JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
10.11.2022 18.30

Tarkennuksia aktivis­mi­kes­kus­teluun

Kir­joi­tuk­se­ni ak­ti­vis­min vai­ku­tuk­sis­ta on ai­heut­ta­nut kes­kus­te­lua ja se on hyvä asia. Reip­paam­min ar­vos­te­lua an­toi leh­des­sä An­na Schau­man. Asia vaa­tii tar­ken­nuk­sia.

Ak­ti­vis­mi ei ole huo­no asia, se kuu­luu de­mok­ra­ti­aan. Mut­ta voi­si sii­nä jos­kus pei­liin­kin kat­soa ja miet­tiä oman toi­min­nan kes­tä­vyyt­tä. Kun kat­soo pää­kau­pun­ki­seu­dul­la ole­via mie­le­nil­mai­su­ja, niin en ole kos­kaan näh­nyt hei­dän pur­naa­van kau­pun­ki­seu­dun il­mas­to- ja ym­pä­ris­tö­on­gel­mis­ta ja kym­me­niä tu­han­sia heh­taa­rei­ta la­sia, be­to­nia, te­räs­tä, as­valt­tia ja lo­pul­li­ses­ti tu­hou­tu­nut­ta luon­toa yn­nä muu­ta on­gel­mal­lis­ta si­säl­tä­väs­tä ym­pä­ris­tös­tä.

Mitä tu­lee tuo­mi­ois­tuin­ten toi­min­ta­e­si­merk­kiin, niin su­sien kan­nan­hoi­dol­li­sen met­säs­tyk­sen ku­mo­a­mi­nen on kä­sit­tä­mä­tön pää­tös. En tie­dä yh­tään muu­ta eläin­tä, jon­ka ym­pä­ril­lä on ol­lut yh­tä pal­jon epä­mää­räi­syyk­siä, val­hei­ta, mus­ta­maa­laus­ta. Jopa pe­to­kä­si­te on saa­tu hä­mär­ty­mään ja kaik­ki il­man mi­tään kat­ta­vaa tut­ki­mus­ta. Pel­kään ti­lan­net­ta, kun en­sim­mäi­nen lap­si jou­tuu tä­män hul­lu­tuk­sen koh­teek­si. Maa­kun­nis­sa on jo nyt pal­jon tur­hau­tu­nei­suut­ta ti­lan­tee­seen.

Olen vuo­sia seu­ran­nut jo työ­ni­kin ta­kia mo­nia teh­ty­jä tut­ki­muk­sia ja nii­den luo­tet­ta­vuu­des­sa on pal­jon on­gel­mia. Sii­tä kär­sii ai­na joku syyt­tä, useim­mi­ten ovat yrit­tä­jät hä­vi­ä­ji­nä. Vä­lil­lä epäi­lee tut­ki­muk­sen toi­mek­si­an­toa tai on­ko koko tut­ki­mus teh­ty tie­to­ko­ne-en­nus­tee­na. Kun tut­ki­mus­ta al­kaa lu­kea, niin vä­lil­lä ko­vin ke­vyil­lä pe­rus­teil­la voi­daan pu­hua yli­pää­tään tut­ki­muk­ses­ta. Kui­ten­kin nii­tä voi­daan käyt­tää jopa mi­nis­te­ri­ös­sä.

Näis­tä on lu­ke­mat­to­mia esi­merk­ke­jä, jois­ta muu­ta­ma: vil­je­li­jät ovat teh­neet tut­ki­mus­tie­toon pe­rus­tu­vaa vil­je­ly­työ­tä ai­na ja pie­leen on men­nyt, ai­na­kin yleis­tä mie­li­pi­det­tä ja tut­ki­mus­tie­toa kuun­nel­les­sa. To­del­li­suut­ta ei tie­dä, lo­pul­lis­ta tut­ki­mus­ta ei ole vie­lä teh­ty.

Ku­mot­tu­ja tut­ki­muk­sia löy­tyy niin me­ri­met­so­jen ros­ka­ka­laan pe­rus­tu­vas­ta ruo­ka­va­li­os­ta kuin ka­nan­mu­nien epä­ter­veel­li­syy­des­tä.

