JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet
13.3.2023 11.35

Nuorten mielen­ter­vey­son­gelmat, nuori­so­ri­kol­lisuus ja koulunkäynnin ongelmat

Moni näis­tä on­gel­mis­ta oli­si kor­jat­ta­vis­sa yk­si­lö­ta­sol­la ja per­heis­sä, yh­teis­kun­nal­la­kin on kei­non­sa. Ei oi­rei­le­va nuo­ri ta­hal­laan käyt­täy­dy ku­ten käyt­täy­tyy, vaan seu­rauk­se­na jos­tain muus­ta. Pal­jon pu­hu­taan sii­tä, et­tä kor­ja­taan var­hais­kas­va­tuk­sen puut­tei­ta tai kou­lun on­gel­mia. Kui­ten­kin pi­tää läh­teä pe­rus­teis­ta liik­keel­le: van­hem­muu­des­ta ja mitä ny­ky­ään ko­to­na ta­pah­tuu.

Some on on­gel­ma lap­sil­le ja nuo­ril­le, mal­lin­sa saa­vat van­hem­mil­taan. Myös ai­kuis­vä­es­tön käy­tös­mal­li so­mes­sa kai­pai­si ryh­ti­lii­ket­tä niin käy­tön mää­rän kuin ta­van­kin suh­teen.

Ylel­tä tuli 10.3. ar­tik­ke­li Pa­hoin­voi­va Suo­mi, joka nau­laa ka­rul­la ta­val­la syi­tä nuo­ri­so­ri­kol­li­suu­den kas­vul­le. Some ruok­kii vä­ki­val­lan ihan­noin­tia. On­ko siis ih­me, et­tä nuo­ri käyt­täy­tyy kuin käyt­täy­tyy? Tik­to­kia käyt­tä­vät jo hy­vin nuo­ret kou­lu­lai­set, ei­kä van­hem­mil­la ole ky­kyä seu­ra­ta, mitä siel­tä kat­so­taan. Ri­kol­li­suus ja vä­ki­val­ta ar­ki­päi­väis­ty­vät. Nuor­ten käyt­tä­mä some ruok­kii ra­di­ka­lis­mia.

Täl­lä on väis­tä­mät­tä vai­ku­tuk­sen­sa kou­lun­käyn­tiin, uni­ryt­miin, pään­sär­ky- ja ryh­ti­on­gel­miin sekä en­nen kaik­kea so­si­aa­li­seen käyt­täy­ty­mi­seen tois­ta koh­taan.

Vaik­ka sa­no­taan, et­tä some on ny­kyi­nen koh­taa­mis­paik­ka, en us­ko tä­hän. Tar­vit­sem­me oi­kei­ta koh­taa­mi­sia oi­ke­an ih­mi­sen kans­sa.

Kun ny­ky­ai­kai­sen koh­taa­mi­sen voi teh­dä omas­ta huo­nees­ta kän­ny­kän kaut­ta, ih­mi­nen eris­täy­tyy huo­maa­mat­taan. Jos ja kun koh­taa­mi­set so­mes­sa ovat ne­ga­tii­vi­sia, pa­hoin­voin­ti koh­taa­mi­sis­ta kas­vaa ja alat ra­di­ka­li­soi­tu­maan ja eris­täy­ty­mään en­tis­tä enem­män.

Ai­kui­sil­le: koh­tuul­li­nen oma so­men käyt­tö, käyt­täy­dy asi­al­li­ses­ti, ra­joi­ta lap­se­si so­men käyt­töä, tie­dä pa­rem­min mitä lap­se­si so­mes­sa te­kee, tee lap­se­si kans­sa jo­tain ihan yk­sin­ker­tais­ta.

Yh­teis­kun­nal­le: niin­kin yk­sin­ker­tai­nen asia kuin nuor­ten ke­sä­työ. It­se olen elä­nyt nuo­ruu­te­ni ai­ka­kau­del­la, jol­loin ke­sä­töi­tä ei ole ko­vin pal­joa kont­rol­loi­tu. Kak­si kuu­kaut­ta ke­sä­töi­tä, pit­kiä päi­viä ja kai­ken­lais­ten ko­nei­den käyt­töä. Nyt näis­tä ei sai­si teh­dä yh­tä­kään, jopa niin et­tä alai­käi­siä ei vält­tä­mät­tä ote­ta ol­len­kaan ke­sä­töi­hin.

Par­haat nuo­ruus­muis­tot ovat juu­ri ke­sä­töis­tä. Mik­si viem­me nämä muis­tot nuo­ril­tam­me? Tämä, jos mikä muo­vaa nuor­ten suh­tau­tu­mis­ta tu­le­vaan työ­u­raan ja työn­te­koon.

Pu­hu­taan cur­ling-van­hem­muu­des­ta, jos­sa las­ten tiel­tä si­lo­tel­laan ro­soi­suuk­sia, mut­ta ai­van hy­vin voi­daan pu­hua myös cur­ling-yh­teis­kun­nas­ta, jos­sa kai­ke­ni­käis­ten kan­sa­lais­ten pol­ku­ja si­lo­tel­laan.

Suo­mi ajau­tuu vauh­dil­la koh­ti ame­rik­ka­lais­ta mal­lia, jos­sa yk­si­lön vas­tuu­ta vä­hen­ne­tään ja sa­mal­la yh­teis­kun­nan vas­tuu­ta kas­va­te­taan. Tämä on ka­ma­la mal­li. Va­paan kas­va­tuk­sen me­to­di ajas­sa, jos­sa yk­si­lön vas­tuu toi­min­nas­taan vä­he­nee, muo­vaa ajat­te­lu­maa­il­maa sel­lai­sek­si, joka ei tä­män yh­teis­kun­nan asi­oi­ta edis­tä.

Kai­ken toi­min­nan ko­to­na, var­hais­kas­va­tuk­ses­sa, kou­lu­tuk­ses­sa ja kas­vus­sa pi­täi­si täh­dä­tä sii­hen, et­tä meil­le kas­vai­si vah­vo­ja ja it­se­näi­siä su­ku­pol­via sen si­jaan, et­tä iso osa elä­män vai­heis­ta tar­vit­see jon­kin­lais­ta tu­kea tai oh­jaus­ta. Mah­dol­li­suus työl­lis­ty­mi­seen ja ke­sä­töi­den mer­ki­tys riit­tä­vän ai­kai­ses­sa vai­hees­sa ovat kes­ki­ös­sä.

14-vuo­ti­as voi ol­la kyp­sä mo­nen­lai­siin ke­sä­työ­teh­tä­viin. Sil­ti moni sa­noo, et­tä en­sim­mäi­nen työ­kon­tak­ti on vas­ta yli 20-vuo­ti­aa­na. Nämä vä­lis­sä ole­vat vuo­det ovat huk­kaan hei­tet­tyä po­ten­ti­aa­lia nuo­ril­le it­sel­leen, työ­nan­ta­jil­le ja yh­teis­kun­nal­le.

Sik­si pu­hun myös alai­käis­ten yrit­tä­jyy­des­tä, kos­ka se on mo­nel­le ai­noa vaih­to­eh­to työl­lis­tyä ke­sä­kau­del­la. An­ne­taan va­paut­ta ja vaa­di­taan vas­tuu­ta.

Jyr­ki Susi

Lii­ke nyt

Näköislehdet

Kysely