Päihderiippuvuus ja sen tuomat seuraukset maksavat yhteiskunnalle miljardeja vuodessa. Lasten huostaanotot, rikostuomiot, ennenaikaiset työkyvyttömyyseläkkeet, syrjäytyminen, yliannostukset, erikoissairaanhoito, päihdekuolemat, yhteiskunnalliset ja inhimilliset kustannukset ovat seurausta hoitamattomasta päihderiippuvuussairaudesta sekä päihteiden käytöstä. Suomen tehoton päihdehoitojärjestelmämme tarvitsee muutoksen.
Suomalainen päihdehoitojärjestelmä on hajanainen, haittoja vähentävään päihdepolitiikkaan keskittynyt, tehoton ja pitkälti A-klinikkasäätiön monopolisoima. Hoito on katkaisu- ja vieroitushoitopainotteista sekä riippuvuudesta aiheutuneiden sosiaalisten ongelmien korjaamista.
Asiantuntija-, koulutus- ja hoitovalta ovat keskittyneet yhdelle tai korkeintaan muutamalle taholle. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa päihdehoidon tuloksista ja vaikuttavuudesta ei ole käyty avointa keskustelua. A-klinikka Oy:n valta-asema päihdehoitojärjestelmässä johtaa siihen, että kunnat myöntävät maksusitoumuksia pitkälti A-klinikan yhteistyökumppaneiden päihdehoitopaikkoihin, jolloin maksusitoumuksen myöntämisperusteena ei ole päihdehoidon vaikuttavuus vaan muut intressit. Päihdehoitoon tulee päästä heti, ei kuukausien päästä. Päihdehoitojärjestelmämme tarvitsisi laajaa vaikutusten arviointia, jossa eri hoitojen vaikuttavuutta arvioitaisiin päihderiippuvuudesta toipumisen näkökulmasta.
Päihdehoidosta puuttuu usein kokonaisvaltainen ymmärrys päihdesairaudesta. Ruotsissa ja Norjassa päihdehoito on tuloksellista ja vaikuttavaa. Lisäksi Ruotsissa päihdehoito kuuluu terveydenhuollon piiriin, koska päihdesairauskäsite on kansallisesti hyväksytty ja ymmärretty.
Suomalaisessa hoitojärjestelmässä tulee panostaa toipumiskeskeiseen ja lääkkeettömään päihdehoitoon kuten muissakin Pohjoismaissa. Riippuvuutta tulee hoitaa toipumiskeskeisesti, päihteettömästi ja itsenäisenä sairautena, ei vain oireena jostakin muusta. Toipumiskeskeistä päihdehoitoa tarjoavat tahot ovat usein yksittäisiä päihdehoitoalan toimijoita.
Hallitus on uudistamassa mielenterveys- ja päihdelainsäädäntöä sekä valmistelee päihde- ja riippuvuusstrategian toimeenpanoa. Hallitus tavoittelee päihdehuoltolain uudistusta koskevan lakiesityksen antamista eduskunnan käsiteltäväksi syksyllä 2022.
Asiaa tulee tarkastella rehellisesti myös hyvinvointialueilla. Teemme asioita, mutta ovatko toimet vaikuttavia? Hupenevat resurssit olisikin kohdistettava toipumiskeskeisen ja tulokselliseen päihdehoitoon nykyisen tehottoman päihdehoitojärjestelmän sijaan. Lisäksi monopoliasema A-klinikkasäätiön osalta olisi purettava ja mahdollistettava avoin kilpailu kuntien päihdehoitojärjestelmässä, jossa hoitoperusteena sekä maksusitoumusten myöntämisenä olisi päihdehoidon tuloksellisuus ja vaikuttavuus.
Katriina Hiippavuori
Maskun kunnanvaltuutettu, hyvinvointialueen varavaltuutettu, kd. sit