JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
10.9.2024 15.00

Suomi ja metsä

Met­sä on suo­ma­lai­sel­le ol­lut ai­na tär­keä ja on sitä edel­leen. Har­mi, et­tä kes­kus­te­lus­sa toi­sen omis­ta­ma met­sä on ai­na se, jo­hon ha­lu­taan puut­tua tai ra­joit­taa käyt­töä. Suo­men met­sis­tä 86 pro­sent­tia on yk­si­tyi­ses­sä omis­tuk­ses­sa ja täl­lä ovat his­to­ri­al­li­set pe­rus­teet.

Suo­mi on ol­lut vah­vas­ti met­säs­tä elä­vä kan­sa, jon­ka hy­vin­voin­nin yk­si suu­rin te­ki­jä on ol­lut met­sä­te­ol­li­suus. Tämä to­si­a­sia on mo­nes­ti ha­lut­tu yh­teis­kun­nas­sam­me unoh­taa ja kes­kit­tyä omaan agen­daan.

Aja­tus mök­ki­mai­se­mas­ta tai ton­tin vie­res­sä ole­vas­ta met­säs­tä, jon­ka toi­set omis­ta­vat, on mi­nun mai­se­ma­ni, jo­hon ei voi kos­kea. Kaa­van val­mis­te­lus­sa yk­si­tyi­ses­sä omis­tuk­ses­sa ole­va met­sä ha­lu­taan suo­jel­la, luon­non­suo­je­lun tai pa­rin met­sä­ak­tii­vin toi­vees­ta. Hal­li­tuk­sen lin­jaus mää­rit­te­lee mää­rä­tyn pro­sen­tin, mikä on suo­jel­ta­va met­sää.

Pu­hu­taan avo­hak­kuus­ta ja tämä on tar­koin har­kit­tu sana, pu­hu­taan vai­kut­ta­mi­ses­ta. To­del­li­suu­des­sa kyse on pää­te­hak­kuus­ta, joka voi­daan teh­dä mo­nes­ta­kin syys­tä. Jos­kus puus­ton kun­to edel­lyt­tää koko met­sä­a­lu­een pää­te­hak­kuu­ta, to­sin ny­ky­ään tätä py­ri­tään vält­tä­mään.

Met­sä ei Suo­mes­sa kui­ten­kaan kos­kaan hä­viä ja pää­te­hak­kuun pe­rään ti­lal­le nou­see tai­mik­ko, jos­ta kas­vaa uu­si met­sä. Jat­ku­va kas­va­tus on vaih­to­eh­to, mut­ta ei ai­na toi­mi iso­jen met­sä­ko­nei­den käy­tön ta­kia. Ai­ka pal­jon pi­tää met­säs­tä ha­kat­ta­van puun hin­nan nous­ta, jot­ta han­kin­ta­hak­kuut li­sään­ty­vät. Pie­net jat­ku­val­la kas­va­tuk­sel­la teh­tä­vät met­sä­työt teh­dään pää­sään­töi­ses­ti met­sä­no­mis­ta­jan omal­la työl­lä, ei ko­ne­työ­nä. Ar­vos­tus tätä koh­taa on ol­lut täy­sin hu­kas­sa jo pit­kään.

Suo­mes­sa met­sä kas­vaa ny­ky­ään huo­mat­ta­vas­ti enem­män kuin sitä käy­te­tään. Edel­leen os­to­e­ner­gi­al­la läm­mi­te­tään kiin­teis­tö­jä ja tuo­te­taan säh­köä, vaik­ka pal­jon jär­ke­väm­pi oli­si mak­saa met­säs­tä enem­män ja käyt­tää ko­ti­mais­ta uu­siu­tu­vaa ener­gi­aa.

Ta­lo­jen ra­ken­ta­mi­nen puus­ta on ym­pä­ris­tö­te­ko, joka jo mon­ta sa­taa vuot­ta sit­ten ym­mär­ret­tiin. Ei ol­lut ho­me­ta­lo­ja, kun luon­nol­li­nen il­mas­toin­ti toi­mi ja puul­le an­net­tiin mah­dol­li­suus elää lop­puun as­ti. Puun elä­mi­nen ei lopu sa­hal­la, vaik­ka moni näin luu­lee. Puu elää luon­no­no­lo­suh­tei­den mu­kai­ses­ti ja lo­pet­taa elä­mi­sen vas­ta, kun la­ho­aa tai pa­laa pois.

Suo­mes­sa me em­me voi koko maa­il­maa pe­las­taa, vaik­ka te­ki­sim­me mitä. Olem­me pie­ni kan­sa, jon­ka ra­hat ja re­surs­sit ovat täy­sin eri luok­kaa kuin Jenk­kien, Kii­nan tai Ve­nä­jän.

Suu­rin teko, jon­ka jo­kai­nen meis­tä voi teh­dä, on suo­sia ko­ti­mais­ta tuo­tet­ta ja tar­vi­ket­ta. Jo­kai­nen suo­ma­lai­nen yri­tys, joka pois­tuu maas­ta, vie il­mas­to­muu­tos­ta eteen­päin enem­män kuin yk­sit­täi­sen met­sän suo­je­lu.

Kaik­ki tämä ta­pah­tuu ra­han ta­kia. Sil­le on kek­sit­ty nimi glo­ba­li­saa­tio. Tä­män sa­nan taak­se voi ai­na kään­tyä ja unoh­taa maa­lais­jär­jen ko­ko­naan.

Mika Rau­ku­nen

Mas­ku

Näköislehdet

Kysely