Saaristomeren luodot ovat muuttuneet vuosien kuluessa osin autiosaariksi, merimetsojen paratiiseiksi. Muistan nähneeni ja ilahtuneeni, kun ruotsinlaivalla näin ”lentävän mustekynän” ensi kerran Tukholman saaristossa. Olisipa näitä enemmän, ajattelin.
Tulihan niitä enemmän, riesaksi asti. Lintu on levinnyt kautta maapallomme ja sitä käytetään jopa kalanpyydyksenä. Pitkä kaula sidotaan ja ”metso” sukeltaa pyyntimatkalle. Saaliin napattuaan lintu vedetään veneeseen ja kala valmistetaan ruoaksi.
Nyt merimetsokanta saaristossamme on pienentynyt ja luodot toipuvat ehkä ennalleen.
”Miten sattuikaan, sinne juurtumaan, yksinäinen saarnipuu” kummastelee Juha Vainio. Voi olla ”lentävän mustekynän” kyydissä tullut.
Suuri merimetsoyhteiskunta tuottaa asuinluodollaan niin suuren määrän ”väkevää lannoitetta”, ettei mikään elollinen voi siellä elää tai kasvi juurtua. Niin kuin Turun Sanomien lehtikirjoituksessa mainitaan, vasta vuosien kuluttua saarelle sikiää uusi, typpeä suosiva kasvillisuus ja lepotilassa olleet siemenet puhkeavat rehevään kasvuun.
Ennen uutta kasvillisuutta saarilta ja kallioluodoilta on huuhtoutunut valtava määrä lintujen ulostetta, guanoa, rehevöittämään ympäröivää merta. Oletettavasti osa Saaristomeren saastumisesta johtuu ylisuurista lintuyhdyskunnista. Jostain syystä suuret eläinpopulaatiot usein häviävät; syynä ehkä luonnon laki kuten taudit ja ravinnon puute.
Upean purjelaivamme Suomen Joutsenen kannelle eteläisellä Atlantilla 1930 -luvulla laskeutui levähtämään merimetso, jota yksikään laivan miehistöstä ei tunnistanut.
Tahallinen luonnon turmeleminen on vastoin alkuperäistarkoitusta. Vaikka ihmiskunta ponnistelee äärimmilleen, luomakunta etenee omaa tahtiaan; lajit häviävät ja tilalle syntyy uutta. Elämme valtavassa ”luonnon laboratoriossa”, jota valvoo meitä suurempi voima.
Eeva Auvinen
Naantalin Merimasku