JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
2.7.2024 7.00

Yksinäinen saarnipuu

Saa­ris­to­me­ren luo­dot ovat muut­tu­neet vuo­sien ku­lu­es­sa osin au­ti­o­saa­rik­si, me­ri­met­so­jen pa­ra­tii­seik­si. Muis­tan näh­nee­ni ja ilah­tu­nee­ni, kun ruot­sin­lai­val­la näin ”len­tä­vän mus­te­ky­nän” en­si ker­ran Tuk­hol­man saa­ris­tos­sa. Oli­si­pa näi­tä enem­män, ajat­te­lin.

Tu­li­han nii­tä enem­män, rie­sak­si as­ti. Lin­tu on le­vin­nyt kaut­ta maa­pal­lom­me ja sitä käy­te­tään jopa ka­lan­pyy­dyk­se­nä. Pit­kä kau­la si­do­taan ja ”met­so” su­kel­taa pyyn­ti­mat­kal­le. Saa­liin na­pat­tu­aan lin­tu ve­de­tään ve­nee­seen ja kala val­mis­te­taan ruo­ak­si.

Nyt me­ri­met­so­kan­ta saa­ris­tos­sam­me on pie­nen­ty­nyt ja luo­dot toi­pu­vat eh­kä en­nal­leen.

”Mi­ten sat­tui­kaan, sin­ne juur­tu­maan, yk­si­näi­nen saar­ni­puu” kum­mas­te­lee Juha Vai­nio. Voi ol­la ”len­tä­vän mus­te­ky­nän” kyy­dis­sä tul­lut.

Suu­ri me­ri­met­so­yh­teis­kun­ta tuot­taa asuin­luo­dol­laan niin suu­ren mää­rän ”vä­ke­vää lan­noi­tet­ta”, et­tei mi­kään elol­li­nen voi siel­lä elää tai kas­vi juur­tua. Niin kuin Tu­run Sa­no­mien leh­ti­kir­joi­tuk­ses­sa mai­ni­taan, vas­ta vuo­sien ku­lut­tua saa­rel­le si­ki­ää uu­si, typ­peä suo­si­va kas­vil­li­suus ja le­po­ti­las­sa ol­leet sie­me­net puh­ke­a­vat re­he­vään kas­vuun.

En­nen uut­ta kas­vil­li­suut­ta saa­ril­ta ja kal­li­o­luo­doil­ta on huuh­tou­tu­nut val­ta­va mää­rä lin­tu­jen ulos­tet­ta, gu­a­noa, re­he­vöit­tä­mään ym­pä­röi­vää mer­ta. Ole­tet­ta­vas­ti osa Saa­ris­to­me­ren saas­tu­mi­ses­ta joh­tuu yli­suu­ris­ta lin­tu­yh­dys­kun­nis­ta. Jos­tain syys­tä suu­ret eläin­po­pu­laa­ti­ot usein hä­vi­ä­vät; syy­nä eh­kä luon­non laki ku­ten tau­dit ja ra­vin­non puu­te.

Upe­an pur­je­lai­vam­me Suo­men Jout­se­nen kan­nel­le ete­läi­sel­lä At­lan­til­la 1930 -lu­vul­la las­keu­tui le­väh­tä­mään me­ri­met­so, jota yk­si­kään lai­van mie­his­tös­tä ei tun­nis­ta­nut.

Ta­hal­li­nen luon­non tur­me­le­mi­nen on vas­toin al­ku­pe­räis­tar­koi­tus­ta. Vaik­ka ih­mis­kun­ta pon­nis­te­lee ää­rim­mil­leen, luo­ma­kun­ta ete­nee omaa tah­ti­aan; la­jit hä­vi­ä­vät ja ti­lal­le syn­tyy uut­ta. Eläm­me val­ta­vas­sa ”luon­non la­bo­ra­to­ri­os­sa”, jota val­voo mei­tä suu­rem­pi voi­ma.

Ee­va Au­vi­nen

Naan­ta­lin Me­ri­mas­ku

Näköislehdet

Kysely