Nyt kun kuntavaalien järjestäminen siirtyy ainakin kahdella kuukaudella, olisi hyvä hetki miettiä miten tulevista vaaleista saataisiin tehtyä vieläkin turvallisemmat. Pelkkä vaalien ajankohdan muuttaminen ei vielä korjaa niitä asioita, jotka äänestämisessä ovat tartuntatautitilanteen kannalta haastavimpia.
Valtaosassa Suomen äänestyspaikoista on lähes mahdotonta välttää altistumista, sillä äänestyspaikkoina toimivia tiloja ei ole suunniteltu ihmiskontaktien minimoinnin näkökulmasta. On melko optimistista ajatella, että vielä kesäkuussakaan koronatilanne olisi helpottanut siinä määrin, etteikö altistumisten ja kontaktien minimoinnille olisi tarvetta.
Siksi tätä pakollista "jatkoaikaa" kannattaisi käyttää hyväksi ja pyrkiä pohtimaan miten äänestysjärjestelyillä vaaleista voitaisiin voimassa olevien lakien puitteissa tehdä niin turvalliset kuin mahdollista. Mitä turvallisempaa äänestäminen on, sitä useampi kuntalainen äänestää, joten kyseessä ei ole pelkästään kansanterveyden, vaan myös kansalaisvaikuttamisen turvaaminen.
Tällaisessa poikkeustilanteessa yhä useampi kuntalainen tullee antamaan äänensä ennakkoon. Jokainen suomalainen voi valita itselleen sopivimman paikan ennakkoäänestämiseen, vain vaalipäivänä on valittava oman kunnan äänestyspaikka. Siksi katseet tulisikin kääntää erityisesti ennakkoäänestykseen ja sen järjestämiseen. Nyt ennakkoäänestysaikaa jatkettiin viikolla, mutta se ei juurikaan tee äänestämisestä turvallisempaa. Ennemmin pitäisi pohtia keinoja itse äänestystapahtuman kehittämiseksi. Miten ennakkoäänestyksestä saataisiin turvallisempi sekä äänestäjille että vaalivirkailijoille ja samalla paremmin kaikkien kuntalaisten tavoitettavaksi?
Olisiko jo kesäkuun kuntavaaleihin mahdollista lisätä ylimääräinen ennakkoäänestystapa?
Oikeusministeriö on korostanut maaliskuun alussa lähettämässään ohjauskirjeessään kunnille, että kunnan on huolehdittava muun muassa siitä, että äänestyspaikkoja on riittävästi ja äänestyspaikat ovat tiloissa, joissa turvavälien säilyttäminen on mahdollista. Monet kunnat ovat myös siirtäneet ennakkoäänestyspisteen ulos.
Tällaisten toimien lisäksi voitaisiin selvittää myös autosta tapahtuvan drive-in äänestyksen mahdollisuutta. Vaalilakihan edellyttää ainoastaan, että ennakkoäänestyspaikalla tulee olla asianmukainen ennakkoäänestystila ja tarvittava kalusto. Kunnan keskusvaalilautakunnalla on mahdollisuus selvittää, millaisilla järjestelyillä äänestäminen voitaisiin järjestää autosta, jolloin vaalien terveysturvallisuus paranisi huomattavasti.
Maskussa voisi olla parhaassa tapauksessa kolme erilaista tapaa äänestää ennakkoon terveysturvallisuusriskin näkökulmasta:
1) tilassa, jossa äänestämisen voi hoitaa muun asioinnin yhteydessä. Pleksien, maskien, turvavälien ja käsihygienian lisäksi voisi turvallisuutta parantaa ilmanpuhdistuksen tehostamisella.
2) turvallisesti tilassa, jossa ei käy muita ja joka on erillään muusta toiminnasta.
3) ulkona järjestettävä drive-in äänestys autosta käsin.
Rami Käkönen (vihr.) ja Susanna Lehtojärvi (kok.)
Masku