Uusi valtion budjetti osoittaa, että valtio velkaantuu entistäkin enemmän. Valtion budjetin alijäämä on kasvanut 1,5 miljardia siitä, mitä hallitusneuvotteluissa oli sovittu. Nyt velanoton tarve on 11,5 miljardia. Petteri Orpo ja Riikka Purra ovat useaan kertaan tuoneet esiin, että laivan kurssia on käännettävä.
Nyt ongelmana on se, että tämän hallituksen laivasta puuttuu ruori, joten se menee entistä latua pitkin – lisää velkaa. Heidän mielestään tähän on selvä syy: edeltävän hallituksen toimenpiteet. Kaikissa puheissa unohdetaan se, että Sanna Marinin hallituksen ansiosta työllistettiin noin 100 000 ja työllisyysaste nousi 75 prosenttiin eikä tarvinnut leikata työttömyysturvaa ja muita etuja.
Nyt vielä Orpon hallitus saa nauttia siitä, että työttömyysvakuutus puolittuu. Syynä on, kun Marinin hallituksen aikana oli hyvä työllisyysaste ja rahaston nettovarallisuus kasvoi lailla määrättyyn enimmäismäärään. Valitettavasti tämä hallitus imuroi siitä noin 0,2 prosentin verran budjetin katteeksi.
Valtion budjetin mukaan sopeutustoimet johtavat siihen, että verotus kevenee jopa enemmän kuin leikataan. Se tarkoittaa sitä, että suurituloisia tuetaan ja pieni- ja keskituloisten asema heikkenee huomattavasti. Se, mitä hallituspuolueet lupasivat äänestäjille ennen vaaleja, on kuin veteen piirretty viiva.
Perussuomalaisten polttoainealen mannekiini Mauri Peltokagas esiintyi ST1:llä ja uhosi, että polttoaineiden hinnat on saatava laskemaan. Mitä ajattelevat äänestäjät nyt, kun työmatkojen kokonaiskustannukset nousevat?
Tosiasia on se, että olemme velkaa, josta seuraavat korot, jotka menevät vuosittain maksuun. Valtion velka oli vuonna 2009 noin 53 miljardia ja nyt 152 miljardia.
Velasta syytetään vain Marinin hallitusta, kun aina unohdetaan kokoomusvetoiset ja Juha Sipilän hallitukset, jotka ottivat myös joka vuosi velkaa. Kun lapsi syntyy, hän saa valtiolta lahjaksi alle 200 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja velkaa noin 26 000 euroa.
Julkiseen velkaan suhteessa bruttokansantuotteeseen on EU:ssa sovittu 60 prosentin yläraja. Suomen velka on 71,6 prosenttia. Koronakriisi ja sota Ukrainassa nostivat Suomen velan yli EU:n suosituksen. Suomi on EU:n tilastossa 12:s velan määrässä verrattuna bruttokansantuotteeseen.
Meillä on hyvä ja turvallinen kotimaa. Pidetään siitä huolta, että jatkossakin näin on. Maksetaan korot ja äänestetään seuraavissa vaaleissa niitä ehdokkaita, jotka pitävät lupauksensa vaalien jälkeenkin.
Juhani Jokinen
Masku