mynämäki
13.10.2022 16.10

40 vuotta kylätoimintaa Mynämäen Asemanseudulla

My­nä­mä­en Ase­man­seu­dul­la on vi­ral­lis­ta ky­lä­toi­min­taa har­joi­tet­tu jo vuo­des­ta 1982 läh­tien, en­sim­mäi­se­nä My­nä­mä­es­sä. Sitä juh­lis­te­taan ky­lä­juh­lal­la sun­nun­tai­na 16.10 klo 13 al­ka­en As­man­di­as­sa, jos­sa oh­jel­mas­sa on muis­te­lua, ki­sai­lua ja leik­kiä koko per­heen juh­las­sa tee­mal­la vä­hän pu­hei­ta, pal­jon toi­min­taa. His­to­riik­ki­o­suus hoi­tuu leh­ti­lei­ke­näyt­te­ly­nä.

Juh­la­kah­vil­le ovat ter­ve­tul­lei­ta kaik­ki As­man­di­an ja seu­dun ke­hi­tyk­sen mah­dol­lis­ta­neet yh­tei­söt, yri­tyk­set ja käyt­tä­jät.

Toi­min­nan vi­rit­te­li­jöi­nä oli­vat kun­nan lau­ta- ja joh­to­kun­nis­sa is­tu­neet ase­man­seu­tu­lai­set. He ko­koon­tui­vat poh­ti­maan, mi­ten hii­pu­va yh­dis­ty­se­lä­mä ja kii­rei­nen elä­män­ryt­mi saa­tai­siin kään­ty­mään ja val­jas­tet­tua oman asuin­seu­dun par­haak­si.

Sa­maan ai­kaan Osuus­pank­ki-jär­jes­tö oli jul­kais­sut hy­vän kä­si­kir­jan ky­lä­toi­min­nan aak­ko­sis­ta. Niin­pä kut­sut­tiin ky­lä­ko­kous kool­le ke­vääl­lä 1982. Sii­tä se sit­ten läh­ti, to­te­aa sil­loin pu­heen­joh­ta­jak­si va­lit­tu Kari Mä­ke­lä.

– Al­ku­tai­val oli vil­kas­ta ko­kous­ta­mis­ta, kir­jel­miä, ta­pah­tu­mia, tal­koi­ta, ihan niin kuin nyt 40 vuot­ta myö­hem­min­kin. Vä­liin toki mah­tui hil­jai­sia toi­min­nan kau­sia, kun ta­lou­del­li­nen lama ko­et­te­li yh­teis­kun­taa. Juh­lit­tu ja muis­tel­tu tai­val­ta on 10. ja 30. vuo­sien koh­dil­la.

Noin kym­me­nen vuo­den vä­lein on jo­kin uh­ka tai mah­dol­li­suus ak­ti­voi­nut ky­lä­toi­min­nan uu­del­leen eloon. Al­ku­tai­val­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta ovat seu­dul­le muut­ta­neet ol­leet toi­min­nan he­rät­te­li­jöi­nä.

Vii­mei­sin täl­lai­nen he­rää­mi­nen ta­pah­tui, kun EU:n han­ke­ra­ha Le­a­der Ra­va­kan kaut­ta al­koi kiin­nos­taa. Sen tu­lok­se­na jo jär­jes­täy­ty­nyt toi­min­ta piti myös re­kis­te­röi­dä. Sik­si v. 2010 syn­tyi My­nä­mä­en Ase­man­seu­dun Ky­lät ry, pu­heen­joh­ta­ja­na Mar­jaa­na Naa­tu­la-Kaup­pi­la.

Täs­tä al­koi Ase­man­seu­dun ky­läyh­dis­tyk­sen tuh­ki­mo­ta­ri­na, kan­sain­vä­lis­ty­mi­nen ja As­man­di­an brän­däys.

En­sin laa­vu, luon­to­po­lut ja ka­noo­tit. Suur­ta­pah­tu­mat Tai­de­pol­ku Bon­jour ja Tai­de­pik­nik toi­vat rans­ka­lai­set mu­kaan toi­min­taan. Yh­tei­sö­tai­tei­li­ja Pia Bartsc­hin ja sil­loi­sen pu­heen­joh­ta­jan Mika Rou­hi­ai­sen tai­de­mo­nu­ment­ti on tä­män kan­sain­vä­li­sen hank­keen muis­to­na.

Var­si­nais-Suo­men Vuo­den Kylä 2014, Vak­ka-Suo­men Sa­no­mien Ant­ti-pat­sas ja My­nä­mä­ki-mi­ta­li ovat muis­to­na täs­tä ak­tii­vi­ses­ta vuo­si­kym­me­nes­tä.

Luon­to, ul­koi­lu ja lii­kun­ta­pai­kat As­man­di­an ja Ase­man kou­lun ym­pä­ris­tös­sä ovat jat­ku­van ra­ken­ta­mi­sen ja yl­lä­pi­don koh­tei­ta, ke­säl­lä ja tal­vel­la.

Nyt toi­min­ta jat­kuu Mar­kus Got­tsc­hal­kin ko­men­nos­sa seu­tua ja As­man­di­aa ke­hit­tä­en mo­ni­am­ma­til­li­sen 12-jä­se­ni­sen hal­li­tuk­sen ja toi­me­li­ai­den ky­lä­läis­ten kans­sa.

Ko­ro­na-ai­ka on li­sän­nyt alu­een käyt­töä. Luon­to­po­lut, pe­li­ken­tät ja tal­vi­sin hiih­to­la­tu ovat saa­neet kii­tos­ta ja osoit­ta­neet ky­lä­toi­min­nan tal­koo­hen­gen tar­peel­li­suu­den alu­een yl­lä­pi­tä­jä­nä. Uu­sia hank­kei­ta on vi­reil­lä ja ide­oi­ta syn­tyy. Ase­man­seu­tu, sen ky­lät ja As­man­di­an alue elää ja ke­hit­tyy.

Näköislehdet

Kysely