Metsä on suomalaiselle ollut aina tärkeä ja on sitä edelleen. Harmi, että keskustelussa toisen omistama metsä on aina se, johon halutaan puuttua tai rajoittaa käyttöä. Suomen metsistä 86 prosenttia on yksityisessä omistuksessa ja tällä ovat historialliset perusteet.
Suomi on ollut vahvasti metsästä elävä kansa, jonka hyvinvoinnin yksi suurin tekijä on ollut metsäteollisuus. Tämä tosiasia on monesti haluttu yhteiskunnassamme unohtaa ja keskittyä omaan agendaan.
Ajatus mökkimaisemasta tai tontin vieressä olevasta metsästä, jonka toiset omistavat, on minun maisemani, johon ei voi koskea. Kaavan valmistelussa yksityisessä omistuksessa oleva metsä halutaan suojella, luonnonsuojelun tai parin metsäaktiivin toiveesta. Hallituksen linjaus määrittelee määrätyn prosentin, mikä on suojeltava metsää.
Puhutaan avohakkuusta ja tämä on tarkoin harkittu sana, puhutaan vaikuttamisesta. Todellisuudessa kyse on päätehakkuusta, joka voidaan tehdä monestakin syystä. Joskus puuston kunto edellyttää koko metsäalueen päätehakkuuta, tosin nykyään tätä pyritään välttämään.
Metsä ei Suomessa kuitenkaan koskaan häviä ja päätehakkuun perään tilalle nousee taimikko, josta kasvaa uusi metsä. Jatkuva kasvatus on vaihtoehto, mutta ei aina toimi isojen metsäkoneiden käytön takia. Aika paljon pitää metsästä hakattavan puun hinnan nousta, jotta hankintahakkuut lisääntyvät. Pienet jatkuvalla kasvatuksella tehtävät metsätyöt tehdään pääsääntöisesti metsänomistajan omalla työllä, ei konetyönä. Arvostus tätä kohtaa on ollut täysin hukassa jo pitkään.
Suomessa metsä kasvaa nykyään huomattavasti enemmän kuin sitä käytetään. Edelleen ostoenergialla lämmitetään kiinteistöjä ja tuotetaan sähköä, vaikka paljon järkevämpi olisi maksaa metsästä enemmän ja käyttää kotimaista uusiutuvaa energiaa.
Talojen rakentaminen puusta on ympäristöteko, joka jo monta sataa vuotta sitten ymmärrettiin. Ei ollut hometaloja, kun luonnollinen ilmastointi toimi ja puulle annettiin mahdollisuus elää loppuun asti. Puun eläminen ei lopu sahalla, vaikka moni näin luulee. Puu elää luonnonolosuhteiden mukaisesti ja lopettaa elämisen vasta, kun lahoaa tai palaa pois.
Suomessa me emme voi koko maailmaa pelastaa, vaikka tekisimme mitä. Olemme pieni kansa, jonka rahat ja resurssit ovat täysin eri luokkaa kuin Jenkkien, Kiinan tai Venäjän.
Suurin teko, jonka jokainen meistä voi tehdä, on suosia kotimaista tuotetta ja tarviketta. Jokainen suomalainen yritys, joka poistuu maasta, vie ilmastomuutosta eteenpäin enemmän kuin yksittäisen metsän suojelu.
Kaikki tämä tapahtuu rahan takia. Sille on keksitty nimi globalisaatio. Tämän sanan taakse voi aina kääntyä ja unohtaa maalaisjärjen kokonaan.
Mika Raukunen
Masku