Livonsaaressa oli voimassa veden keittokehotus 23.–26.8. välisenä aikana, Velkualla se jatkui 29.8. asti. Asia on herättänyt asukkaissa keskustelua ja haluamme osaltamme oikaista mediassa esiintyneitä virheellisiä väittämiä.
Vähäinen määrä bakteereita varmistui talousvesiverkostosta otetusta rutiininäytteessä perjantaina 23.8. Laboratorio tiedotti asiasta sekä Naantalin vesihuoltolaitosta että Raision ympäristöterveydenhuoltoa. Asiassa tehtiin toimintasuunnitelma. Livonsaaren ja Velkuan alueella annettiin välittömästi vedenkeittokehotus ihmisten terveyden turvaamiseksi.
Vakka-Suomen Sanomien 30.8. julkaisemassa mielipidekirjoituksessa oli asiavirhe, joissa väitetään, että Naantalin Livonsaaren ja Velkuan alueilla on annettu torstaina 22.8. veden keittokehotus vesijohtoverkostossa todetun häiriötilanteen vuoksi. Veden keittokehotus annettiin kuitenkin vasta perjantaina 23.8. kello 16.20. Asiasta tiedotettiin asiakkaita tekstiviestillä minuutin kuluttua siitä, kun keittokehotus annettiin. Naantalin verkkosivuilla tiedote julkaistiin kello 16.41.
Veden keittokehotuksen jälkeen Naantalin vesihuoltolaitos otti viikonloppuna uusia verkostonäytteitä, jotta häiriön laajuus saatiin selville. Myös verkoston klooraus aloitettiin viikonlopun aikana. Maanantaina 26.8. pystyimme otettujen näytteiden perusteella rajaamaan häiriötä ja Livonsaaren alueen keittokehotus voitiin purkaa.
Näytteiden analysointiin kuluu arviolta kaksi vuorokautta ja keittokehotuksen purkamiseen vaaditaan kaksi perättäistä puhdasta vesinäytettä. Velkuan alueen keittokehotus voitiin purkaa vasta puhtaiden näytteiden jälkeen torstaina 29.8. Tämän nopeammin keittokehotusta ei olisi voinut purkaa.
Vakka-Suomen Sanomien 30.8. julkaisemassa mielipidekirjoituksessa kerrotaan virheellisesti, että vedenkeittokehotuksen purkaminen olisi vaatinut vapaalla olevan viranomaisen päätöksen. Keittokehotuksen antanut viranomainen on kuitenkin ollut tapahtumahetkellä töissä. Myös vapaalla ollut terveystarkastaja on vapaastaan huolimatta hoitanut tilanteeseen liittyviä asioita.
Kaikkineen Raision ympäristöterveydenhuollossa työskentelee kuusi viranomaista eikä koko henkilöstö lomaile milloinkaan samanaikaisesti. Vedenkeittokehotuksen purkaminen ei ole ollut kiinni yksittäisen viranomaisen poissaolosta. Raision kaupungin ympäristöterveydenhuolto vastaa sekä Raision että Naantalin alueista.
Ympäristöterveydenhuolto suhtautuu vakavasti pieniinkin häiriötilanteisiin, jotta riski sairastumisiin olisi mahdollisimman pieni.
Terveystarkastaja Kirsi Puola
Raision ympäristöterveydenhuolto