Si­vu­sin kir­joi­tuk­ses­sa­ni tut­ki­mus­ta Suo­men luon­to­tyyp­pien uha­na­lai­suu­des­ta. Sii­nä oli pal­jon ou­to­ja asi­oi­ta: uha­na­lai­suus oli lai­tet­tu pää­ta­voit­teek­si, jol­loin kai­kes­ta mah­dol­li­ses­ta oli tul­lut uh­ka. Kun met­sien in­ven­toin­ti­tut­ki­muk­ses­ta ei saa­tu so­pi­vaan lop­pu­tu­lok­seen taus­taa, niin otet­tiin ver­tai­lu­a­jak­si 1700-luku. Asi­an­tun­ti­jois­ta puut­tu­vat lä­hes ko­ko­naan vart­tu­neen met­sän am­mat­ti­lai­set. Mie­tin­tö ei an­na mi­tään ar­voa ta­lous­met­sis­sä teh­dyil­le mo­ni­muo­toi­suut­ta edis­tä­vil­le toi­mil­le.

Met­sien jat­ku­vaa kas­va­tus­ta on mai­nos­tet­tu EU-ta­sol­le as­ti eri­no­mai­se­na. Laa­jaa tätä puol­ta­vaa tut­ki­mus­tie­toa en ole löy­tä­nyt, sen si­jaan tyr­mää­viä tut­ki­muk­sia on. Tämä me­ne­tel­mä tyr­mä­tään vain hy­vin har­voi­hin met­sä­löi­hin so­pi­va­na, ta­lou­den kan­nal­ta hy­vin huo­no­na, il­mas­ton, mar­jas­ta­jan ja sie­nes­tä­jän kan­nal­ta huo­no­na, ei­kä mo­ni­muo­toi­suus­kaan pal­joa pa­ra­ne.

Suo­je­lu­a­lu­eet ovat ak­ti­vis­tien vai­kut­ta­mi­sen lem­pi­lap­sia. Epä­sel­väk­si on jää­nyt, mi­ten ih­mi­nen nii­tä hyö­dyn­tää. Eh­do­tet­tu mää­rän li­sää­mi­nen on ka­ran­nut kä­sis­tä. Mar­jas­tus, sie­nes­tys ja kul­ke­mi­nen yli­pää­tään ovat mah­dot­to­mia. Jos il­mas­ton muu­tos­ta ajat­te­lee, niin la­ho­a­va puu on mah­dot­to­man huo­no asia. Vai­kea met­sien suo­je­lu­a­lu­ei­den ra­di­kaa­lia li­sää­mis­tä ih­mi­sen kan­nal­ta on puo­lus­taa, vaik­ka siel­tä jo­kin har­vi­nai­suus löy­tyy­kin. La­ho­a­va puu tuot­taa pal­jon muun mu­as­sa hii­li­di­ok­si­dia ja me­taa­nia. Ym­mär­rän, et­tä iki­met­siä pi­tää ol­la, mut­ta se on kui­ten­kin vain yk­si vai­he met­sän ja ym­pä­ris­tön jat­ku­vas­sa muu­tok­ses­sa.

Ak­ti­vis­tien vai­kut­ta­mi­nen nä­kyy myös EU-ta­sol­la. Kun ko­mis­saa­ri kom­men­toi, niin sa­moil­la va­li­koi­duil­la tut­ki­mus­tie­doil­la ak­ti­vis­tien kans­sa hän näyt­tää jul­ki­suu­teen tu­le­van. Hy­vin on vies­ti men­nyt pe­ril­le. Va­hin­ko, et­tä täl­lai­nen vies­ti on hy­vin va­hin­gol­li­nen ja kal­lis Suo­mel­le, var­sin­kin kun se ei pal­jon luon­toa ja il­mas­toa pa­ran­na.

Pek­ka Heik­ki­lä

Uu­si­kau­pun­ki

Näköislehdet

Kysely