Ajassa, jolloin kouluista kerrotaan lähinnä huolestuneeseen sävyyn, on upeaa lukea, miten kyläkoulut tarjoavat turvallisessa ympäristössä laadukasta opetusta perinteitä vaalien.
Askaisten kyläkoulun tulevaisuudesta on kuitenkin huolta, kun esiopetuksen tulevaisuus on nostettu kunnassa muutoskeskusteluun.
Askaisissa toimii yli 70-vuotias helmi koulujen joukossa. Elinvoimaisen kylän sydän on oma koulu. Uskomme, että monipuoliseen koulutarjontaan panostaminen on mahdollisuus, joka palvelee myös Maskun kunnan vetovoimaa.
Tänä vuonna kunnan päättäjät kuitenkin ovat arvovalintojen edessä, kun pohtivat kylän pienimpien kohtaloa esiopetuksen järjestelyissä. Luulisi, että lapsen edun ensisijaisuus ohjaisi aina miettimään ratkaisuja, jotka mahdollistavat eheän koulupolun aloituksen oman koulun yhteydessä
Kun sovitut ryhmäkokovaateet täyttyvät, on vaikea ymmärtää, miksi edes harkitaan koulun aloituksen vaikeuttamista. Ainakaan pelkät kustannusperustelut eivät riitä selittämään nykytilanteeseen muutosta, joten on vaikea ymmärtää, mistä paine tähän syntyy.
Pirstaloitunut vastuuko ajaa siihen, että lapsen etu jää taka-alalle? Toki ymmärrämme, että pientenkin koulujen on uudistuttava ja muokkaudumme ikäluokkien kokojen mukaisesti. Olisiko vihdoin Pisa-tulostenkin valossa hyvä hetki miettiä kokonaisuuksia ja erilaisten oppimisympäristöjen hyviä puolia suuryksiköiden sijaan.
Askainen valittiin Varsinais-Suomen vuoden kyläksi 2022 ja vuoden yritys 2023 Maskussa on Askaisten kylältä. Meillä on aktiivista yhdistystoimintaa ja vapaaehtoiset mahdollistavat monipuolista toimintaa kyläläisille ja vierailijoille, jotka etenkin kesäaikaan pysähtyvät yhä useammin Saariston rengastien varrella myös Askaisten kylässä.
Toivottavasti Maskun kunta ei hylkää kyliään ja ymmärtää monimuotoisuuden mahdollisuutena eikä uhkana. Vaalitaan kouluperinteitä ja toivotaan oppimisen olevan jatkossakin mahdollista myös pienemmissä yksiköissä.
Uskalletaan tehdä erilaisista vaihtoehdoista vahvuus.
Askaisten koulun vanhempainyhdistys